сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3814 прочитания

    България за първи път участва в международното състезание на НАСА „Space Apps Challenge“

    Технологичното състезание ще се проведе едновременно в София и още 74 града в 41 държави
    20 март 2013, 11:38 a+ a- a

    Български екипи ще могат да участват за първи път в международното състезание на НАСА „Space Apps Challenge”.

    Технологичното състезание ще се проведе на 20-21 април 2013 едновременно в София и още 74 града в 41 държави. Събитието виртуално ще събере хора от цял свят, които ще разработват технологични решения за подобряването на живота на Земята и ще допринесат за развитието на изследователските мисии в космоса.

    Регистрацията за международното състезание „Space Apps Challenge“ на НАСА е вече отворена за всички разработчици на софтуер, дизайнери, представители на научните среди, предприемачи и ентусиасти в България, които имат интерес да се включат.

    Чрез използването на свободно достъпни данни, доставени чрез мисиите на НАСА и с помощта на съвременните технологии, участниците ще разработват решения за един или повече от зададените около 50 проблема.  Категориите са софтуер, хардуер, визуализация на данни и гражданско участие в научни изследвания (citizen science).

    Състезатели от България и региона могат да участват както присъствено - в Академията на Телерик в София, така и онлайн. Участниците ще разполагат с 48 часа, за да разработят индивидуално или в екип иновативни решения с отворен код на съществуващи глобални проблеми. На финала местно жури ще определи най-добрите проекти в рамките на състезанието и водещите екипи ще получат награди и сертификати за своя принос към обществото и за развитието на технологиите.

    В организационния екип на събитието на НАСА „Space Apps Challenge 2013 – София” участват Академията на „Телерик“, Фондация StartUP, Джуниър Ачийвмънт България, Асоциация Циолковски, Институт за Космически Изследвания при БАН, ТУ-София, Трейн Софт, УНИБИТ, Посолството на САЩ в България, представители на академичната общност и бизнеса.

    „Space Apps Challenge“ се провежда за втора поредна година. През 2012 г. състезанието привлича над 2000 любители на технологиите от 17 държави, които създават над 100 забележителни проекта. След успеха на пилотното издание, тази година състезанието е с близо 3 пъти по-широк обхват, а София за първи път е сред избраните за почетни домакини градове.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 6 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 6 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 7 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 9 часа
    преди 12 часа