петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5141 прочитания

    FT: Източна Европа все по-скептична към еврото

    Въпреки че покрива критериите България също не планира скоро да се присъедини към еврозоната, отбелязва британското издание
    21 декември 2012, 13:45 a+ a- a

    Ентусиазмът сред новите страни-членки на Европейския съюз от Източна Европа за приемане на еврото все повече се охлажда, коментира британският вестник Financial Times.

    Изданието дава за пример латвийският премиер Валдис Домбровскис, който предупреждава, че сънародниците му все повече се обръщат срещу единната европейска валута. „Преди кризата в еврозоната всички искаха да се присъединим към еврозоната, но не бяхме икономически подготвени. Сега, когато сме готови да влезем, мнозина са скептично настроени”, посочва Домбровскис. Той признава, че ще му е трудно да убеди сънародниците си за приемането на еврото през 2014, каквото е първоначалната цел на страната.

    Подобна е ситуацията и в България. Макар страната да е една от трите в ЕС, които изпълняват напълно критериите от Маастрихт за влизане в еврозоната, тя даде да се разбере, че не планира в скоро време да приема еврото, подчертава FT. В скорошно интервю за изданието премиерът Бойко Борисов заявява, че страната не възнамерява да се присъединява към еврозоната, преди да е приключила кризата във валутния съюз. Според него не е справедливо България да дава пари за спасяването на държави, които са по-богати от нея.

    56% от поляците също са против влизането на страната им в еврозоната, показва проучване, цитирано от FT. Това е ръст с 3% за година. Правителството настоява, че страната ще приеме еврото, когато икономиката й изпълни критериите и когато, както се изразява премиерът Доналд Туск, „еврозоната стане безопасна за всеки от членовете си”.

    В съседна Чехия ентусиазмът е още по-малък. Според правителството страната няма да се присъедини към еврозоната по време на мандата му, който изтича през 2014, а най-рано след 2020, като въпросът трябва да бъде одобрен на референдум.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 16 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 17 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 18 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 20 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк