сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11794 прочитания

    Вижте как Microsoft ще създаде възможности за заетост на 300 млн. младежи по цял свят през следващите три години

    За инициативите на компанията в България, подкрепящи професионалното развитие на младите хора у нас, вижте какво сподели пред Economy.bg Рая Юнакова, Audience Marketing Manager в Microsoft Bulgaria
    19 март 2013, 14:45 a+ a- a

    Рая Юнакова е Audience Marketing Manager и работи в Майкрософт България от 3 години, където води проекти за техническа аудитория. Изучавала е компютърни системи в Университета в Лестър, Великобритания, а преди това е завършила Технически университет в София през 2009. В студентските си години е участвала два пъти в състезанието Imagine Cup и е печелила локалните финали в България през 2009. Вдъхновява се от иновативните технологии и си е поставила за цел да популяризира кампании като Microsoft Imagine Cup, така че повече млади хора да научат да се включат в състезанието и да получат възможност за изява и реализация на пълния им потенциал.

    Как Microsoft подкрепя младежката заетост?

    Разкажете ни повече за програмата YouthSpark? Какви инициативи включва тя?
    YouthSpark е глобална инициатива на Microsoft, която е насочена към младите хора и основната й цел е да им помогне да си намерят по-хубава работа, да стартират собствен бизнес и въобще да намерят възможности за реализация. Тя включва много различни подпрограми, но глобалната й цел е да се осигури заетост на 300 млн. младежи по целия свят в следващите три години. И в себе си включва различни инициативи, чрез които цели да постигне това. Част от инициативите са състезанието Imagine Cup, което е насочено към ученици и студенти; инициативата Dream Spark, по която предоставяме безплатно достъп до софтуер, тренинги и други възможности за реализация; Biz Spark е нашата програма за стартъпи, чрез която подпомагаме младите стартиращи компании и имаме програми, насочени към по-малките, като кампании за безопасен интернет и тн.

    Защо Microsoft се ангажира с тази програма?
    Това е част от нашите инициативи да помагаме на младите и да връщаме обратно на обществото. Това са едни много положителни програми и Microsoft като отговорна компания иска да помогне на младите да намерят своята реализация.

    За целите и възможностите на инициативата Imagine Cup

    Какви са целите на инициативата Imagine Cup?
    Целите са да предизвикат младите хора да сътворяват иновативни проекти, свързани с технологиите. Imagine Cup е най-голямото технологично състезание в света. Провежда се за 11 година. В България състезанието също е много силно застъпено. От 2007 насам имаме локални финали у нас, след това изпращаме екип и на световните финали и, общо взето, се наблюдава една положителна тенденция на увеличаване на интереса, повишаване на качеството на проектите.

    Кой може да участва в състезанието Imagine Cup?
    Могат да участват ученици над 16 години и студенти, т.е. активно учащи млади хора, и могат да сформират екипи, могат да си вземат ментори. Екипите могат да са до 4 души, като целта е да се насърчи развитието на умения за екипна работа, освен и чисто технологичните, които така или иначе са необходими за включване в състезанието. Менторите могат и да не са студенти, а професионалисти, преподаватели.

    С какви проекти може да се участва и в какви категории?
    Важното е проектите да са иновативни и да предоставят интересен поглед към света, да решават проблеми и въобще да дават нещо ново на света. Имаме три основни категории, от които избираме локалния финалист тази година. Това са: игри, иновации и социално отговорни каузи. В игрите са правят игри, в социално отговорните каузи целта е да се решават различни социални проблеми, като например да се подобри здравеопазването, образованието, да се намери решение на проблема със замърсяване на околната среда. В иновации попада всичко, което е ново и което не сме го виждали досега или пък представя нещо старо по нов начин.
    През тази година имаме и две много интересни предизвикателства, насочени специално към жените, към младите момичета, които са отново технологични, но са таргетирани специално към женската аудитория и към това да стимулират момичета да участват по-активно в технологичния живот. Това е една тема, която е много силно застъпена в Microsoft като компания, имаме я както като вътрешна, така и като външна политика и това е едно от израженията на тази политика да подкрепяме да преследват кариера в областта на технологиите. Едното от предизвикателствата е да поканим дамите да разработят приложения, насочени към спорта. Нарича се Women's Athletics App Challenge и идеята е да се направи спортно приложение, което те представят на състезанието и те отново могат да спечелят награда.

