вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13186 прочитания

    Къде са най-големите възможности за работа в бъдеще?

    Там, където компютърът не може да се справи – във взаимодействието между хората
    28 юни 2013, 14:29 a+ a- a

    Днес ставаме свидетели как производствени и оперативни дейности се оптимизират непрекъснато, благодарение на напредъка на технологиите. Автоматизацията на бизнес процесите улеснява компаниите, но и поражда сериозни предизвикателства на пазара на труда.  В бъдеще все повече ще се търсят умения и качества, които машините не притежават, и специалисти в области, в които човешкият фактор е незаменим.

    Качества като емпатия, общителност, критична мисъл и социална интелигентност, свързвани с хуманитарните и социални науки, ще са все по-търсени в бъдеще в сравнение с тесните технически умения. И тази тенденция вече е налице в развитите икономики. Интересна графика на McKinsey Quarterly, публикувана от Business Insider, онагледява много добре този процес:

    В бъдеще програмистите и ИТ специалистите вече няма да така търсени на пазара на труда, както днес, твърди Даниел Желски, професор по химия в SUNY New Paltz. Той извежда 3 закона за търсенето на работа в бъдеще:

    1. Възможностите за работните места ще идват от нещата, които компютърът не може да свърши.

    2. Глобалният пазар предполага все по-ниско заплащане и по-малко възможности в много професии.

    3. Все повече професионалисти ще работят като фрийленсъри.

    Какво означава това? Възможностите за работа в бъдеще ще са най-големи в сферите, трудни за автоматизиране, т.е. които са свързани със взаимоотношения между хората.

    Наскоро Американският Институт за бъдещето очерта най-важните качества за реализиране на пазара на труда в близко бъдеще. Техните заключения потвърждават тези тендеции. Ето и кои са уменията:

    1. Критична мисъл. В бъдеще все повече ще се ценят уменията за осмисляне на проблемите  и вземане на адекватни решения.

    2. Социална интелигентност. На преден план излиза способността на човек да преценява емоциите на хората и провокира определени реакции и желани взаимодействия. Това означава да усещаме околните и напасваме начина си на общуване към техния тон, жестове и стил. Умението за общуване е ключово за професионален успех, независимо дали става въпрос за комуникация с колеги, мениджъри, клиенти или бизнес партньори. 

    3. Умения за работа в различна културна среда. Глобализацията означава, че все по-често ни се налага да работим с хора от различни страни, култури и етноси. Знанието на чужд език вече не е достатъчно – налага се да бъдем толерантни към различията и търсим общ език, въпреки тях.

    4. Свързаност. Социалните медии превърнаха света в едно глобално село. Те вече започнаха да променят начина, по който работим и комуникираме на работното място, а в бъдеще тази тенденция ще продължи с пълна сила. 

    5. Широка специализация. Тясната специализация е мъртва. В бъдеще все повече ще се ценят интердисциплинарни умения. Познанията в различни области и овладяването на нови умения ще са най-важното оръжие в битката на пазара на труда. Необходимостта от „учене през целия живот“ ще е по-голяма от всякога.

    6. Селективност. В бъдеще все по-важно ще бъде умението да отсяваме това, което наистина ни е нужно и полезно от тоновете информация, които ни заливат всеки ден.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 минути
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 59 минути
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 1 час
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 2 часа
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
    преди 18 часа
    С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
    Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
    преди 20 часа
    Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
    Селекцията от продукти се различава от останалите обекти