петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    31978 прочитания

    Три нови компании за автомобилни части обмислят да стъпят у нас през 2013

    За потенциала на България да развива автомобилна индустрия вижте какво сподели пред Economy.bg д-р Тил Трукенмюлер, президент на „Аутомотив Клъстер България”
    18 декември 2012, 10:11 a+ a- a

    Тил Трукенмюлер е президент на основаната през лятото на 2012 асоциация „Аутомотив клъстър България”. Той е генерален мениджър на консултантската компания Truckenmuller & Сompany със седалище в Щутгарт, ориентирана към преструктуриране на предприятия от автомобилната индустрия.
    В „Аутомотив Клъстер България” в момента членуват 15 български и чуждестранни компании. Организацията си поставя за цел подкрепата на автомобилната индустрия в България и привличането на производители и водещи доставчици в страната.

    Как „Аутомотив Клъстер България” ще привлича нови производители на автомобили и автомобилни части в България?

    Г-н Трукенмюлер, каква е целта на „Аутомотив Клъстер България”?
    „Аутомотив Клъстер България” е нова организация, основана през юли 2012. Поставили сме си много амбициозни цели. Ние сме много ангажирани с автомобилната индустрия в Германия, затова сме много активни в този бранш и в България.
    Целите на „Аутомотив Клъстер България” най-общо са два типа: От една страна ние представляваме интересите на вече присъстващите в страната компании от автомобилния сектор. Има няколко неща, които са важни за тези компании: например къде мога да намерят квалифициран персонал или как мога да получат разрешително за строеж. Другата причина за създаването на асоциацията е да привлечем в България чужди компании от този бранш. При основаването на „Аутомотив Клъстер България” асоциацията имаше осем членове, сега фирмите са вече 15. И макар все още те да са малко на брой, тези 15 компании са от световно ниво и дават работа на хиляди хора в България.

    Как смятате да привлечете нови производители на автомобили и автомобилни части в България?
    Това е един от най-важните въпроси за нас. Само през 2012 проведохме около 50 събития, конференции и срещи, за да популяризираме асоциацията. Влезли сме в контакт с около 500 компании от бранша. Участваме в много специализирани международни панаири, където представяме възможностите за бизнес в България. Предстои да организираме голяма международна автомобилна конференция на 7-8 май 2013 в София. Очакваме около 300 участници, сред които и много международни компании. Сред потвърдилите участието си са: Volkswagen, PSA Peugeot Citroën, Johnson Controls и др.

    България като дестинация за инвестиции в автомобилостроенето - предимства и предизвикателства

    Кои са предимствата на България като място за инвестиции спрямо останалите източноевропейски страни?
    Повечето източноевропейски страни предлагат ниски разходи за труд. Това обаче привлича все по-малко компании. Необходими са и други предимства. Това, което България може да предложи и което е много важно за компаниите напоследък, е политическата и икономическата стабилност на страната. България е сред страните с най-нисък дълг в ЕС. Много важно за потенциалните инвеститори също е обвързването на лева с еврото, защото компаниите не могат да си позволят големи валутни отклонения. Членството в ЕС също е предимство за България. По-ниските данъци също са много важни, особено за средния бизнес. Доста по-изгодно за една компания е да се установи в България, отколкото в Швейцария например. Важни са и споразуменията за избягване на двойно данъчно облагане, които България е сключила с повечето страни от Западна Европа и света.
    Важен фактор е и стратегическото разположение на България. През страната минава паневропейският транспортен коридор №4 (минава през Видин). Той е от голямо значение за нашите членове, особено сега с изграждането на моста Видин-Калафат. Това, което е важно за производителите и доставчиците на автомобили и автомобилни части, е в рамките на 24 часа да могат да достигнат до всички по-важни производствени бази, което България предлага. Именно затова много доставчици се изтеглиха от Северна Африка и от Китай. В Китай произвеждат части само за пазара в страната или в Азия, но не и за Европа. В бъдеще компонентите за пазара на Стария континент ще се произвеждат най-вече в Източна Европа, от което може да се възползва и България.
    Много важно предимство са и кадрите. България е страната с най-много немскоговорящи висшисти в Източна Европа. Българските студенти са една от най-големите групи в Германия. Благодарение на добре квалифицираните си кадри България напоследък се утвърждава като софтуерен център.

    Много немски компании в България обаче се оплакват от недостиг на добре подготвени кадри?
    Това е вярно, но бизнесът в цял свят изпитва подобни проблеми. В България недостиг на кадри се наблюдава най-вече по отношение на средното управленско ниво. Това донякъде може да се обясни с образователната система на страната. В тази връзка „Аутомотив Клъстер България” заедно с други организации се ангажира да допринесе за въвеждането на т.нар. дуална образователна система, която се прилага в Германия. Тя може да помогне за решаването на проблема с недостига на квалифицирани кадри.

    Да очакваме ли скоро нови производители на автомобили и автомобилни части у нас?

    Можем ли скоро да очакваме нови производители на автомобили и автомобилни части у нас?
    През 2013 очакваме нови компании, които искат да се установят в България. Някои от тях вече са известни. Например Behr-Hella Thermocontrol (BHTC), която реши да открие завод в България и която вероятно в средносрочен план ще разкрие около 1000 работни места. Преговаряме в момента с други трима големи доставчици на автомобилни компоненти– две немски и една международна компания. Но в момента не мога да ги назова, защото те все още не са взели окончателни решения. Мога да ви уверя, че са големи имена в бранша. Те са оглеждали и други страни в Източна Европа и познават ситуацията.
    В рамките на конференцията през май ще обявим и голям проект, наречен „Autopark Bulgaria”. За какво става дума? Искате например да привлечете един или двама производители. Разбира се, те няма да преместят цялата си производствена база, но биха могли да открият заводи за изграждане на конкретен модел автомобил или за електромобили. Около този завод съответно ще се установят много директни доставчици на части. Това е едно доста амбициозно начинание.
    Освен плановете за стъпване на нови компании мога да отбележа, че присъстващите на пазара в България също имат намерение да разширят обема на производството си. Например фирма Ixetic в Пловдив реши да удвои служителите си през 2013. Другите също планират да увеличат производствения си капацитет.

    С какви предизвикателства се сблъсквате в работата си?
    Работата с администрацията определено е проблем в България. Международните компании са свикнали процесите да стават бързо. И когато едно разрешително за строеж в дадена страна изисква шест месеца, а в друга – два, тогава компанията ще предпочете да изгради новия си завод във втората. И дори другите фактори във втората страна да са доста по-зле, ако не може да се започне строителство, тогава просто няма как да стане. Именно в това отношение България трябва да поработи. Друг проблем е, че понякога не може да се изяснят въпросите със собствеността. При придобиването на даден имот невинаги може да се установи кой всъщност е собственикът. Положително обаче е, че процедурата за стартиране на бизнес тук е много опростена. Точно толкова лесно е да откриеш фирма в България, колкото и в Германия. Много германски компании се изненадват от това, защото ситуацията в други източноевропейски страни не е такава.

    Какъв беше автомобилния пазар през 2012 и да очакваме ли съживяване през 2013?

    Как оценявате автомобилния пазар в България? Каква беше отминаващата година за пазара?
    По отношение на продажбите годината не беше много добра. Това се дължи до голяма степен на по-слабия икономически растеж в сравнение с периода преди кризата. Никой производител обаче не идва тук с идеята да реализира големи продажби, а и автомобилната индустрия не се ограничава до границите на една страна. Компаниите тук не произвеждат само за страната, а за целия европейски пазар. Има компании, присъстващи тук, които изнасят и извън Европа.

    Можем ли да очакваме съживяване на пазара през 2013?
    Данните показват плах растеж и очаквам, че ще има съживяване. На пазара се наблюдава поляризация. Производителите, които са фокусирани върху европейския пазар и по-евтините модели, срещат по-големи трудности. Производителите на по-висок клас автомобили, които са силно ориентирани към международния пазар, ще продължат да отчитат ръст. За това допринася и съживилият се пазар в САЩ, който балансира по-слабите продажби в Европа.

    Какъв потенциал има според Вас пазарът на електромобили в България?
    Виждаме вече първите наченки на производството на електромобили, електробуси, електрически таксита в страната. Ние тук също работим по определени проекти в това отношение. Това със сигурност е пазар с голям потенциал.

    Интервю: Детелина Калфова

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 43 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 51 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 1 час
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 1 час
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research