вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3813 прочитания

  България за първи път участва в международното състезание на НАСА „Space Apps Challenge“

  Технологичното състезание ще се проведе едновременно в София и още 74 града в 41 държави
  20 март 2013, 11:38 a+ a- a

  Български екипи ще могат да участват за първи път в международното състезание на НАСА „Space Apps Challenge”.

  Технологичното състезание ще се проведе на 20-21 април 2013 едновременно в София и още 74 града в 41 държави. Събитието виртуално ще събере хора от цял свят, които ще разработват технологични решения за подобряването на живота на Земята и ще допринесат за развитието на изследователските мисии в космоса.

  Регистрацията за международното състезание „Space Apps Challenge“ на НАСА е вече отворена за всички разработчици на софтуер, дизайнери, представители на научните среди, предприемачи и ентусиасти в България, които имат интерес да се включат.

  Чрез използването на свободно достъпни данни, доставени чрез мисиите на НАСА и с помощта на съвременните технологии, участниците ще разработват решения за един или повече от зададените около 50 проблема.  Категориите са софтуер, хардуер, визуализация на данни и гражданско участие в научни изследвания (citizen science).

  Състезатели от България и региона могат да участват както присъствено - в Академията на Телерик в София, така и онлайн. Участниците ще разполагат с 48 часа, за да разработят индивидуално или в екип иновативни решения с отворен код на съществуващи глобални проблеми. На финала местно жури ще определи най-добрите проекти в рамките на състезанието и водещите екипи ще получат награди и сертификати за своя принос към обществото и за развитието на технологиите.

  В организационния екип на събитието на НАСА „Space Apps Challenge 2013 – София” участват Академията на „Телерик“, Фондация StartUP, Джуниър Ачийвмънт България, Асоциация Циолковски, Институт за Космически Изследвания при БАН, ТУ-София, Трейн Софт, УНИБИТ, Посолството на САЩ в България, представители на академичната общност и бизнеса.

  „Space Apps Challenge“ се провежда за втора поредна година. През 2012 г. състезанието привлича над 2000 любители на технологиите от 17 държави, които създават над 100 забележителни проекта. След успеха на пилотното издание, тази година състезанието е с близо 3 пъти по-широк обхват, а София за първи път е сред избраните за почетни домакини градове.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 минути
  Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
  Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
  преди 17 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 18 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 19 часа
  преди 19 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000
  преди 20 часа
  НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
  Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година