петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9978 прочитания

    Какво ще спечели България от зоната за свободна търговия между ЕС и САЩ?

    За икономическите ефекти, ползите за бизнеса и потребителите от споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ вижте какво сподели за Economy.bg Д-р Улрих Шууф от влиятелната германска фондация „Бертелсман”
    15 юли 2013, 15:18 a+ a- a

    Д-р Улрих Шууф е един от авторите на изследването на влиятелната германска фондация „Бертелсман” за ползите от зоната за свободна търговия между ЕС и САЩ. От 2012 той е ръководител на проекта Global Economic Dynamics на фондацията. Присъединява се към фондацията през 2006 като ръководител проекти, отговарящ за проекта Future of Employment.
    Има стаж в Европейската комисия и в Международната организация по труда (МОТ). Завършил е Европейски изследвания в Университета в Оснабрюк, Германия. Има и магистърска степен по управление от Ecole Supérieure de Commerce в Поатие, Франция.

    Потърсихме д-р Шууф от фондация „Бертелсман” за коментар за плюсовете и митусите от зоната за свободна търговия между ЕС и САЩ, преговорите за която започнаха в началото на месец юли. По този повод фондация „Бертелсман” в сътрудничество с Мюнхенския институт за икономически изследвания (Ifo) подготви мащабно проучване, което изследва икономическите ефекти от споразумението.

    Д-р Шууф, каква е целта на споразумението за създаване на зона за свободна търговия между САЩ и ЕС? Защо имаме нужда от повече трансатлантическа търговия?
    Със споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ ще се създаде най-голямата зона за свободна търговия в света, която ще обхване почти 50% от световния БВП и 11% от населението на планетата. Намаляването на търговските разходи ще се отрази много положително на икономическото развитие и ще допринесе за повишаване на реалния доход и заетостта от двете страни на Атлантика. Едновременно с това ще се повиши конкурентоспособността на ЕС и САЩ спрямо останалите търговски нации и региони.

    Защо едва сега стартираха преговорите за зона за свободна търговия?
    По-ранни инициативи да се реализира подобно споразумение не доведоха до решителни и конкретни преговори. Днес променената икономическа ситуация в света (възходът на нови търговски нации в Азия и Латинка Америка; увеличаването на двустранните търговски споразумения като например договора за свободна търговия между Швейцария и Китай от миналата седмица; рецесията в Европа) накараха двете страни да работят по-сериозно за реализирането на този проект.

    Какво (като закони) и от кого конкретно трябва да бъде променено, за да бъде създадена зоната за свободна търговия?
    От решаващо значение за това споразумение е да бъдат премахнати не само митата (тарифните ограничения), тъй като те биха имали минимални икономически ефекти, но и преди всичко т.нар. тарифни ограничения като стандарти, предписания, регулации, които важат за продукти и услуги. Тъй като такива стандарти и регулации има в почти всички сектори – от земеделие, през защита на потребителите и личните данни, до интелектуална собственост, обществени поръчки и финансови услуги, преговорите за уеднаквяване или премахване на тези предписания са особено тежки.

    Кои ще са основните икономически ефекти от споразумението за свободна търговия?
    Едно обхватно споразумение, което включва и нетарифните ограничения, би имало значими икономически ефекти за трансатлантическата търговия. То би довело до 13% ръст на БВП на глава от населението в САЩ и от 5% в ЕС. Освен това от двете страни на Атлантика ще бъдат създадени по около 1 милион допълнителни работни места.

    Кои икономически сектори ще бъдат засегнати в най-голяма степен от споразумението?
    В момента подготвяме проучване за отделните сектори.

    Какви биха били ползите за бизнеса и потребителите от зоната за свободна търговия?
    С отпадането на търговските бариери много компании ще могат да изнасят по-изгодно и по-конкурентно своите продукти на нови пазари. Същевременно ще паднат и вносните разходи за междинните продукти, което ще направи по-евтино производството на крайните продукти.
    За потребителите споразумението ще доведе до по-ниски цени на много продукти. Отпадането на различните стандарти ще опрости живота на клиентите. Помислете си само за проблема с различните щепсели или зарядни устройства в САЩ и ЕС (например за самобръсначка, сешоар или смартфони). Ясни и единни стандарти ще премахнат нуждата от допълнителни устройства или адаптери.

    Кой ще спечели и кой ще загуби от споразумението?
    От подобно обхватно споразумение ще спечелят като начало САЩ и всички страни-членки на ЕС. Търговията с трети страни обаче ще намалее. Губещи от това ще бъдат най-вече традиционни търговски партньори на ЕС и САЩ като например Канада, Мексико, Норвегия и Турция, ако те не се присъединят към преговорите или не договорят подобни споразумения със САЩ и ЕС, какъвто е случаят с Канада. Други губещи биха били развиващите се страни в Северна Африка или Централна Америка, които също биха понесли икономически загуби.

    Кои страни ще спечелят най-много от зоната за свободна търговия?
    Освен САЩ в Европа значително ще спечелят Великобритания, скандинавските и прибалтийските страни-членки на ЕС, но също и засегнатите от кризата южноевропейски страни, като Испания и Гърция.

    Какво показва изследването ви за България? Ще спечели ли страната ни от това споразумение?
    Да, България също ще спечели от едно обхватно споразумение. За страната ви е възможен ръст от 5% на БВП на глава от населението или колкото е средно за ЕС.

    Имате ли данни колко нови работни места ще бъдат създадени в България или в региона в резултат на зоната за свободна търговия?
    За съжаление имаме данни за заетостта само за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), тъй като за подобна прогноза са нужни по-подробни данни за пазара на труда.

    Кои са спорните точки в преговорите между двете страни?
    Спорни пунктове има особено в „чувствителни” преговорни области като земеделието (например относно генномодифицираната царевица, хлорирани пилета, продукти от сурово мляко и др.), защитата на потребителите и на личните данни и аудиовизуалния сектор (например квоти за френска музика във френските радиа).

    Ще се отрази ли скандалът с американското подслушване на преговорите за зоната за свободна търговия?
    Да, но във всички случаи не съществено, тъй като двустранният интерес от реализирането на споразумението е твърде голям. Случаят обаче може би дава възможност да се постигнат по-ясни и по-ефективни правила по отношение на защитата на личните данни.

    Кога можем да очакваме зоната за свободна търговия да стане факт?
    Като цяло можем да говорим за времева рамка от 10 до 15 години. Преговорите вероятно ще продължат между 1 година и половина до 5 години, а реализацията ще отнеме още 5 до 10 години. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 8 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 9 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 11 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 13 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк