четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    17068 прочитания

    Как ще изглежда светът през 2033?

    Вижте прогнозите на футуролози, представени от Forbes
    18 февруари 2013, 15:00 a+ a- a

    Космически кораби вместо самолети, нови рецепти за дълголетие, имплантирани устройства вместо смартфони и таблети....Това са само част от прогнозите на водещи експерти за бъдещето на света. Мненията им бяха събрани от списание Forbes. Вижте кои ще са основните тенденции в различните сектори през 2033:

    Технологии
    Рей Курцвайл, футуролог и директор на Google по техническите разработки


    След 20 години ще можем свободно да изключваме гени, които насърчават стареенето или развитието на болести, смята Курцвайл. "Ще бъдем способни да добавяме гени, които ще ни защитават от болести като рак. Ще можем да си „отглеждаме” нови органи от стволови клетки, създадени от клетки от кожата ни. Ще бъдем в състояние също да подмладяваме органите си, като постепенно заменяме стареещите клетки с нови клетки с нашето ДНК. Всяка година ще добавяме по над година към продължителността на живота ни, което ще е повратна точка към постигането на дълголетие".


    "Ще бъдем онлайн през цялото време чрез т.нар. допълнена реалност. Няма да са ни нужни устройства като таблети и смартфони. Вместо това компютърните екрани ще са напълно интегрирани в реалността. Триизмерни изскачащи прозорци (pop ups) в полезрението ни ще ни дават допълнителна информация за хората, които виждаме. Виртуалният дисплей може напълно да измести реално това, което е в полезрението ни, и така да ни потопи напълно във виртуалната среда. В тази виртуална среда можем да бъдем друга личност с друго тяло в зависимост от случая".
    "Търсачките няма да чакат да им поискате информация. Те ще познават в детайли какви са интересите и притесненията ви и съобразно тях ще ви предлагат периодично различни сведения".

    Глобални конфликти
    Робърт Д. Каплан, американски журналист, главен геополитически анализатор в изследователската компания Stratfor и автор на книгата „The Revenge of Geography”

    „През 2033 глобалните конфликти ще бъдат по-мащабни и хаотични, но не непременно по-жестоки. В Близкия Изток страните с ясно очертани граници и силна централна власт ще бъдат заменени от редица слаби държави и отцепнически етнически образования, които ще са в конфликт едни с други. Независим Кюрдистан ще стане факт, а Нигерия ще се разпадне на няколко части. Казано накратко, през следващите десетилетия ще станем свидетели на отслабване на централната власт в бившите колониални страни. В началото този процес ще бъде съпроводен от насилие, след което ще се установи относително спокойствие”.

    Образование
    Шантану Синха от Khan Academy

    Глобален достъп: След 20 години почти навсякъде по света ще има достъп до най-добрите образователни материали. Почти всички учебници ще могат да се получат безплатно онлайн.
    Персонализирано обучение: Практиката ученици на една и съща възраст да учат едно и също ще остане в миналото. Технологиите ще позволят учебният процес да се адаптира към нуждите на всеки ученик.
    Интерактивни класни стаи: Учителите ще отделят по-малко време за преподаване, а по-скоро ще възприемат ролята на ментори. Ученето ще е проектно ориентирано, практично и интердисциплинарно.
    Оценка на знанията на база компетенции: Учениците няма да бъдат оценявани на база на времето, прекарано в клас, а на база компетенции.

    Космически пътешествия
    Джордж Уайтсайдс, президент и изпълнителен директор на Virgin Galactic, която планира да организира суборбитални космически полети за туристи

    Вярвам, че през следващите 20 години хиляди и дори милиони хора ще могат да пътуват до космоса. Досега такава възможност са имали около 500 души. През 21 век космическите полети ще се превърнат в нещо толкова обичайно, каквото са полетите със самолет. Освен това технологията, която ще позволи космическите пътешествия, ще направи възможно в рекордно кратки срокове да се пътува между най-отдалечените точки на Земята. Така вместо 20 часа полетът между Ню Йорк и Сидни ще трае от 2 до 3 часа.

    Човешки ресурси
    Оливър Бусман, CIO на SAP

    През последните 20 години ние изминахме пътя от зараждането на Интернет до напълно свързан свят. До 2033 мобилното поколение ще може постоянно да поддържа връзка с офиса и дома благодарение на преносими, а дори и имплантирани устройства. Връзката с останалите хора ще бъде толкова естествена, каквото е общуването днес. Физическото присъствие в офиса ще бъди изключително само по желание.
    Ръководните структури ще стават все по-плоски, а ролите в компаниите ще се разпределят в зависимост от способностите и силните страни на всеки служител. Много от решенията ще се автоматизират благодарение на сложни аналитични системи, което ще позволи на хората да се фокусират върху по-креативни решения.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 2 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 4 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 5 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 7 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк