петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10834 прочитания

    Четиридневна работна седмица – бъдеще или утопия?

    Опитът показва, че 5-дневната работна седмица си остава най-ефективният модел
    10 юли 2013, 16:35 a+ a- a

    Преди десетилетия редица експерти предвиждаха, че днес ще работим не повече от 14-15 часа седмично, ще имаме прекалено много свободно време и няма да знаем какво да правим с него.

    През 1930 известният икономист Джон Мейнард Кейнс прогнозира, че заради технологичния напредък в бъдеще работната седмица ще стане 15 часа. Същата година прочутият биолог-еволюционист Джулиан Хъксли прогнозира двудневна работна седмица. И двамата бяха категорични, че в бъдеще ще разполагаме с прекалено много свободно време. Тези прогнози така и не се сбъднаха, но това, което познаха тези велики умове, е че благодарение на технологиите днес работната сила е по-продуктивна от когато и да било, коментира CNN. 

    Преминаваме ли постепенно към по-кратка работна седмица?

    В разгара на кризата през 2008 щата Юта въведе 4-дневна работна седмица (4 дни по 10 часа) за държавните служители, за да съкрати разходите и избегне съкращения.  Петдневната работна седмица обаче бе върната няколко години по-късно заради оплакванията на хората, че нямат достъп до услуги в петък. Подобен модел през 2009 обмисляше да въведе и Toyota в европейските си заводи.

    По-кратките работни седмици не са нещо ново в Европа. В Холандия например 4-дневната работна седмица е по-скоро практика, отколкото изключение. Всеки трети там работи или на непълно работно време или 40 часа за четири работни дни. Във Франция работната седмица е 35 часа, но пък имаше предложения да бъде удължена. В Испания и Гърция в петък се тръгва по-рано от работа, но това там е отдавнашна практика. Гамбия въведе 4-дневна работна седмица за държавните служители в началото на тази година, като работният ден е 10 часа. 

    Случаи от практиката

    По-малко работно време може да означава по-малко пари, но както знаем парите не купуват щастие. В замяна обаче имаме повече свободно време, което ни прави по-щастливи.

    По-рано тази година Никол Менделсон пое ръководен пост във Facebook на 4-дневна работна седмица, за да има повече време за семейството и децата. Макар информацията да не бе потвърдена официално, примерът е една добра възможност за работещите майки които искат да градят кариера и отдадат нужното внимание на семейството.  В САЩ все повече майки преговорят за подобни условия на работа. 

    Междувременно компании, изпробвали този модел, докладват за ръст в производителността. В статия за New York Times Джейсън Фрийд, CEO на компания за софтуер, твърди, че след въвеждането на 32-часова четиридневна работна седмица, продуктивността на служителите се повишила.  „Хората вършат повече работа за 4 дни, отколкото за 5“, твърди той и обяснява това по следния начин: „Когато имаме по-малко време за работа, имаме и по-малко време за губене. А когато работната ни седмица е по-кратка, сме склонни да се фокусираме върху най-важното“. Освен това след тридневния уикенд в понеделник хората се чувствали по-щастливи и отпочинали.

    Този модел работи, само ако се въведе за всички в компанията, отбелязва CNN. Отсъствието на отделни служители всеки петък предполага пропуски в работния процес и отчуждение от екипа, което може да доведе до по-голям стрес и напрежение в работата. По-кратката работна седмица от друга страна крие и риск от пропуск на бизнес възможност и клиенти, които работят в петък.

    Определено не можем да пренебрегнем опитите за промяна в продължителността на работната седмица и някои положителни ефекти от нея, но все още е трудно да говорим за някаква кардинала трансформация. Тези изключения са все още пренебрежимо малко, а други (като примера с Юта) така и не проработват. Все още петдневната работна седмица е най-често срещан в световен мащаб модел, а очевидно и най-ефективен към момента.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 минути
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 13 минути
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 1 час
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 16 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 17 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България