сряда, 06 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9660 прочитания

  Festo планира да строи втора фабрика у нас

  Очаква се инвестицията да достигне 3 млн. евро
  28 май 2013, 11:56 a+ a- a

  Германската компания Festo е обявила намерението си да изгради втора фабрика в София. Това е станало на среща с президента Росен Плевнелиев в рамките на посещението му в германската провинция Баден-Вюртемберг. Инвестицията се очаква да достигне 3 млн. евро и да разкрие нови 600 работни места. Компанията произвежда автоматични пневматични и електрически системи и технологии.

  На срещи с представители на германския бизнес Плевнелиев подчерта, че се търсят възможности компоненти, произведени в България, Румъния и Унгария, да достигат до производствените мощности на Daimler в Унгария и в Германия, като подизпълнители и доставчици на компанията могат да функционират у нас.

  „България обаче трябва да свърши две важни неща. Много е важно качеството на образованието. Трябват инженери, програмисти, дизайнери и това е ясното послание”, посочи държавният глава.

  По думите му успехите на страната ни в областта на програмирането и производството на програми за автомобилни компоненти „правят впечатление и могат да привлекат и нови инвестиции”. „Длъжни сме обаче да работим за успеха на компании, които вече работят в България, и да подкрепяме клъстерите. Един от работещите клъстери в България е автомобилният”, припомни Плевнелиев и призова за повече пилотни проекти.

  В Баден-Вюртемберг и в Бавария България се ползва с високо доверие, подчерта още президентът Росен Плевнелиев, който открои конкретни инвестиционни възможности у нас да се произвеждат компоненти за автомобили – фарове, автостъкла, климатични инсталации и спирачни системи за престижни марки автомобили, произвеждани от Daimler. Предстои и посещение на представители на Bosh у нас.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Изграждат 5G свързаност по транспортните коридори на България с Гърция и Сърбия
  За целта ще бъде използвано европейско финансиране
  преди 5 часа
  Резултатите на 15-годишните в изследването PISA се влошават
  Изследването е проведено през 2022 г. в областите математика, четене и природни науки
  преди 21 часа
  Какво да очакваме за банките и икономиката на България през 2024?
  Очакват се редица предизвикателства на различни фронтове, но и възможности за развитие на финансовия сектор, коментира Петър Чобанов, подуправител на БНБ
  преди 22 часа
  преди 22 часа
  преди 24 часа
  Какво е бъдещето на хибридната работа?
  Наред с многобройните предимства дистанционната работа има и редица недостатъци, отчита доклад на Colliers