неделя, 09 август 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  8991 прочитания

  Четиридневна работна седмица – бъдеще или утопия?

  Опитът показва, че 5-дневната работна седмица си остава най-ефективният модел
  10 юли 2013, 16:35 a+ a- a

  Преди десетилетия редица експерти предвиждаха, че днес ще работим не повече от 14-15 часа седмично, ще имаме прекалено много свободно време и няма да знаем какво да правим с него.

  През 1930 известният икономист Джон Мейнард Кейнс прогнозира, че заради технологичния напредък в бъдеще работната седмица ще стане 15 часа. Същата година прочутият биолог-еволюционист Джулиан Хъксли прогнозира двудневна работна седмица. И двамата бяха категорични, че в бъдеще ще разполагаме с прекалено много свободно време. Тези прогнози така и не се сбъднаха, но това, което познаха тези велики умове, е че благодарение на технологиите днес работната сила е по-продуктивна от когато и да било, коментира CNN. 

  Преминаваме ли постепенно към по-кратка работна седмица?

  В разгара на кризата през 2008 щата Юта въведе 4-дневна работна седмица (4 дни по 10 часа) за държавните служители, за да съкрати разходите и избегне съкращения.  Петдневната работна седмица обаче бе върната няколко години по-късно заради оплакванията на хората, че нямат достъп до услуги в петък. Подобен модел през 2009 обмисляше да въведе и Toyota в европейските си заводи.

  По-кратките работни седмици не са нещо ново в Европа. В Холандия например 4-дневната работна седмица е по-скоро практика, отколкото изключение. Всеки трети там работи или на непълно работно време или 40 часа за четири работни дни. Във Франция работната седмица е 35 часа, но пък имаше предложения да бъде удължена. В Испания и Гърция в петък се тръгва по-рано от работа, но това там е отдавнашна практика. Гамбия въведе 4-дневна работна седмица за държавните служители в началото на тази година, като работният ден е 10 часа. 

  Случаи от практиката

  По-малко работно време може да означава по-малко пари, но както знаем парите не купуват щастие. В замяна обаче имаме повече свободно време, което ни прави по-щастливи.

  По-рано тази година Никол Менделсон пое ръководен пост във Facebook на 4-дневна работна седмица, за да има повече време за семейството и децата. Макар информацията да не бе потвърдена официално, примерът е една добра възможност за работещите майки които искат да градят кариера и отдадат нужното внимание на семейството.  В САЩ все повече майки преговорят за подобни условия на работа. 

  Междувременно компании, изпробвали този модел, докладват за ръст в производителността. В статия за New York Times Джейсън Фрийд, CEO на компания за софтуер, твърди, че след въвеждането на 32-часова четиридневна работна седмица, продуктивността на служителите се повишила.  „Хората вършат повече работа за 4 дни, отколкото за 5“, твърди той и обяснява това по следния начин: „Когато имаме по-малко време за работа, имаме и по-малко време за губене. А когато работната ни седмица е по-кратка, сме склонни да се фокусираме върху най-важното“. Освен това след тридневния уикенд в понеделник хората се чувствали по-щастливи и отпочинали.

  Този модел работи, само ако се въведе за всички в компанията, отбелязва CNN. Отсъствието на отделни служители всеки петък предполага пропуски в работния процес и отчуждение от екипа, което може да доведе до по-голям стрес и напрежение в работата. По-кратката работна седмица от друга страна крие и риск от пропуск на бизнес възможност и клиенти, които работят в петък.

  Определено не можем да пренебрегнем опитите за промяна в продължителността на работната седмица и някои положителни ефекти от нея, но все още е трудно да говорим за някаква кардинала трансформация. Тези изключения са все още пренебрежимо малко, а други (като примера с Юта) така и не проработват. Все още петдневната работна седмица е най-често срещан в световен мащаб модел, а очевидно и най-ефективен към момента.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Германия ще изисква всички пристигащи да бъдат изследвани за COVID-19
  Разходите за тестовете ще бъдат покрити от германското правителство дори когато пътуващи посетят рискова страна без основателна причина
  преди 2 дни
  07 август 2020, 14:35
  Туристическият бизнес в Поморие: Предвид пандемията сезонът е добър
  До момента в област Бургас са почивали над 360 хил. туристи, по-голямата част от тях са българи
  07 август 2020, 11:55
  Ръст на потребителското доверие у нас през юли
  И градското, и селското население очаква очакват влошаване на финансовото си състояние през следващата година
  07 август 2020, 11:23
  Асимптоматичните пациенти също отделят коронавирус в големи количества
  Ново проучване показва, че около 30% от инфектираните изкарват заболяването без никакви симптоми, но въпреки това го разпространяват