Смятам, че човек трябва да бъде изцяло освободен, себе си и адаптивен към средата и атмосферата, споделя Лиляна
Лиляна Бърдарска, Специалист „опаковки“ в „Арома“ АД. Снимка: личен архив
Стартирането на първа работа е предизвикателство за всеки млад човек. Като всяко ново начало и това идва с много неизвестни. В новата рубрика на Economy.bg „Как стартирах моята първа работа“ млади професионалисти от водещи компании в различни сектори в България разказват за началото на кариерата си, предизвикателствата, с които са се сблъскали, и какво според тях е било ключово в процеса, за да достигнат до интервю и да получат оферта за започване на работа. Запознайте се с Лиляна Бърдарска, Специалист „опаковки“ в „Арома“ АД, и научете повече за нейния кариерен старт.
Представи се с две имена, позиция и какво е твоето образование.
Здравейте, казвам се Лиляна Бърдарска, работя в Арома АД като специалист опаковки, а по образование съм химичен инженер с немско и българско образование. Имам записани допълнително бакалавър „парфюмерия и козметика“, както и магистър „фин и органичен синтез“.
Коя беше първата ти работа и как започна в компанията?
Първата ми работа е именно на позиция „специалист опаковки“, като обявата открих в jobs.bg. Стартирах приключението си в Арома, след успешно кандидатстване за обявената позиция и благополучното преминаване през интервюто за работа.
Как се подготви за интервюто и какво помниш от него?
Не съм правила специални подготовки за интервюто, защото смятам, че човек трябва да бъде изцяло освободен, себе си и адаптивен към средата и атмосферата, в които попада. Името на фирмата ми беше добре познато, познавах част от продуктите им на пазара, дори се оказа, че имам приятели, които са част от екипа на Арома- това в голяма степен изигра ключова роля. От самото интервю помня благоприятната среда, която създадоха ръководителите от отдел „Маркетинг и продажби“ /интервюиращите/, което ми помогна да се отпусна и да покажа себе си във възможно най-добра светлина и защо точно аз съм правилният човек за позицията.
Какво знаеше за компанията, преди да започнеш?
Когато ти споменат име на компания, която има 100-годишна история, няма как да не се впечатлиш или да останеш незаинтересован. Арома е позната не само в страната ни, но и извън нея - множество продукти, голямо производство, непрекъснати иновации и автоматизации. Влизаш в дрогерия или хранителен магазин и виждаш поне няколко продукта, които са под името на Арома. При мен особено значение изигра и химичното ми образование, както и допълнителната степен на бакалавър „парфюмерия и козметика“ за познаването на фирми от този бранш.
И какво те изненада, когато реално започна да работиш в компанията?
Когато човек си купува от пазара паста за зъби, предимно поглежда предназначението ѝ /за избелване, за чувствителни венци и т.н./ и цената, но замисляме ли се колко много труд стои зад създаването на една паста- първо се ражда идеята за нея, създаване на полуфабрикат, опаковка, производството ѝ и транспортирането ѝ- и зад всичко това стои цял екип от хора, всеки специалист в неговата област. Силно ме впечатли силният екипен дух и как всеки със собствени знания и възможности допринася за постигането на един завършен продукт на пазара.
Колко време отне процесът по търсене до започване на работа и кое беше най-голямото предизвикателство? Как се справи и някой помогна ли ти?
Завършвайки степен бакалавър по химично инженерство с немски език, пред мен стояха много отворени врати, много посоки, в които мога да поема. Именно това намирам за най-трудното предизвикателство- правилната ориентация. Водена от чувството за естетика вътре в мен и постоянните иновации в сферата на козметиката – реших, че това е моята посока. Харесва ми от една „проблясваща“ идея да се ражда готов продукт. В моя случай имах късмет с позицията „специалист опаковки“, че се появи точно в старта на моето кариерно развитие. Бях се абонирала в jobs.bg за обяви от сферата на козметика и една сутрин – обявата намери мен. Не мога да скрия, че съм щастлива от този факт и смятам, че не само обявата откри мен, но и аз открих правилното място.
Какво смяташ, че беше ключово в целия процес, за да стигнеш до интервю и да ти предложат да започнеш в компанията?
В началото ме притесняваше липсата ми на опит, току-що бях завършила образованието си и без познания в конкретна тясно специализирана област, каквато са опаковките. Но смятам, че когато човек е млад и отговорен, амбициозен и жаден за знания се оказва един наистина ценен кадър. Както монетата има две страни, така и моите притеснения имат две страни, а именно:
- Липсата ми на опит- от една страна изглежда минус, но всъщност е един компютър, в който да се качат нови програми, да се инсталира нова информация; мисля, че всички сме на мнение, че новият компютър работи по-бързо от стар и затрупан с информация;
- Току-що завършване на университет- това прави млад човек като мен в пъти по-амбициозен, по-целеустремен и по-жаден за нови знания;
- Познанията в една област се натрупват, когато се сблъскаш очи в очи с нея, все пак човек се учи, докато е жив.
Вижте профила и актуалните позиции за работа и стаж на „Арома“ АД в JOBS.bg
ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАК ЗАПОЧНАХ МОЯТА ПЪРВА РАБОТА:
Йоана Неделчева, Карлсберг България Августа Николова, Кауфланд БългарияАлександър Демерджиев, GrafixoftИван Цветков, Адрес недвижими имотиМихаела Димитрова, eBagПаола Жечева, A1 БългарияСтилиян Стоянов, Рошен БългарияЛидия Йорданова, Булмаркет ГрупСинан Фейзула, FestoКристина Димитрова, Практикер Ритейл
Атанас Хаджиев, KFCДаниела Пухова, EVN България
Александра Милева, eBag
Ралица Цанева, Уолтопия
Георги Банов, Информационно обслужване
Десислава Джахова-Игнатова, Райфайзенбанк