неделя, 09 август 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  15053 прочитания

  Учени предлагат 25-часова работна седмица

  40-часовата работна седмица е остарял модел
  05 февруари 2013, 12:28 a+ a- a

  Какво ще кажете за петчасов работен ден? Звучи като сладък мираж, но скоро може да се окаже реалност. С аргументи в полза на тази идея излязоха учени, пише порталът за наука Sciencenordic.com. 

  Професор Джеймс Вопъл, ръководител на датския изследователски институт Max-Planck Odense Center, който отвори врати преди дни, твърди, че хората трябва да работят по-малко часове на седмица, но сумарно повече седмици. Според него хората трябва да продължат да работят до навършване на 80 години.

  Каква е логиката? Докато сте на 20 години вие имате нужда от повече време за приятели, на 35 искате повече време за децата, а след 70 имате толкова много свободно време.

  "През 20 век станахме свидетели на огромно преразпределение на богатството. Вярвам, че през този век, голямото преразпределение ще бъде по отношение на работното време", казва професорът, цитиран от Sciencenordic.com.

  Той твърди, че занапред от значение ще е общият брой работни часове в живота на човек, а не на каква възраст са заработени.

  25-часовата работна седмица ще позволи на младите хора да прекарват повече време с децата си и да се грижат по-добре за тяхното здраве. Тя ще допринесе за повишаване на средната продължителност на живота, както и за подобряване на качеството на живот на по-възрастното население.

  "Има убедителни доказателства, че възрастните хора, които работят на непълно работно време са по-здрави от пенсионерите, които си стоят у дома", аргументира се професорът.

  Каквото и да мислите за тази теория, със сигурност има много поддръжници (включително Шерил Сандберг, главният оперативен директор на Facebook), които мислят, че 40-часовата работна седмица е не само вредна за здравето, но и непродуктивна.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Германия ще изисква всички пристигащи да бъдат изследвани за COVID-19
  Разходите за тестовете ще бъдат покрити от германското правителство дори когато пътуващи посетят рискова страна без основателна причина
  преди 2 дни
  07 август 2020, 14:35
  Туристическият бизнес в Поморие: Предвид пандемията сезонът е добър
  До момента в област Бургас са почивали над 360 хил. туристи, по-голямата част от тях са българи
  07 август 2020, 11:55
  Ръст на потребителското доверие у нас през юли
  И градското, и селското население очаква очакват влошаване на финансовото си състояние през следващата година
  07 август 2020, 11:23
  Асимптоматичните пациенти също отделят коронавирус в големи количества
  Ново проучване показва, че около 30% от инфектираните изкарват заболяването без никакви симптоми, но въпреки това го разпространяват