понеделник, 24 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6765 прочитания

  Барозу предложи „Европа на 2 скорости”

  Така според председателя на Еврокомисията може да се преодолее икономическата криза
  29 ноември 2012, 11:43 a+ a- a

  Съюз в съюза. Така с две думи могат да се определят предложенията на председателя на Европейската Комисия (ЕК) Жозе Барозу за реорганизация на Европейския съюз (ЕС).

  Идеята е да са позволи на 17-те страни от еврозоната да се придвижват по-бързо към икономическа интеграция в сравнение останалите страни от ЕС, коментира Associated Press (AP).

  Агенцията цитира Барозу, според който по-високото равнище на интеграция и централизацията на процеса на взимане на решения в Брюксел, за сметка на суверенните права на националните правителства, е необходимо, за да може да се преодолее икономическата криза.

  Според експерти „Европа на две скорости”, която предвижда ядро от държави да се интегрира по-бързо, застрашава да изолира страните, които не са членки на еврозоната, отбелязва AP.

  Барозу счита, че за постигането на „дълбоко интегриран икономически и валутен съюз в ерозоната” обаче ще са нужни промени в договорите на ЕС.

  В дългосрочен план дори се предвижда „автономен бюджет за еврозоната”, който ще допринесе за стабилизирането на валутните политики на страните от Еврогрупата.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 юни 2024, 16:35
  21 юни 2024, 15:24
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  21 юни 2024, 13:40
  21 юни 2024, 11:37
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  21 юни 2024, 10:54
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева