петък, 10 април 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4885 прочитания

  Готов ли е пазарът на труда за предизвикателствата на бъдещето?

  Вижте какво споделиха представители на бизнеса и държавата по време на дискусия, организирана от БАУХ
  18 декември 2013, 17:40 a+ a- a

  Вижте откриването на форума от Геновева Бакърджиева, изпълнителен директор на БАУХ

  Необходима е широка обществената дискусия за развитие на образованието и обединяване на усилията на бизнеса, образователните институции и държавата с оглед посрещане на бъдещите нужди пазара на труда. Това подчертаха участниците в провелата се на 17 декември дискусия на Българската асоциация за управление на хора (БАУХ). 

  Форумът под надслов „Умения и иновации. Как пазарът на труда се готви за предизвикателствата на бъдещето“ разгледа тематиката в светлината на иновациите, които бизнесът все повече интегрира в ежедневната си практика, и уменията, които служителите трябва да имат, за да ги прилагат и развиват.  Основен акцент бе недостигът на подготвени кадри за ИТ индустрията, която е стратегически сектор за българската икономика.

  „С тази дискусия искаме да поставим начало на поредица от активности по темата за бизнеса и образованието през следващите години“, каза при откриването на форума Геновева Бакърджиева, изпълнителен директор на БАУХ.

  Какво показват данните на БСК за жизнения цикъл на квалификациите?

  „Компаниите не купуват вече работно време и труд, а знания и умения. Дипломите вече не са на първо място, коментира Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към БСК. По време на форума той представи ново изследване за жизнения цикъл на квалификациите. Данните показват, че жизненият цикъл на компетенциите в ИТ сектора е само 4 години, в инженерните специалности – 7 години, а за финансистите – 9 години. 

  Посреща ли пазарът на труда нуждите на ИТ сектора?

  Стамен Кочков, член на УС на БАСКОМ, очерта основните предизвикателства пред ИТ сектора. Той изнесе данни, според които секторът би могъл да допринесе в пъти повече за брутния вътрешен продукт на страната, ако имаше достатъчно подготвени кадри. В момента приносът на ИТ индустрията за БВП е 650 млн. лв. и ако се поддържат същите темпове на растеж, до 10 години би бил 1.7 млрд. лв., а ако има достатъчно подготвени кадри би бил двоен - около 3,8 млрд. лв. По неговите думи до края на 2015-та индустрията има потенциал да наеме 3 пъти повече специалисти, отколкото има в момента. 

  Какви са функциите на държавата и какви мерки предвижда занапред, за да отговори на нуждите на пазара на труда?

  Позицията на държавата представи доц. д-р Мария Фъртунова, директор дирекция „Висше образование на МОН. Както и другите участници във форума, тя също отбеляза, че държавата има нужда от по-добро взаимодействие с бизнеса, за да отговори на бъдещите предизвикателства. Фъртунова сподели данни за това в кои специалности се обучават най-много студенти в момента и кои са най-желаните специалности. Тя призова участниците в събитието да се включат в обществената дискусия за стратегията за развитие на висшето образование. 

   

  Как може да бъде повишено качеството на образованието? Адекватен ли е традиционният модел на образование на нуждите на пазара на труда? Как трябва да се променят обучението в университетите и методите на преподаване, за да се произведат нужните специалисти? Готова ли е държавата да промени източниците си на събиране на информация за пазара на труда и има ли нужния капацитет, за да прогнозира бъдещите нужди? Това са някои от въпросите, които участници в дискусията поставиха пред тримата експерти.
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 минути
  72 000 са се регистрирали като безработни от началото на извънредното положение
  1 553 заявления са подадени по програмата 60/40 на 9 април, обяви на извънреден брифинг министър Деница Сачева
  преди 20 минути
  Общият информационен портал за COVID-19 вече е достъпен
  Целта е да се улеснят гражданите и бизнеса, като се събере информацията на едно място
  преди 1 час
  624 са случаите на COVID-19 у нас
  54 са излекуваните пациенти
  преди 16 часа
  преди 17 часа
  МВнР: Турските власти освобождават от карантината българските шофьори на ТИР-ове
  Българските шофьори ще могат да влизат в страната след съответен медицински преглед и дезинфекция на превозните средства