събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13423 прочитания

    Къде е границата на доброто колегиално поведение?

    Вижте какво сподели за Economy.bg по темата Стоян Стоянов, управител на комуникационната агенция PRoWay
    15 април 2013, 16:40 a+ a- a

    Човек прекарва голяма част от деня, работейки и общувайки с други хора. Това е предпоставка за задълбочаване на контакта с тях и дори за създаването на чудесни приятелства. Но има ли граници, които не бива да прекрачваме? Ето какво сподели по темата пред екипа на Economy.bg Стоян Стоянов, управител на комуникационната агенция ProWay:

    „Взаимоотношенията в офиса – независимо лични или професионални, са един от ключовите елементи на успешната работа. Въпреки че много от „постулатите“ по темата са остарели или не могат да бъдат приложени универсално в различните видове бизнес или организации, все пак има граници, които не трябва да бъдат прекрачвани, както и норми, които трябва да бъдат спазвани. Лично аз съм привърженик на либералната стратегия при управления на хора и взаимоотношения и смятам, че няма една-единствена успешна рецепта за тях.

    Не мисля, че бих изчерпал темата, но бих посочил няколко елемента на офисните взаимотношения, които градят „невидимата граница“ на доброто поведение, а именно –външният вид и поведение, комуникацията, приятелските и неприятелски отношения на работното място.

    Външният вид

    Въпреки че съм работил на доста места, никъде досега не съм се сблъсквал с проблем с външния вид/облеклото на колегите. Може би това е единствено любим прийом на литературата или на хумористичните телевизионни програми, където ни показват оскъдно облечени дами или атлетични и екстравагантни господа, които се борят за вниманието и сърцето на своите шефове и колеги. Разбира се, понякога изниква казусът с хигиената или чистотата на дрехите на колегите, което може да бъде решено с внимателно подбран съвет или разговор от най-диалогичния член на екипа – невинаги е добре това да бъде шефът.

    Дори и да бъдем либерални и неограничени в нашето облекло в офиса – когато стане дума за среща с клиент или партньор или публична изява, трябва да помислим добре дали това как изглеждаме отговаря на това кои сме и като какви професионалисти искаме да бъдем възприемани. И съответно да изглеждаме подходящо.

    Успешната комуникация

    Мисля си, че работните взаимоотношения, независимо дали са осъществявани чрез устна или писмена комуникация, трябва да бъдат колегиални и открити, винаги имайки едно на ум, че могат да станат достояние на другите членове на екипа или на външни хора. В сегашните времена трудно можем да отграничим служебната кореспонденция и комуникация от личните съобщения, които си разменяме в социалните мрежи не само в офиса, но и с клиенти и партньори. Когато обаче те излязат на светло, понякога може да се появи и проблем. Защото може да сме се забавлявали на гърба на някой колега, да сме афиширали симпатиите си към конкурентна марка или просто да сме използвали обиден или непристоен изказ. А това рефлектира неприятно и непродуктивно на нашата работа.

    Има ли приятелство в офиса!?

    Има и това е напълно в реда на нещата. Колкото и да ни се иска обаче на работното ни място да цари само мир, разбирателство и непрестанен работен процес, всеки от нас е човек и носи със себе си своите малки особености и странности, които често дразнят и водят до конфликти. И тогава приятелските отношения могат да ни навлекат неприятности – да пострада самочувствието на колега, да бъде некачествено свършена дадена задача или пък да не успеем да се вместим в обещаните срокове. Моят съвет е да бъдем внимателни в личното приятелство и да наблегнем на работата.”

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 20 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 21 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство