вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3916 прочитания

  Парламентът даде зелена светлина за присъединяване на България към фискалния пакт

  Европейските лидери ще обсъдят новия договор в понеделник
  27 януари 2012, 14:54 a+ a- a

  Народното събрание даде съгласие за присъединяването на България към европейския финансов пакт, но при определени условия. Решението беше взето със 129 гласа „за”, един „против” и 48 "въздържал се".

  Едно от условията е участието на страната ни да не води до финансови задължения и ангажименти за хармонизация на данъчната политика с договарящите се държави от ЕС.

  Решението предвижда България да приложи разпоредбите на дял трети от договора, който съдържа ограничения за бюджетния дефицит и държавния дълг след ратификация от Народното събрание. Страната обаче е поискала да падне глава четвърта, докато не стане ясно какво означава обща икономическа политика, стана ясно по време на обсъждането в парламента.

  В неговата цялост договорът ще се прилага от датата на присъединяването на страната към еврозоната, гласуваха депутатите.

  Министърът на външните работи Николай Младенов увери, че в договора има клаузи, предотвратяващи приемането на разпоредби, които биха накърнили правото на самостоятелна данъчна политика.

  Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков отбеляза, че България е подкрепила идеята за наказателни процедури срещу страните, които не спазват бюджетната дисциплина. „Поискахме подобни санкции и за държавите с превишен външен и общ държавен дълг, но това още го няма в проектодоговора”, уточни той.

  Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че фискалният пакт не е ефективен инструмент за излизане на ЕС от кризата. „За ратификацията на този договор – не изключвам възможността да се постави въпроса и за референдум”, подчерта той.

  Европейските лидери ще обсъдят фискалния пакт на среща на върха в понеделник.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 16 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 16 часа
  преди 17 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000
  преди 17 часа
  НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
  Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година
  преди 20 часа
  Ocado Technology създава ново звено в България
  Дивизия за мониторинг и техническа поддръжка на автоматизираните и роботизирани складове на компанията се създава в софйския й офис