понеделник, 24 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4563 прочитания

  Барозу: Политиката на икономии в ЕС достигна своя предел

  Шефът на Европейската комисия се обяви за промяна на курса на европейската икономическа политика
  23 април 2013, 09:58 a+ a- a

  Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу се обяви за край на строгата политика на икономии в ЕС. „Принципно политиката е вярна, но считам, че тя достигна своя предел в много аспекти. Успешната политика трябва да бъде не само добре планирана, но и да има поне минимална политическа и социална подкрепа”, отбеляза Барозу, цитиран от Financial Times.

  Коментарът на Барозу дойде след изнесените от Евростат данни за бюджетния дефицит, които показват, че драстичните мерки за икономии в много страни не са променили нищо, отбелязва Spiegel. Често затягането на коланите задълбочава бюджетните проблеми, коментира германското издание.

  Изявлението на един от най-влиятелните мъже в Брюксел сигнализира, че Еврокомисията може да даде повече време на засегнатите от кризата страни, за да намалят бюджетния си дефицит под прага от 3%. По думите на Барозу страните – членки на ЕС трябва да редуцират дефицита си. „Можем обаче да обсъдим, колко бързо трябва да се случи това”, посочва той.

  Така шефът на ЕК фактически се обяви за промяна на курса на европейската икономическа политика. Позицията му обаче ще срещне съпротивата на Германия, която настоява другите страни-членки на ЕС да продължат по пътя на икономиите, коментира Spiegel.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 22 минути
  Гърция въвежда 6-дневна работна седмица
  Промяната влиза в сила от 1 юли
  21 юни 2024, 16:35
  21 юни 2024, 15:24
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  21 юни 2024, 13:40
  21 юни 2024, 10:54
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева