петък, 24 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  10827 прочитания

  Ще ни изместят ли роботите от работните ни места?

  Експертите са разделени по темата, сочи проучване на Pew Research Center
  07 август 2014, 11:35 a+ a- a

  Роботите ще станат неизменна част от живота ни през следващите 10 години, навлизайки на работните ни места, в магазините, в болниците, в домовете ни. Това е единодушното мнение на почти 2000 експерти, до които изследователският център Pew се е допитал. Те обаче се разминават в позициите си за влиянието на роботите върху пазара на труда.

  Докато 52% от тях считат, че технологиите ще създадат повече работни места, отколкото ще унищожат, останалите 48% са на обратното мнение.

  Оптимистите
  Оптимистите предричат, че икономическият бум в резултат от ограничените разходи за бизнеса от автоматизацията ще доведе до създаване на множество работни места.
  „Технологиите ще продължат да унищожават работни места, но вероятно ще бъдат създадени много нови”, счита Джонатан Грудин, изследовател в Microsoft.
  Положително настроените експерти са на мнение, че хората ще намерят други форми на заетост, които ще изискват уникални човешки способности, свързани с креативност, емпатия, умения за решаване на проблеми и критична преценка.
  Според тях техническият напредък ще облекчи хората от някои от ежедневните им задължения и ще освободи пространство за по-смислена работа.

  Песимистите
  Песимистите предупреждават, че технологичната еволюция ще доведе до значително нарастване на неравенството в разпределението на доходите, масова безработица и вероятност от социални безредици.
  „За разлика от предишни технологични революции, когато земеделските машини изместват земеделците, но пък индустриалните машини създават работа в заводите, сега ситуацията с роботите и изкуствения интелект е друга”, подчертава Марк Нал от NASA.
  „Заради техните многостранни и растящи възможности ще бъдат засегнати не само някои икономически сектори, а цели индустрии”, допълва той.

  Как да се подготвим?
  Експертите са единодушни и за необходимостта от реформа на образователната система, така че да сме по-добре подготвени за света след автоматизацията.
  „Само най-добре образованите хора ще могат да се конкурират с машините”, коментира интернет социологът Хауърд Рейнолд.
  „Образователната система в САЩ и в голяма част от света все още представлява седящи в редици и колони ученици, които биват приучавани да пазят тишина и да научават наизуст, какво им се говори, подготвяйки ги за живот във фабрика от 20-ти век”, отбелязва Рейнолд.

  В заключение
  „И двете групи са съгласни, че като общество ние сме отговорни за съдбата си по отношение на този въпрос”, отбелязва в заключение Арон Смит, старши изследовател в Pew Research Center. „Имаме способността да изберем дали изходът ще е добър или лош”. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 22 часа
  Eldrive започва да изгражда собствени зарядни паркове за електромобили
  Освен зарядните станции в парковете ще има кафенета и магазини
  преди 1 ден
  „Смарт Органик“ вече се търгува на основния базар на БФБ
  Тя е първата компания, преминала от малкия пазар beam на основния Standard на Борсата
  преди 1 ден
  JYSK открива още 2 нови магазина у нас
  От началото на 2024 до сега бяха открити обекти в Елин Пелин, Равда и Асеновград
  преди 1 ден
  Инфлацията във Великобритания с по-малък от очакваното спад
  През април показателят е с почти 1% по-нисък спрямо март
  22 май 2024, 13:06
  Пазарът на индустриални площи в София навлиза в нова фаза
  Пазарът на производствени и складови площи в София забавя темпото си в началото на годината, а наемните нива се стабилизират за първи път от края на 2021, сочи нов доклад на Cushman&Wakefield Forton