петък, 01 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  883 прочитания

  Проектите за завод за батерии и протонен център отпадат от Плана за възстановяване

  Засегнати са общо 18 проекта, обяви министърът на финансите
  27 септември 2023, 16:13 a+ a- a

  „Днес правителството взе решение, свързано с отпадане на част от проектите в Националния план за възстановяване и устойчивост“. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев на брифинг след заседанието на Министерския съвет днес.

  Той обясни, че отпадането на част от проектите е свързано с промяната на финансовата рамка на Плана, която е направена през 2022 г. „Както е договорено още при създаването на ПВУ, 30% от средствата във всички планове за възстановяване зависеха от това колко добре са се възстановявали икономиките. Затова през 2022 е направена промяна, при която по формулата, договорена при създаването на Плана, 24 от 27 държави загубиха част от средствата“, припомни Василев.

  „Основно сред проектите, които са афектирани, е проектът за батериите, където имаме и решение на Народното събрание, както и такива, които вече е трябвало да бъдат във фаза на изпълнение или подготвени, или с пуснати поръчки, или с избрани изпълнители, но през последната една година правителството не е успяло да ги вкара в тази фаза, т.е. има закъснение от почти година за тези проекти“, каза Василев.

  Той поясни, че това не е част от предоговарянето на Плана, а е намаляване на проектите вследствие на намалените финансови ресурси по ПВУ, което всички държави трябва да изпратят към Комисията с крайна дата 30 септември.

  „Самият процес по предоговарянето ще стане след консултация с парламента и очакваме да приключи до края на тази година“ увери министърът.

  В отговор на въпрос финансовият министър посочи, че засегнати в по-голяма или по-малка фаза са 18 проекта, единият от които е за изграждане на протонен център, който е с една година закъснение на изпълнението.

  Асен Василев обясни, че тъй като имаме времево ограничение по ПВУ, което е абсолютно твърдо, проекти с над година забавяне отпадат по естествен начин. По думите му това не означава, че протонният център, ако се прецени от парламента и от Министерството на здравеопазването, няма да се случи, но то ще трябва да се случи с национални средства, а не със средства по ПВУ.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Проучване: Лихвите за покупка на жилище у нас вероятно ще останат ниски, а тези за бизнес имоти - по-високи
  Приемането ни в Шенген и еврозоната са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България, сочи анализ на Colliers
  преди 8 часа
  ЕП подкрепи плановете за европейски цифров портфейл
  Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги
  преди 14 часа
  ОББ и ЕИБ със споразумение за гаранции по нови кредити за предприятия с персонал до 3000 души
  ОББ има 3 активни споразумения с ЕИБ и ЕИФ, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лв.
  преди 1 ден
  Шотев: Рекордни са инвестициите у нас за 2023
  Те отчитат ръст от 28% спрямо 2022
  преди 1 ден
  Световната банка инвестира 150 млн. евро в AG Capital
  Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния