неделя, 24 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  12274 прочитания

  Как образованието може да бъде демократизирано?

  Яков Хехт, създател на първото определящо се като демократично училище в света, пред Economy.bg
  13 февруари 2014, 14:23 a+ a- a

  Яков Хехт е международно известен практик и теоретик на демократичното образование, теория на обучението и обществената промяна на образованието. През 1987 основава Демократичното училище в Хадера (Израел) – първото училище, което се нарича демократично. Оттогава до днес е основал лично или е участвал в основаването на десетки демократични училища в Израел и по света. Автор на книгата „Демократичното образование”. Демократичното училище е самоуправляваща се образователна общност на родители, учители и ученици, които вземат решения чрез общо събрание, в което всички имат равен глас. В основата на подхода е свободният избор на детето в различни образователни области – учениците сами избират какво и как да учат. Общността създава и се грижи за място, на което децата между 4 и 18 години израстват и се самоуправлява демократично.

  Свързахме се с Яков Хехт, за да ни разкаже повече за опита му в основаването и управлението на демократични училища преди участието му в „Първата национална среща за свободно развитие на образованието” в София на 15 и 16 февруари 2014.

  Г-н Хехт, какво означава демократично образование?
  Демократичното образование е изградено според ценностите на демокрацията и човешките права. То е липсващото парче в пъзела на живота в демократичната култура. Повечето страни, след като станат демократични, запазват старите си образователни системи, които подготвят децата за живот в диктатура. Демократичното образование може да е основата за създаването на нова демократична култура.

  Какво конкретно означава да се третират децата като равни в процеса на вземане решения, които ги касаят?
  Животът в демокрацията се характеризира със свободата на избора. Правим избор и после поемаме отговорност за тези избори за начина си на живот. По този начин ние влияем на обществото, в което живеем. Демократичното образование осигурява на ученика същите условия, така че неговият живот да се характеризира от избор и отговорност.

  Каква беше мотивацията Ви при основаването на Демократичното училище в Хадера? Най-вече, за да има място, където да се чувствам спокоен, когато изпращам децата си на училище (въпреки че това стана години преди да се роди най-малкото ми дете).

  Беше ли предизвикателство да стартирате училище извън стандартните норми?
  Разбира се. Беше голямо предизвикателство да се убедят родителите, Министерството на образованието в Израел и въобще да се превърнат мечтите в работеща реалност.

  Колко демократични училища има в Израел в момента?
  Днес в Израел има 26 демократични училища, които са признати от властите.

  Планирате ли да откриете такива училища и в България?
  Бих се радвал да помогна в това важно пътуване.

  Има хора, които критикуват подхода Ви. Те смятат, че децата са неспособни да правят много неща сами и имат нужда от авторитет, който да ги ръководи и напътства или че децата никога няма доброволно да научат нещо трудно или ценно. Как бихте отворили на тези критики?
  Аз смятам, че възрастният има ключова роля и връзката между него и ученика е в основата на образователния процес. Въпросът е дали тази връзка е еднопосочна, т.е. такава, при която учителят дава информация и инструкции на ученика, или се основава на диалог и взаимно учене, както и дълбоко познанство между учителя и ученика. Това е основен въпрос, който смятам, че изисква отговор в бъдеще.

  Как онлайн обучението и MOOC допринасят за демократизирането на образованието?
  Ние в Израел имаме значителен опит в използването на MOOC (масови отворени онлайн курсове -МООК). Те създават т.нар. flipped classroom (изнесена класна стая), при която учащите могат да се запознаят с уроците сами вкъщи, а срещата в училище да е посветена на развитие на връзката между тях и преподавателя и на работа и упражнения заедно в група.
  Международният опит досега показва, че само 4% от учащите завършват МООК, но когато тези курсове са съчетани с реални срещи, между 50% и 100% от студентите във висшите училища завършват успешно.

  Как виждате бъдещето на образованието?
  Социалните и икономически системи навсякъде по света са в процес на значителни промени в момента и навлизат в ерата на знанието. В тази ера по-голямата част от човечеството ще трябва да работи за създаването на ново знание чрез сътрудничество и съвместна работа. Образователните системи се подготвят бързо за тази промяна – от пирамидална към мрежова парадигма. Смятам, че в близко бъдеще ще станем свидетели на напълно нови възприятия за образованието.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 септември 2023, 16:19
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  21 септември 2023, 15:37
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  21 септември 2023, 15:30
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  21 септември 2023, 14:51
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  21 септември 2023, 13:54
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица