сряда, 22 март 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9471 прочитания

  Festo планира да строи втора фабрика у нас

  Очаква се инвестицията да достигне 3 млн. евро
  28 май 2013, 11:56 a+ a- a

  Германската компания Festo е обявила намерението си да изгради втора фабрика в София. Това е станало на среща с президента Росен Плевнелиев в рамките на посещението му в германската провинция Баден-Вюртемберг. Инвестицията се очаква да достигне 3 млн. евро и да разкрие нови 600 работни места. Компанията произвежда автоматични пневматични и електрически системи и технологии.

  На срещи с представители на германския бизнес Плевнелиев подчерта, че се търсят възможности компоненти, произведени в България, Румъния и Унгария, да достигат до производствените мощности на Daimler в Унгария и в Германия, като подизпълнители и доставчици на компанията могат да функционират у нас.

  „България обаче трябва да свърши две важни неща. Много е важно качеството на образованието. Трябват инженери, програмисти, дизайнери и това е ясното послание”, посочи държавният глава.

  По думите му успехите на страната ни в областта на програмирането и производството на програми за автомобилни компоненти „правят впечатление и могат да привлекат и нови инвестиции”. „Длъжни сме обаче да работим за успеха на компании, които вече работят в България, и да подкрепяме клъстерите. Един от работещите клъстери в България е автомобилният”, припомни Плевнелиев и призова за повече пилотни проекти.

  В Баден-Вюртемберг и в Бавария България се ползва с високо доверие, подчерта още президентът Росен Плевнелиев, който открои конкретни инвестиционни възможности у нас да се произвеждат компоненти за автомобили – фарове, автостъкла, климатични инсталации и спирачни системи за престижни марки автомобили, произвеждани от Daimler. Предстои и посещение на представители на Bosh у нас.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Радев: Финансите на държавата са стабилни
  Спекулации са твърденията за предстояща промяна на курса на лева спрямо еврото и нови заеми от Международния валутен фонд, коментира президентът
  преди 11 часа
  БНБ и банките у нас преминаха към нова европейска платежна система
  Обновената система ще допринесе за хармонизацията и подобряването на ефективността на финансовите пазари в Европа
  преди 12 часа
  Рекордни нива на икономическия риск отчитат финансовите директори в ЦИЕ
  Намаленото вътрешно търсене, геополитическият риск и недостигът на квалифицирани специалисти ще бъдат основните източници на безпокойство за бизнеса в региона през 2023, сочи доклад на "Делойт"
  преди 16 часа
  Глобалната температура ще се повиши с 1,5 градуса по Целзий за десетилетие
  Индустриалните нации трябва да вземат драстични мерки, показва нов доклад
  преди 17 часа
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 76.5% за година
  Най-големите вложения в страната за януари 2023 са от Люксембург, Нидерландия и Белгия