понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7218 прочитания

    Какви невероятни професии крие бъдещето?

    Някои от тези професионалисти вече си пробиват път на пазара, но за други е трудно да повярваме, че един ден ще са налице
    29 април 2014, 15:20 a+ a- a

    Днес сме свидетели как автоматизацията на труда промени пазара и доведе до замиране на много професии, но заедно с това технологичният напредък обещава и много нови възможности за кариера. Дори и такива, които звучат налудничаво на пръв поглед.  Canadian Scholarship Trust Plans (CST) публикува интересен списък с професии, които ще съществуват в Канада през 2030. Вижте някои от тях:

    1. Експерт по опростяване. Този тип професионалисти ще улесняват бизнеса да опростява ежедневните си операции в условията на все по-сложна среда. Хора с добри математически, дизайнерски и комуникативни умения биха се справили отлично с подобна работа. 

    2. Консултант по роботи. Роботите започват да играят все по-голяма роля в съвременния живот. Хората, които избират робот за домашен помощник, ще се съветват с консултант по роботи, които ще им помогне да направят най-добрия избор съобразно своите специфични изисквания и нужди. 

    3. Наблюдател на дронове. Експертите прогнозират светло бъдеще пред безпилотните летателни устройства, които се очертава да навлязат масово в бита в най-скоро време. В бъдеще ще има нужда от специалисти, които да наблюдават траекториите и да отговарят за безпроблемното предвижване и разминаване на т.нар. дронове на локално ниво. Те също така ще отговарят за сигурността и алармират при засичане на съмнителни или шпионски летателни обекти. 

    4. Експерт по локализация. Погледаното от днешна перспектива, съвременният живот става все по-глобален. В бъдеще обаче прогнозите сочат, че ще има завръщане към локалното. И тук идва ролята на т.нар. локални експерти, които ще помагат на малки общества и бизнеси да оползотворяват и да се възползват максимално ефективно от наличните местни ресурси (енергия, храна, услуги и т.н.). 

    5. Телехирург. Телехирургията вече си пробива път в съвременната медицина. Телехирургът осигурява хирургична помощ от разстояние с помощта на специална апаратура, която онагледява оперативното поле. Той извършва манипулация върху пациента от разстояние с помощта на дистанционно управляема роботехника. Компетенциите на телехирурга ще изискват както медицинско образование, така и технически и дигитални умения. 

    6. Здравен навигатор. Ролята на този професионалист ще е да подпомага пациентите и техните семейства при ползване на болнична помощ, осигурявайки им нужната информация и експертни напътствия.

    7. Здравен коуч. Той ще трябва да бъде много добре запознат с различните видове храни и начините, по които хората ги приготвят и консумират. През 2030 тези стандартни умения ще трябва да бъдат допълнени от обучение и опит в други области, като медицина, фармация, фитнес и т.н. Подпомагането на хората да планират своето хранене по начин, който може да им помогне да водят дълъг и здравословен начин на живот, се очертава като перспективна кариера в бъдеще.

    8. Терапевт за края на живота. В бъдеще планирането на последните години от живота ще се превърна в нещо обичайно и това ще роди нуждата от специалисти, които да предлагат такива услуги и помагат на хората по-лесно да възприемат наближаването на смъртта. 

    9. Монтажист на биофилми. Инсталацията на биофилми се очертава да революционизира строителната индустрия и домовете в бъдеще. Тези живи системи от микроорганизми ще служат за изграждане на интелигентни и енергийно ефективни сгради. Монтирани на определени места в дома, те могат да улавят плесен, да помагат за пречистване на водата, за подобряване качеството на въздуха и др. В бъдеще ще се появи нуждата от специалисти с инженерни и биологични умения, които да монтират подобни инсталации. 

    10. Носталгист – професията комбинира функциите на терапевт, историк и интериорен дизайнер. Той ще обзавежда и аранжира определени пространства, за да пресъздаде атмосферата на избрано минало десетилетие съобразно изискванията на клиента.

    11. Дизайнер на отпадъци. Работата на боклукчийските дизайнери ще бъде да превръщат рециклираните отпадъци в нещо красиво или практично.  Практикуването й ще изисква както инженерни умения, така и интереси в областта на индустриалния дизайн.

    12. Игрови дизайнер. Игровизацията вече помага на хора от всякакви възрастни по-лесно да учат и усвояват нови умения. Игровите дизайнери ще комбинират логиката в игрите с ежедневни дейности, събития, услуги и продукти, за да направят света по-интересно и предизвикателно място за живот. Те ще си сътрудничат също така и с лекари и терапевти, за да създават игри с лечебен, мотивиращ и антистресов ефект.

    13. Медия диджей. Неговата роля ще се състои в смесването на различни медийни формати (текст, видео, аудио, снимки и  виртуална реалност) с оглед създаване на проекти за целите на маркетинга, изкуството, сватби и т.н. 

    14. Реозеленител (неофермер). Старото наименование на тази професия е фермер. Различното в бъдеще е, че ролята на неофермера ще се състои не в отглеждането на земеделски култури, което става все по-иновативно с течение на времето, а в поправяне на щетите върху околната среда, които нанасят хората и във възстановяване и съхраняване на природното богатство.  

    15. Градски фермер. В стремежа си да скъси дистанцията между отглеждането и консумацията на храната съвременното общество ще има нужда от градски фермери, които да намерят решение на този проблем. Тяхната роля ще се състои в планиране на големи земеделски проекти в многоетажни сгради или в изграждането на т.нар. вертикални градски ферми като алтернатива на традиционното земеделие. Последните ще играят все по-ключова роля в изхранването на градското население. 

    16. Екосистемен одитор. Той ще помага на правителствата да следят голямата картина, като разкрива как човешките общества влияят върху различните екосистеми на местно ниво. Всеки одитор трябва да е наясно със значението на местните екосистеми, къде са техните слабости, какво ги причинява и как могат да се преодолеят. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата
    преди 2 часа
    Изкуственият интелект има потенциал да революционизира научните открития
    Нуждаем се от нов Европейски институт за изкуствен интелект в науката, съветват академиите Европейската комисия
    преди 2 часа
    Fitch потвърди рейтинга на България
    Липсата на стабилно правителство и потенциално дългите преговори за съставяне на коалиция биха могли да забавят влизането в еврозоната след 2025, предупреди агенцията
    преди 3 часа
    Летище София с нов безмитен магазин
    Той е най-големият за безмитна търговия в България
    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР