понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6978 прочитания

    Как се промени пазарът на труда през 2013?

    Вижте какви са наблюденията на HR мениджъри от различни индустрии
    20 декември 2013, 16:41 a+ a- a

    Работодателите в България страдат от липсата на строго профилирани специалисти (67%), ръководен персонал (37,5%) и изпълнителски състав (37,5%), показва традиционно проучване на Българската стопанска камара. От камарата подчертават, че резултатите за пореден път показват, че работодателите насочват вниманието си приоритетно към висококвалифицираните кадри. Спрямо 2012 търсенето на тесни специалисти се е увеличило от 45% на 67% и ръководен персонал от 31% през 2012 на 37,5% през 2013.

    Потърсихме HR мениджъри на различни компании, които попитахме как се промени пазарът на труда през 2013 и какви тенденции наблюдават.

    2013 в ИТ сектора отново премина под знака на недостига на качествени специалисти на всички нива

    Таня Митева
    Мениджър „Човешки ресурси”
    Experian

    2013 отново премина под знака на ограничения брой квалифицирани кадри и недостига на качествени специалисти на всички нива - от висококвалифицирани софтуерни експерти до административен персонал.
    Като компания, оперираща на българския пазар, е нормално да отчитаме това като предизвикателство и за нас, но положителното е, че тази конкуренция стимулира развитието на две основни тенденции на пазара на труда:
    -    все по-голямо сближаване на бизнеса и образованието и активно сътрудничество между тях, произтичащо от разбирането, че това е пътят за решаване на проблема с недостига на качествени кадри;
    -    стимулиране на развитието на компаниите и предлагането на повече на качествените специалисти – т.е. вече изборът не се обуславя само на база социален пакет и ниво на заплащане, но започва да се търси добавената стойност – ангажираност, социална отговорност, вътрешен живот, професионална реализация в компанията и т.н.
    Конкретно за Еxperian България това ни мотивира да усъвършенстваме още повече своите вътрешни социални програми, да дадем „добавената стойност” за всеки наш служител, изразена в индивидуални планове за професионално развитие, партньорство и сътрудничество между служители и компания, ангажираността им в развитието и обогатяването на фирмената култура.

    Имахме изключително много кандидати, които бяха силно мотивирани да работят в банковия сектор

    Емануеле Рекия
    Директор „Човешки ресурси”
    „УниКредит Булбанк”

    През 2013 пазарът на труда в нашия сегмент беше наистина интересен. Имахме изключително много кандидати, които бяха силно мотивирани да работят в банковия сектор. През годината се фокусирахме върху наемането на най-квалифицираните от тях. Любопитен е фактът, че наблюдавахме голям интерес от кандидати, които са завършили своето образование в чужбина, най-вече с квалификация финанси и бизнес. През 2013 г. нашата банка участваше в много форуми и програми на различните университети в страната. Нашата стажантска програма също предизвика значителен интерес. Голяма част от нашите стажанти продължиха своят кариерен път в банката, което е успех както за тях самите, така и за нас.

    В ИКТ сектора се откриват все по-комплексни роли

    Зорница Янкова
    Country HR Manager
    Hewlett-Packard Bulgaria
     
    Тенденциите в ИТ индустрията, които се отразиха на приоритетите на НР през 2013, бяха Cloud,  Security и Services.
    На пазара на труда в ИТ индустрията се забелязват следните основни тенденции:
    - Докато преди няколко години от гледна точка на кандидатите позициите в ИКТ сектора се свеждаха горе-долу до три основни роли – програмисти, системни администратори и специалисти обслужване на клиенти, то новият ИТ стил нарушава тази представа. Много компании се разрастват, а пазарните лидери инвестират в разширяване на портфолиото си и ние вече виждаме, че в България се откриват все по-комплексни роли, като  Solution Architects и Technology Consultants, където се изискват широки познания на различни системи и технологии.
    - Голяма е промяната при системните администратори и ИТ поддръжката, тъй като този тип специалисти се ориентират повече към консултантски роли.
    - Освен нарастващото търсене в Cloud областта, друга интересна тенденция е, че се увеличава търсенето в областта на ИТ сигурността, където се изискват допълнителни квалификации, като ComTIA и Network security например, както и предишен опит и умения за управление на проекти.

    Намирането на кадри е основният проблем пред софтуерния сектор, за да развие пълния си потенциал

    Николай Любчев
    Marketing & Acquisition Manager
    MentorMate

    Както и през изминалите години, намирането на кадри е основният проблем за софтуерния сектор. Това пречи на бизнеса да развие пълния си потенциал в България и изобщо в световен мащаб. Нещо, което направи 2013 различна и донякъде обнадеждаваща, е по-тясното ангажиране на бизнеса със създаването на софтуерни специалисти. Някои заложиха на разширяване на стажантските си програми и по-тясно сътрудничество с университети, други, основно от по-големите компании, създадоха собствени академии за безплатно обучение на специалисти, които после се наемат или се вливат в пазара на труда. Наблюдава се също и увеличаване на предлагането на курсове по софтуерни технологии.  

    Забелязва се тенденция на завишени финансови очаквания към компаниите в нашия сектор

    Елена Димова
    Ръководител „Човешки ресурси”
     „Аурубис България”

    За нас 2013 беше много по-предвидима и спокойна от гледна точка на привличане и наемане на служители в сравнение с предходните 2-3 години. Считам, че за това основна роля играе по-доброто познаване на сектора, както като икономическа значимост и стабилност, така и от гледна точка на възможности за професионална изява. Това важи в частност и за „Аурубис България“. Разбира се, затруднение продължава да бъде физическата отдалеченост на региона, в който работим, от основните образователни и бизнес центрове в България. Т.е. мобилността като предпоставка за дългосрочен ангажимент в повечето случаи продължава да бъде под въпрос. Забелязва се и тенденция на завишени финансови очаквания от кандидатите към компаниите в нашия сектор. Това се дължи предимно на информацията за спецификата на бизнеса, мащабите и нуждата от ежедневно пътуване до работа или релокация.

    Изминалата година затвърди посоката на развитие за все по-засилено търсене на качествени ИТ специалисти

    Даниел Стефанов
    HR Manager
    Sirma Group Holding

    Изминалата година затвърди посоката на развитие, която ИТ браншът като цяло следва последните няколко години, а именно все по-засилено търсене на качествени ИТ специалисти, инвестиция от страна на компаниите в млади кадри без натрупан трудов опит, конкуренция между отделните компании за привличане на най-добрите специалисти. Също така прави впечатление, че фирмите в бранша предприемат все по-креативни мерки както за набиране, така и за задържане на своите служители - постепенно се отмества тенденцията за конкуриране само на ниво на възнагражданията - обръща се все по-голямо внимание върху социалната отговорност, участието в различни нестандартни кампании и прояви, организиране на събития - предимно свързани с професионалните интереси. Друга интересна тенденция, която се наблюдава, е нарастването на броя на т.нар. фрилансъри - един или няколко човека, с достатъчно опит и умения зад гърба си, създават и започват да развиват свои собстени компании (start-ups), измествайки класическия боди-лизинг към развиване на собствени идеи - платформи, приложения, продукти и т.н. Несъмнено нашите специалисти са на достатъчно високо, смея да твърдя, международно ниво, за да могат да бъдат успешни в това поприще и да се конкурират с най-добрите както на Запад, така и на Изток, и не само това - но и да бъдат успешни. За съжаление, все още не са достатъчно добре подкрепени от страна на държавата, а за всяко едно тепърва прохождащо начинание е жизненоважно да среща този вид съпричастност и подкрепа (както морална - чрез улеснени процедури, процеси и правила, така и физическа - чрез създаване на леснодостъпни източници на финансиране). 

    Продължава да е предизвикателство намиране на индустриални експерти и специалисти по енергиен мениджмънт

    Екатерина Караризова
    Директор „Човешки ресурси“
    „Шнайдер Електрик България”

    2013 година за нас беше година на запазване на статуквото. Разкрихме ограничен брой нови експертни позиции. По-активно беше увеличението на персонала, директно зает с производство.
    Пазарът продължава да е предизвикателен по отношение намиране на индустриални експерти и изградени специалисти по енергиен мениджмънт. Запазва се тенденцията най-ценни да са хората с комплексни профили, които имат знания и умения в повече от една област.

    Инвестирахме в развитието на млади, току що завършили образованието си, кадри

    Надя Михова
    HR Manager
    EY /Ernst and Young/


    В сектора на специализираните услуги годината премина с темпове, характерни за последните няколко години. Верни на организационната ни култура и философия, отново инвестирахме в развитието на млади, току-що завършили образованието си, кадри. Повече от  30 младши одитори и консултанти станаха част от екипа на ЕУ България. Старт в кариерата беше даден  и на 15  стажанти.
    Горда съм да спомена, че като глобална организация ЕУ е вторият най-предпочитан работодател, предоставящ професионални услуги, и на второ място като най – привлекателен работодател в класацията на „Универсум“.  Oпитът ни на локално ниво го доказва. Хубавото е, че продължаваме да наблюдаваме тенденцията младите ни кадри, които завършват в чужбина, да предпочитат да се завърнат в страната и да стартират кариерата си тук.
    Каузата, с която нашата организация се асоциира, е изграждането на един по-добър бизнес/работен свят. Именно от хора, които могат да помогнат в осъществяването на тази кауза, има нужда пазарът на труда. Хора, които имат сериозно образование и мислят както за собственото си развитие, така и за това на околните и на бизнеса около тях самите. Мисля, че именно това са основните характеристики, на които се подчинява промяната в динамиката на пазара.


    Вижте какви са прогнозите за пазара на труда през 2014 тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години