събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1887 прочитания

  Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания

  Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
  23 април 2024, 11:31 a+ a- a

  Една от най-големите български ИТ компании – Сирма Груп Холдинг, навлиза във второто тримесечие на годината с нови клиенти и амбициозни планове за преструктуриране. От холдинга си поставят за цел успоредно с растежа на приходите и печалбата, да постигнат редица подобрения по отношение на ефективността и структурата. Стъпки, които ще подготвят компанията за двойно листване на борси в САЩ и Европа.

  Ръководството на групата определя 2024 г. като ключова от гледна точка на преструктурирането й. Важен акцент в този процес ще бъде вливането на всички дъщерни дружества в холдинга под единен бранд. Това ще спомогне за обединяване на хора, опит, експертиза и цели екипи, което ще оптимизира ефективното управление на операциите – от продажбите и маркетинга, през разработката на софтуер и управлението на проектите, до обслужването на клиентите. В добавка към органичния ръст, компанията ще търси възможности за растеж и чрез нови придобивания.

  Към момента бизнесът на Сирма Груп Холдинг е структуриран в няколко стратегически за групата вертикали - финансови услуги, застраховане, транспорт и логистика, хотелиерство, здравеопазване, машиностроене, ритейл и други. Съответно в стратегията за вертикализация ще бъдат осъществени мащабни структурни промени с цел максимизиране на бизнес резултатите чрез оптимизиране на съществуващите ноухау, решения, референции, клиентска база и т.н.

  Групата ще запази своя силен фокус върху развитието на технологии с изкуствен интелект – направление, в което тя работи още от създаването си. Наблюденията на екипа показват, че в момента най-отворена към т.нар. големи езикови модели (LLM - Large Language Models) са компаниите от финансовата сфера, където има разработени множество специфични решения, следвани от ритейл и здравеопазване.

  Като едно от ключовите предизвикателства през 2024 г. от компанията определят завършване на структурирането на две от вертикалите „в инкубация“ – застраховане и здравеопазване.

  По отношение на здравеопазването от Сирма имат три продукта, утвърдени в световен мащаб: Diabetes:M (топ 3 в света приложение за управление на живота на хора, болни от диабет, според Healthline), Medrec:M – персонално медицинско досие и платформа за връзка на пациентите и лекари, както и МPI-2 - технология, чрез която се прилагат едни от най-прогресивните методи за коригиране на заекването.

  Част от стратегията на компанията ще бъде също привличане на ИТ таланти в страните от Югоизточна Европа чрез собствени структури в България, Северна Македония, Хърватска, Албания, а в близко бъдеще – и в Румъния.

  Мрежата от офиси, дистрибутори и представители с фокус върху продажбите също ще се разширява. Към момента тя обхваща 16 държави, включително САЩ, Обединеното Кралство, Канада, Швеция, Германия, Испания, Бразилия и други.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 14 часа
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 15 часа
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 18 часа
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 19 часа
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство