четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    16118 прочитания

    Кои сектори ще разкрият най-много нови работни места през 2014?

    И за хора с какви умения? Вижте прогнозите на ключови компании за подбор на специалисти
    09 януари 2014, 09:13 a+ a- a

    Случаите, в които компания търси служители, обикновено са или за запълване на дадена позиция, която съществува, но в момента поради някаква причина няма човек, който да изпълнява тази роля, или когато реши да разшири състава си. Разкриването на нови работни места е индикатор, че компанията се разширява, спечелила е нови клиенти, стартира нови проекти и съответно има необходимост от още служители.

    Компаниите в кои индустрии се разрастват и създават нови работни места? Потърсихме консултанти за подбор на специалисти, които имат поглед върху различни индустрии и компании, за да споделят своите очаквания - кои компании ще създават най-много нови работни места през 2014.

    Вижте какви са техните прогнози  и  от хора с какви умения ще се нуждаят бизнесите, които отчитат ръст в България.

    Kомпаниите в сектора на изнесените услуги, имат заложени амбициозни цели за растеж и отново ще са най-често срещаните имена сред обявите за работа

    Анна Вдовичина
    Старши консултант
    AIMS Human Capital

    Планираните и стартирали в края на 2013 проекти, в голяма степен очертаха някои от основните тенденции за 2014 и по-скоро запазването на съотношението нови позиции/роли по заместване, което наблюдавахме и през изминалите 12 месеца. Лидерите в създаване на заетост- компаниите с операции в сектора на изнесените услуги, имат заложени амбициозни цели за растеж за 2014 и отново ще са най-често срещаните имена сред обявите за работа за позиции в разнообразните категории обслужване на клиенти (финанси и счетоводство, поръчка на стоки и услуги, техническа поддръжка, продажби на продукти, т.н) на цялата палитра от европейски езици.
    Следвайки техните стъпки  с откриването на нови роли на различни йерархични нива в структурите си, очакваме да могат да се похвалят и бизнесите информационни технологии, фармация, бързооборотни стоки, услуги, както и някои от производствените компании.
    Нови инвеститори с интереси за откриване на производствени мощности в България също ще повлияят благотворно на предлагането на възможности за професионална реализация на току-що завършили студенти и утвърдени експерти.
    Няколкото сериозни сливания/придобивания във финансовия и някои от другите сектори, осъществени в края на 2013, също ще предизвикат флуктуации на пазара на труда и ще завишат броя на търсещите работа експерти  по линия на освободените титуляри от дублиращи се  в новосъздадените структури роли.
    Заложените растежи за 2014, наред с отчетените през 2013 дефицити на езикови и ИТ компетенции очакваме да провокират иновативността на компаниите в подобряване на практиките по въвеждане и обучение на екипите им и в създаване на устойчиви академии за изграждане/надграждане на търсените от тях ключови умения както сред съществуващите, така и сред новоназначените служители.
    Позитивно-реалистичната ни прогноза за 2014 е, че сред отворените позиции в останалите сектори, дори и с малък превес, все пак ще преобладават новосъздадените такива, а не тези по заместване. В добавка, съществено по-малко на брой, се надяваме да са новините за свиване/съкращаване/изтегляне на операциите на международни и български компании.

    Надяваме се в аутсорсинг индустрията да има нови инвеститори, тъй като това е сектор, който е в развитие и би могъл да предостави още работни места

    Галина Георгиева
    Expansion Manager Global Initiatives
    Bulwork 

    В ИТ сектора очакваме търсенето на хора за нови работни позиции да се определи от това, дали компаниите ще успеят да запълнят вече съществуващите такива. Предвид това, че повечето големи софтуерни компании вече имат своя собствена академия за обучение на младши специалисти, прогнозата ни е по-скоро оптимистична. Позициите, които са вече съществуващи и по някаква причина овакантени, ще се запълват с хора отвън, които задължително трябва да са опитни, а всички останали новооткрити работни места компаниите ще обучават вътрешно сами или с помощта на външни обучителни организации.
    В аутсорсинг индустрията очакваме по-голям брой разкрити нови позиции. Пазарът все още има потенциал да осигури добър растеж за този сектор и компаниите със сигурност ще се възползват от възможността да увеличат служителите си. Надяваме се през следващата година да имаме и нови инвеститори, тъй като това все още е сектор, който е в развитие и би могъл да предостави още свободни работни места за България и добра бизнес среда за инвестиращите.

    Ключовата дума, която ще характеризира действията на работодателите, е „предпазливост“

    Доц. д-р Драгомир Бояджиев
    Управляващ партньор
    DB Interconsult

    Компаниите, които вече функционират в страната, ще търсят персонал за съществуващи позиции. Новоразкрити позиции ще се търсят основно от инвеститори, изградили материалната си база, с предстоящо откриване на обектите през годината. Влияние ще оказват процесите на движение на персонала в и извън организацията, сложната политическа и икономическа обстановка в страната. Ключовата дума, която ще характеризира действията на работодателите по отношение наемането на персонал, е „предпазливост“.

    Благоприятен ще е климатът за експортния и аутсорсинг бизнес, но за компаниите, ориентирани към вътрешния пазар, годината ще е трудна

    Паулина Георгиева
    Управляващ директор
    Taurus Consultants

    Пазарът ще продължи да е неспокоен и поради несигурната бизнес и политическа среда. Благоприятен ще е климатът за експортния и аутсорсинг бизнес, но за компаниите, ориентирани към вътрешния пазар, годината ще е трудна и те ще продължават да търсят и решения чрез нови назначения или преструктуриране.

    Надявам се 2014 да бъде първата с по-ниска безработица и ръст на икономиката

    Георги К. Първанов
    Регионален мениджър за България, Русия, Румъния, Балтийски Републики, Албания, Турция и Гърция
    Gi Group

    От разговорите с моите колеги в Прибалтика, Полша, Турция, Русия, и дори Гърция и Италия личи умерен оптимизъм и става ясно, че те очакват ръст в икономиката и заетостта; така че предлагам да обявим край на кризата и в България. Надявам се 2014 да бъде първата такава с по-ниска безработица и ръст на икономиката, дори да е минимален; налице са много фактори, които да благоприятстват такъв растеж – подобряване на ситуацията на основните ни експортни пазари, добрият туристически сезон; крайно време е парите да излязат изпод дюшеците и депозитите и да влязат в реалната икономика; да се засили кредитирането; максимално бързо да се финализира договарянето и да се премине към усвояване на средствата от еврофондовете от новия програмен период; за нас, като един от основните играчи в бранша, надеждите за новата година са свързани и с оптимизиране на законодателството за временна и гъвкава заетост, като силна и безплатна антикризисна мярка, която по наши разчети ще създаде или извади на бяло между 50 и 60 хил. работни места през следващите 3 години.

    Нашите очаквания са компаниите да разкриват нови работни места и да търсят хора за тях, особено в технологичната сферата

    Красимира Янева
    Старши консултант ЧР
    SYNECTICA

    Във връзка с тенденцията за съживяване и развитие на икономиката на страната ни през 2014 нашите очаквания са компаниите да разкриват нови работни места и да търсят хора за тях, особено в технологичната сферата.
    По отношение на вече съществуващи работни места прогнозираме, че българските работодатели по-скоро ще използват стратегии за допълнително обучение и развитие на съществуващия персонал, за да повишат компетенциите им, отколкото да освобождават персонал и да организират насочено търсене и подбор на  нови кадри.
    В по-общ план напълно споделяме констатациите на Доклада на Европейската комисия, че в  България има драстично несъответствие между нуждите на пазара на труда и наличието  на квалифицирани кадри. Подкрепяме идеята за сътрудничество между бизнеса и образователните институции с цел повишаване квалификацията на работната сила според нуждите на пазара на труда.

    Очакваме през новата 2014 засилен растеж в IT и BPO секторите, което ще отвори нови работни места и в двете индустрии

    Ангел Маджаров
    Оперативен директор
    Talent Hunter

    Очакваме през новата 2014 засилен растеж в IT и BPO секторите, което ще продължи като тенденция и ще отвори нови работни места и в двете индустрии. Конкуренцията (особено в ИТ сектора) ще се засили изключително много, защото не е тайна, че квалифицираните специалисти са по-малко от отворените възможности, но това със сигурност ще даде стимул за хората, които тепърва се изграждат като специалисти в ИТ областта, да осъзнават, че имат много висок шанс за добра реализация в сектора. Очакванията са, че още в началото на следващата година ще навлязат и нови ИТ играчи, които ще отворят голям брой работни места за програмисти. Това ще направи привличането на експертите в програмирането още по-трудно и компании, които нямат стратегически подход към привличането и наемането на специалисти и мениджъри в тази зона, ще срещнат сериозни затруднения да запълнят отворените си работни места.
    Във BPO сектора очакваме тенденцията за ръст и отваряне на работни места да продължи, което важи не само за София, но и за част от другите големи областни градове в страната, където ще се създадат нови работни места. Конкуренцията ще продължи да се развива и това касае не само кол център роли, но също така финансово-административни, търговски и други, които отдалечено ще бъдат свързани с изнесени бизнес процеси от компании в Европа и САЩ. Вече има планирани доста нови работни места от съществуващите компании, като очакваме навлизане и на нови играчи, които в момента проучват възможностите на трудовия пазар в страната ни.  
    И в двете индустрии - IT и BPO, очакваме също така част от компаниите да доразвият още повече инструментите си за привличане и задържане на талантливи хора, което ще направи пазара още по-интересен, а също така се надяваме на раздвижване и растеж на телеком сектора.

    Нови позиции ще има сред динамично развиващите се компании, които разработват софтуер или поддържат съществуващи приложения

    Светослава Георгиева
    Управляващ директор
    Horizons Bulgaria

    В утвърдените вече сектори и играчи на пазара не очаквам да има разкриване на нови работни позиции, а поддържащо търсене на експерти и мениджъри.  Нови позиции ще има сред динамично развиващите се компании, които разработват софтуер или поддържат съществуващи приложения. Секторът на бързите кредити все още набира сила и разширява екипите си. Немалък брой от контакт центровете също увеличиха броя на служителите си през 2013 и ще продължат тенденцията през 2014. Международни компании, които се нуждаят от програмисти на високо ниво и такива  с владеене на чужди езици, също планират да открият офиси през следващата година. Имаше няколко по-големи инвестиции в производства през тази година, които ще продължат да набират хора до достигане на капацитета на предприятието. Ще има известно движение на кадри в телекомуникацията поради смяната на собственост на един от големите оператори, вероятно и в банковия сектор, като следствие от сливания.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 5 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 10 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 11 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 12 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам