петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12820 прочитания

    Как образованието може да бъде демократизирано?

    Яков Хехт, създател на първото определящо се като демократично училище в света, пред Economy.bg
    13 февруари 2014, 14:23 a+ a- a

    Яков Хехт е международно известен практик и теоретик на демократичното образование, теория на обучението и обществената промяна на образованието. През 1987 основава Демократичното училище в Хадера (Израел) – първото училище, което се нарича демократично. Оттогава до днес е основал лично или е участвал в основаването на десетки демократични училища в Израел и по света. Автор на книгата „Демократичното образование”. Демократичното училище е самоуправляваща се образователна общност на родители, учители и ученици, които вземат решения чрез общо събрание, в което всички имат равен глас. В основата на подхода е свободният избор на детето в различни образователни области – учениците сами избират какво и как да учат. Общността създава и се грижи за място, на което децата между 4 и 18 години израстват и се самоуправлява демократично.

    Свързахме се с Яков Хехт, за да ни разкаже повече за опита му в основаването и управлението на демократични училища преди участието му в „Първата национална среща за свободно развитие на образованието” в София на 15 и 16 февруари 2014.

    Г-н Хехт, какво означава демократично образование?
    Демократичното образование е изградено според ценностите на демокрацията и човешките права. То е липсващото парче в пъзела на живота в демократичната култура. Повечето страни, след като станат демократични, запазват старите си образователни системи, които подготвят децата за живот в диктатура. Демократичното образование може да е основата за създаването на нова демократична култура.

    Какво конкретно означава да се третират децата като равни в процеса на вземане решения, които ги касаят?
    Животът в демокрацията се характеризира със свободата на избора. Правим избор и после поемаме отговорност за тези избори за начина си на живот. По този начин ние влияем на обществото, в което живеем. Демократичното образование осигурява на ученика същите условия, така че неговият живот да се характеризира от избор и отговорност.

    Каква беше мотивацията Ви при основаването на Демократичното училище в Хадера? Най-вече, за да има място, където да се чувствам спокоен, когато изпращам децата си на училище (въпреки че това стана години преди да се роди най-малкото ми дете).

    Беше ли предизвикателство да стартирате училище извън стандартните норми?
    Разбира се. Беше голямо предизвикателство да се убедят родителите, Министерството на образованието в Израел и въобще да се превърнат мечтите в работеща реалност.

    Колко демократични училища има в Израел в момента?
    Днес в Израел има 26 демократични училища, които са признати от властите.

    Планирате ли да откриете такива училища и в България?
    Бих се радвал да помогна в това важно пътуване.

    Има хора, които критикуват подхода Ви. Те смятат, че децата са неспособни да правят много неща сами и имат нужда от авторитет, който да ги ръководи и напътства или че децата никога няма доброволно да научат нещо трудно или ценно. Как бихте отворили на тези критики?
    Аз смятам, че възрастният има ключова роля и връзката между него и ученика е в основата на образователния процес. Въпросът е дали тази връзка е еднопосочна, т.е. такава, при която учителят дава информация и инструкции на ученика, или се основава на диалог и взаимно учене, както и дълбоко познанство между учителя и ученика. Това е основен въпрос, който смятам, че изисква отговор в бъдеще.

    Как онлайн обучението и MOOC допринасят за демократизирането на образованието?
    Ние в Израел имаме значителен опит в използването на MOOC (масови отворени онлайн курсове -МООК). Те създават т.нар. flipped classroom (изнесена класна стая), при която учащите могат да се запознаят с уроците сами вкъщи, а срещата в училище да е посветена на развитие на връзката между тях и преподавателя и на работа и упражнения заедно в група.
    Международният опит досега показва, че само 4% от учащите завършват МООК, но когато тези курсове са съчетани с реални срещи, между 50% и 100% от студентите във висшите училища завършват успешно.

    Как виждате бъдещето на образованието?
    Социалните и икономически системи навсякъде по света са в процес на значителни промени в момента и навлизат в ерата на знанието. В тази ера по-голямата част от човечеството ще трябва да работи за създаването на ново знание чрез сътрудничество и съвместна работа. Образователните системи се подготвят бързо за тази промяна – от пирамидална към мрежова парадигма. Смятам, че в близко бъдеще ще станем свидетели на напълно нови възприятия за образованието.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 11 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство