четвъртък, 18 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6528 прочитания

  Кой ще успее в Новия свят?

  Ще изместят ли машините хората във все по-автоматизиращия се свят?
  04 септември 2013, 11:25 a+ a- a

  Безпилотни автомобили заплашват да пратят към бюрата по труда професионалните шофьори. Компютърни програми вече могат да пишат журналистически текстове за спортни събития и движения на цените на акциите. Все повече машините заместват хората в различни области. Кой обаче ще спечели в тази автоматизирана икономика, вижте анализ по темата на Тайлър Коуен, американски професор по икономика от George Mason University и автор на книгата Average is Over (предстои да излезе на пазара) Тайлър Коуен, цитиран от New York Times.

  Мотивираните да учат
  След пет години е вероятно да имаме най-доброто образование в света, онлайн и безплатно. Не всеки обаче ще седне и ще премине сам през материала, без да е подтикван от преподавателя. Тези, които са мотивирани да използват онлайн ресурсите, ще се справят много по-добре. Вече е факт, че някои от най-добрите студенти от Индия са сред най-добрите и в онлайн курсовете на Coursera, засрамвайки по-малко мотивираните им американски колеги. „Безплатното” няма да ти помогне много, ако не направиш сам усилие за постигането на конкретни резултати.

  Хората, които слуша „умните си устройства”
  Смартфонът ви ще събира данни за ежедневието ви и когато го попитате ще може да ви каже какво да правите. В бъдеще „умният” ви телефон може да ви посъветва: „Последните три пъти изхвърли хляба, който купи. Не си купувай сега.” или „Сега не е времето да се караш със съпругата си.” GPS-ът е само началото на компютърните инструкции.

  Хората, които знаят как да привлекат потребителското внимание
  Благосъстоянието в новия свят няма да е разпределено равномерно, защото голяма част от професиите няма да бъдат считани за специални и дефицитни. Умението за привличане на вниманието на потребителите ще се счита за нещо изключително. Да не забравяме, че Марк Зукърбърг освен технологичен гений, е бил доста добър и в психологията. Чистите технологични задачи могат да бъдат осъществени и от машините, но съчетаването на технологични умения с иновация, която привлича вниманието, ще е доста по-трудна задача.

  Мотиваторите
  Голяма част от работните места на бъдещето ще бъдат заети от хора, които ще ни карат да се чувстваме или много добре, или много зле. Коучовете и менторите ще навлязат сериозно в живота ни. Те ще ни ласкаят и засрамват, за да подобрим живота и работните си навици. Мениджърите, които са добри мотиватори, ще продължат да увеличават печалбите си.

  Успехът и провалът в един свят, доминиран от технологиите, според Коуен, ще се определя от отношението ни към машините. Ще имаме успех, ако нашите умения „допълват” „умните” машини, счита експертът. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство
  преди 2 часа
  България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
  Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
  преди 2 часа
  преди 18 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 19 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 19 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата