петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13452 прочитания

    Microsoft България: Инвестирали сме над 2 млн. долара в образованието в България през последните 10 години

    Вижте какво сподели Петър Иванов, изпълнителен директор на компанията, за инициативата Microsoft YouthSpark, пред Economy.bg
    09 април 2014, 14:51 a+ a- a

    Дигиталните умения са ключови за всяка професия. 90% от работните позиции в бъдеще ще изискват ИТ умения. Според данни на Евростат броят на завършилите научни, технологични, инженерни и математически дисциплини в България е около 5% в сравнение с близо 11% във Великобритания, Германия, Гърция и Ирландия.
    Една от компаниите, ангажирана с подкрепа на българските младежи за справяне с предизвикателствата на пазара на труда, е Microsoft. Миналата година компанията даде старта на инициативата YouthSpark у нас, чиято цел е да даде възможност на млади българи да придобият ИТ умения. Първият YouthSpark проект в страната е „Кариера в ИТ“. Част от YouthSpark са и инициативите в подкрепа на предприемачеството Imagine Cup, DreamSpark, BizSpark и DigiGirlz.

    Потърсихме изпълнителния директор на Microsoft България Петър Иванов, за да разкаже повече за програмата YouthSpark у нас и дали подобна инвестиция си струва.

    Г-н Иванов, как се развива инициативата Microsoft YouthSpark в България?
    Бих казал, че общите усилия на Майкрософт България и нашите партньори донесоха много добри резултати. През изминалите 12 месеца компанията е дарила софтуер на неправителствени организации в страната на стойност над 140 000 долара чрез програмата ни за дарение на софтуер, която се управлява от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ в България, представител на международния ни партньор TechSоup Global. YouthSpark инициативите в подкрепа на предприемачеството Imagine Cup, DreamSpark и BizSpark стават все по-популярни. В BizSpark участват над 200 стартъпа, а DreamSpark регистрира над 22 000 продуктови даунлода. Тази година очакваме 15 отбора да се състезават на локалните финали на Imagine Cup на 11 април, което е с 25% повече от миналата. Ще се радвам да видя много от тези студентски проекти, реализирани впоследствие като успешни стартъпи подобно на компаниите Nimero и Jumpido, както и Gym Realm, които в момента продължават работата си с помощта на финансиране от инвестиционните фондове Eleven и LAUNCHub.
    Част от успеха на програмата Microsoft YouthSpark в България са и добрите резултати по проекта "Кариера в ИТ" на FEBA Alumni (Сдружението на възпитаниците на Стопански факултет към СУ "Св. Климент Охридски"), кофинансиран през 2013 с YouthSpark кеш грант в размер 49 800 долара от Microsoft.

    Какво представлява проектът „Кариера в ИТ”?
    С проекта си "Кариера в ИТ" FEBA Alumni работи за намаляване на голямата разлика в уменията и възможностите на младежите от различните региони в България. През изминалата 2013 екипът им успя да достигне до активните млади хора в над 20 града предимно от Северозападна и Североизточна България, които са с най-неблагоприятни икономически показатели. В кампанията са участвали над 15 преподаватели от Стопански факултет към СУ и над 20 активни членове от Алумни клуба на Сдружението, които са успешни и реализирани професионалисти, най-често предприемачи или управляващи директори на големи български фирми или офиси на мултинационални компании. Те са се ангажирали лично в програмата за кариерно консултиране и менторство.
    През 2014 г. "Кариера в ИТ" ще се насочи към нови 20 000 ученици от средните училища в страната. Те ще имат достъп до обучения по ИКТ, по предприемачество в партньорство със Стопанския факултет на СУ "Св. Кл. Охридски", курсове за кариерно развитие и консултации, както и възможността да придобият практически опит чрез менторство. Целта на FEBA Alumni е да реализира нова активна кампания за популяризиране на възможностите за кариера в ИТ и да достигне до максимален брой млади хора във възрастовата група 15-19 г. Концепцията на „Кариера в ИТ“ през тази година ще е да се създаде набор от материали за обучение и различни практически сценарии, които учениците трябва да решат с акцент върху приложенията за мобилни устройства, електронна търговия и разработка на ИКТ продукти и услуги. FEBA Alumni използва и ще продължи да популяризира социалната онлайн среда за електронно общуване Office 365 for Education. От Сдружението очакват поне 2000 активни млади хора да имат възможност за обучение в Microsoft IT Academy.
    Тази година Майкрософт България връчи нов грант от близо 50 000 долара на неправителствената организация, за да продължи дейността си по „Кариера в ИТ“. Този проект е с нарастваща значимост предвид актуализираните данни за увеличаващата се младежка безработица в рамките на ЕС и у нас (по данни на Евростат през януари 2014 над 5.5 милиона младежи в Европа са безработни, което е 23.4% от населението между 15 и 24 г., а у нас са над 30%). Същевременно има голямо несъответствие между търсенето и предлагането на пазара на труда – през следващите години близо 700 000 работни места ще останат незаети в ИТ индустрията в рамките на Европа, защото търсещите работа нямат нужната квалификация. В допълнение 90% от свободните работни позиции през следващите години ще изискват някаква степен на компютърна грамотност или т.нар. digital skills.

    Как и защо избрахте да си сътрудничите със СУ „Св. Климент Охридски”?
    Проектът „Кариера в ИТ“ не се реализира от Софийски университет, а от Сдружението на възпитаниците на Стопански факултет към СУ “Свети Климент Охридски“, което е неправителствена организация на Алумни клуба. Тяхната кандидатура беше избрана и одобрена чрез конкурс, който проведохме на локално ниво за реализация на проект в полза на младежи на възраст между 16-24 години, който работи в посока намаляване на разликата във възможностите за образование, заетост и предприемачество. Доволни сме от партньорството си със Сдружението, защото през изминалата година те работиха успешно не само с ученици, но включиха в проекти и други представители на бизнеса като ментори, както и преподаватели от университета. Това означава, че повече хора се ангажират с проблема за намаляване на младежката безработица. Вие знаете, че когато една кауза стане лична, тогава човек влага много повече усилия и резултатите не закъсняват.

    Планирате ли да работите и с други университети?
    С всички университети партнираме успешно чрез YouthSpark инициативите ни DreamSpark и Imagine Cup. Традиционно всяка година организираме във всяко висше учебно заведение Дни на иновациите и демонстрации на най-новите технологии, организираме лекции за студентите с атрактивни лектори. Отделно във всеки университет имаме активна програма от т.нар. MSP (Microsoft Student Partners) – студенти, за които осигуряваме развитие на ИТ уменията, участие в нашата общност от MSP студенти по света и в технологични събития и други.

    Как ще се развива програмата YouthSpark у нас в бъдеще?
    През тази година ще продължим работата си съвместно с FEBA Alumni и ФРГИ, както и по DreamSpark, BizSpark и Imagine Cup. С ФРГИ планираме съвместно събитие на 14 април на тема „Технологии за добра кауза“, което ще посрещне около сто представители на НПО общността в България. През миналата година представихме и DigiGirlz инициативата, която отново е под шапката на YouthSpark програмата и вече имаше 2 издания у нас с участието на над 100 момичета и техни преподаватели от средни училища в страната. Идеята на DigiGirlz е да разчупи стереотипите, че ИТ е чисто мъжка професия, и да говори за възможностите за професионална реализация пред младите дами. Планираме да продължим работата си в тази посока и заедно с партньори да организираме в страната срещи с практически сесии за повишаване на ИТ уменията.
    Преди няколко седмици обявихме официално и партньорството на Microsoft Ventures с инвестиционните фондове Eleven и LAUNCHub. Ние работим с двете организации от създаването им през 2012, подпомагайки стартиращи компании чрез менторство, технологични ресурси и бизнес контакти. Обявеното партньорство с Microsoft Ventures има глобален обхват. Първоначално обаче то ще се фокусира върху идентифициране на стартиращи компании от региона на ЦИЕ и България включително, чиито проекти имат потенциал за пазарна реализация и растеж. Ние ще предоставим свои международни експерти, които да се включат в менторските програми на двата инвестиционни фонда, и ресурси за стартъпите, вкл. софтуерни инструменти, тестови устройства и поддръжка в подготовката на проектите им за представяне на международни пазари.

    Как инвестицията в подобна инициатива се възвръща към компанията?
    Искаме да сме сигурни, че най-ценният ни ресурс – младите хора – ще получат необходимото образование за общество, в което всеки има равни възможности. Ето защо подпомагаме българското образование в дългосрочен план и през последните 10 години от компанията сме инвестирали над 2 млн. долара чрез програмата си "Партньори в познанието" и други съпътстващи инициативи на Microsoft YouthSpark. Радвам се, че намираме съмишленици като Eleven и LAUNCHub в стремежа си да осигурим витална бизнес среда за младите предприемачи у нас, защото те са част от бизнес общността, която осигурява работа на над 87 милиона души в региона на Европа, и са източник на технологични иновации, които развиват не само ИТ сектора, но и обществото ни като цяло.
    Надявам се, че всички тези наши усилия ще провокират създаването и израстването на други успешни стартъпи от България като Nimero/ Jumpido и Gym Realm.

     

    Как инициативата YouthSpark подкрепя развитието на български младежи, вижте какво споделиха участници в програмата:

    Кирил Русев, съ-основател и управител на Jumpido:
    „Българският офис на Майкрософт винаги е бил активно ангажиран с успеха на стартиращите компании в страната. Програми като Imagine Cup и BizSpark, които предоставят целия софтуер на корпорацията безплатно и осигуряват „сцена“ да представиш идеята си, са оромно улеснение за екипи като нас. Самите представители на компанията са винаги готови да помогнат с допълнителни консултации и контакти. Подобни партньорства ще направят стартирането на бизнес още по-лесно и се надявам, че повече компании като нас ще се възползват от предоставените възможности”.
    Jumpido е компания от портфолиото на LAUNCHub, разработваща софтуерни решения за забавно поднасяне на образователни теми по математика в началното училище. Кирил Русев и колегите му стартират като участници в Imagine Cup и печелят локалните финали в България през 2009 с проекта си Envision, след което представят страната и на международните Imagine Cup финали в Египет. След участието си там Кирил и съотборниците му основава собствена компания, която внедрява софтуера си за подобряване на качеството на образованието в над 15% от българските училища и в последствие започва работа по Jumpido.

     

    Димитър Георгиев, управител на GymRealm:
    “Imagine Cup беше незаменим помощник в това да разбера по-добре моята идея, както и да се срещна с хора, които могат да ми помогнат в нейната реализация. Последвалото партньорство чрез BizSpark е прекрасно допълнение за започване на един нов и технологичен продукт. Хората от Майкрософт България ни помогнаха и да станем и BizSpark Plus членове, което ни даде практически неограничен “облачен” ресурс, за да разработим нашата идея. Помощта на BizSpark/BizSpark Plus и фондове като Eleven и LAUNCHub, правят екосистемата благоприятна за развитие на стартъп компании и за насърчаване на млади и предприемчиви хора”.
    Димитър и колегите му в момента работят по проекта си с помощта на инвестиция от Eleven. Те са едни от успешните участници в локалните финали на Imagine cup през 2012.

     

    Ивелина Василева, участник в проекта „Кариера в ИТ“:
    “Проектът „ Кариера в ИТ“ създаде много нови възможности за мен. Обучението по проекта ми помогна да задълбоча своите знания и умения за информационните технологии и да усвоя нови такива, които са ми от полза във всяко едно начинание, а сертификатите, които имах възможността да придобия, са едно силно начало за кариерното ми развитие както в сферата на ИТ, така и извън нея”.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 27 минути
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 33 минути
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 1 час
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 1 час
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 2 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове