четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    17175 прочитания

    Учени предлагат 25-часова работна седмица

    40-часовата работна седмица е остарял модел
    05 февруари 2013, 12:28 a+ a- a

    Какво ще кажете за петчасов работен ден? Звучи като сладък мираж, но скоро може да се окаже реалност. С аргументи в полза на тази идея излязоха учени, пише порталът за наука Sciencenordic.com. 

    Професор Джеймс Вопъл, ръководител на датския изследователски институт Max-Planck Odense Center, който отвори врати преди дни, твърди, че хората трябва да работят по-малко часове на седмица, но сумарно повече седмици. Според него хората трябва да продължат да работят до навършване на 80 години.

    Каква е логиката? Докато сте на 20 години вие имате нужда от повече време за приятели, на 35 искате повече време за децата, а след 70 имате толкова много свободно време.

    "През 20 век станахме свидетели на огромно преразпределение на богатството. Вярвам, че през този век, голямото преразпределение ще бъде по отношение на работното време", казва професорът, цитиран от Sciencenordic.com.

    Той твърди, че занапред от значение ще е общият брой работни часове в живота на човек, а не на каква възраст са заработени.

    25-часовата работна седмица ще позволи на младите хора да прекарват повече време с децата си и да се грижат по-добре за тяхното здраве. Тя ще допринесе за повишаване на средната продължителност на живота, както и за подобряване на качеството на живот на по-възрастното население.

    "Има убедителни доказателства, че възрастните хора, които работят на непълно работно време са по-здрави от пенсионерите, които си стоят у дома", аргументира се професорът.

    Каквото и да мислите за тази теория, със сигурност има много поддръжници (включително Шерил Сандберг, главният оперативен директор на Facebook), които мислят, че 40-часовата работна седмица е не само вредна за здравето, но и непродуктивна.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 15 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 15 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 15 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 17 часа
    преди 20 часа