    Какви са наградите?
    Наградите са много. Като във всяко състезание има и парични награди, които са за тези, които спечелят световните финали. Първата награда е 50 хиляди долара. Но това далеч не е най-ценното в състезанието. Пътуването до самите световни финали е много интересно. Всяка година те се провеждат на различно място по света, като през тази година те ще бъдат в Санкт-Петербург в Русия. И там се събират от целия свят иновативни младежи, които имат желание да работят и да се занимават с технологии и става страхотно събитие, много мотивиращо за младите. Дават се и други награди – една интересна възможност, която получават финалистите е възможността да кандидатстват за грантове по Imagine Cup. Това е една програма, която стартира преди три години и идеята й е да се инвестират 3 милиона долара в стартиращи компании от състезанието Imagine Cup. На локално ниво също осигуряваме по-малки награди за финалистите.

    Кой оценява проектите?
    Различни специалисти от областта на технологиите, предприемачеството, бизнеса. Търсим разнообразни гледни точки, която да ни помогне да изберем най-добрите проекти.

    Как България се възползва от инициативата Imagine Cup?

    Към кои категории има най-голям интерес в България?
    През тази година най-големият интерес беше към иновации, където се записаха най-много екипи. Всъщност интересното за българския финал през тази година е, че имаше рекорден брой записани участници за локалните финали. 25 отбора бяха през тази година, което е два пъти повече от миналата година, когато бяха 12.

    Как се представя страната ни досега?
    Страната ни се представя добре. От 2007 насам всяка година имаме поне по един представител на световните финали, като определено проектите ни се позиционират добре спрямо останалите. Не сме стигали до първите три места, но въпреки това усилията ни се оценяват доста положително както от журито, което ги гледа, така и от посетителите на финалите, тъй като се организира голямо шоу, на което всички участници излагат проектите си и там обратната връзка, която получаваме винаги е много добра.
    И всъщност интересното при нас е, че България има много добра история на стартирали фирми след състезанието, т.е. студентите, които участват в него, стартират и собствен бизнес след това. Бих казала, че намират и добра професионална реализация. Аз мога да дам себе си за пример, тъй като съм участвала през 2009 в състезанието.

    За личния опит от участието в Imagine Cup

    Какво Ви мотивира Вас лично да участвате в състезанието Imagine Cup?
    За мен мотивацията беше чисто от гледна точка развитие на умения и възможности да се реализирам по-добре и това според мен би трябвало да е мотивацията на повечето хора, които участват. Аз споменах за наградите, но това за мен далеч не е най-важното. Най-интересното нещо, което дава състезанието е именно една платформа хората да покажат на какво са способни, да се научат на много нови неща чисто в технологичен план, например как се разработват софтуерни проекти, как се управляват тези проекти. Също така и в комуникационен план, защото трябва да се представи на доста места решението и въобще изгражда едни цялостни умения, които след това са много полезни на работа.

    Какво Ви донесе участието?
    Много опит и много вдъхновение. Когато ние участвахме през 2009, спечелихме локалните финали и след това участвахме на световните финали в Кайро, Египет, където освен чисто туристическите атракции, по-интересната част беше самият финал, където се събраха около 500 студенти от целия свят, млади, мотивирани хора, които имаха желание наистина да променят света и това ме вдъхнови да продължа да търся и собствената си реализация и в момента в работата си като организатор на състезанието да вдъхновявам и другите да го правят.

    Вие с какъв проект участвахте?
    Ние се бяхме фокусирали върху образованието, като идеята ни беше да направим участието в час по-активно, да бъде по-интересно и по-желано от децата. Използвахме една технология на Microsoft – Multipoint, чрез която осигуряваме достъп на всяко едно дете в класната стая до едно общо поле за работа. Всъщност използвахме един компютър, към който свързваме много мишки и даваме по една мишка на всяко дете, картината се прожектира на екран, така че всички могат да видят какво се случва и всеки със собствената си мишка да участва. Когато направихме този проект, от Microsoft ни помогнаха да се свържем с учители, където можем да го демонстрираме и да го изпробваме в реална обстановка и отзивите, които получихме бяха наистина страхотни, както от учителите, така и от децата.

    Какво се случи с проекта след състезанието?
    След финалите в Египет ние решихме, че искаме да продължим да работим върху проекта си и направихме собствена фирма. Участвахме и в други състезания, като състезания за предприемачество например. Участвахме следваща година отново в Imagine Cup.
    Моите колеги в момента работят върху проекта, който създадохме тогава. Вече имат и втори проект с фирмата, която се основава след състезанието и добре се развиват нещата и за тях.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 13 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 14 часа
    преди 15 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 17 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 18 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд