неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5773 прочитания

    Ще работим ли по-малко в бъдеще?

    Дойде ли време за радикална промяна в продължителността на работната седмица?
    08 октомври 2014, 17:08 a+ a- a

    Дългите часове работа и продължителната работна седмица са се превърнали в нещо като норма за съвременния корпоративен свят. Особено за хората на по-високи позиции. И ако напоследък чуваме идеи за съкращаване на стандартната 40-часова 5-дневна работна седмица, то реалността изглежда още по-различна.

    Според проучване на Центъра за креативно лидерство в Сан Диего  сред професионалисти и мениджъри на средни и висши ръководни позиции, 13.5 часа от работния ни ден и 5 часа от уикенда ни са ангажирани със служебни дела, което прави 72 часа седмично. Това означава, че само 3 часа от будната част на деня ни преминава в несвързани с професията дейности (спорт, хоби, време за семейство и т.н.).

    През есента на 2013 английският синдикат TUC публикува доклад, от който става ясно, че над 4 милиона британци работят не по-малко от 48 часа седмично или с 350 хил. повече спрямо десетилетие по-рано.  Дългите часове работа водят до натрупване на стрес, проблеми със здравето и семейството, алармираха тогава от TUC.

    С оглед на тези реалности идеите за въвеждане на по-къса работна седмица и по-малко работни часове добиват все по-голяма популярност.  

    Първата регистрирана употреба на думата „уикенд“ е през 1879 в английското списание Notes and Queries. С нея се обозначавало времето от събота следобед до неделя, прекарано с приятели далеч от дома. През 19 век британците използвали седмия ден от седмицата за веселие и празненства и често пропускали да отидат на работа в понеделник, за да се възстановят. Това принудило собствениците на фабрики да намалят наполовина работния ден в събота в замяна на гарантирано присъствие на работниците в понеделник. Десетилетия обаче били нужни, за да се превърне съботата в изцяло почивен ден. През 1908 фабрика в Нова Англия (САЩ) първа въвела 5-дневната работна седмица. Малко след това много други последвали примера й. Голямата депресия затвърждава 5-дневната работна седмица в икономиката, тъй като по-малкото работни часове били начин да се реши проблемът с безработицата.

    С препоръка за съкращаване на работната седмица на 4 дни излезе наскоро и Международната организация на труда (МОТ). Йон Месинджър, член на МОТ, публикува в официалния блог на организацията статия със заглавие „5 добри причини да работим 4 дни в седмицата”. Публикацията е само предложениe и няма статут на официален документ, но отразява актуалните нагласи за продължителността на работната седмица. 

    Да прекарват по-малко време на работа, вече е позволено на служилите на Virgin Group в САЩ. Наскоро основателят на компанията Ричард Брансън въведе безсрочен отпуск за повече продуктивност, като служителите сами решават дали и кога имат нужда да си вземат няколко часа, ден, седмица или месец почивка. Условието е те да са 100% уверени, че отсъствието им от работа няма да навреди по никакъв начин на бизнеса или кариерата им. Брансън също е привърженик на идеята за въвеждане на 4-дневна работна седмица. 

    В Холандия по-късата работна седмица е по-скоро практика, отколкото изключение. Там една трета от хората работят на непълен работен ден или четири дни седмично, като средната продължителност на работната седмица е 30.5 (най-кратката в ЕС). В Испания, Гърция и Германия в петък се тръгва по-рано от работа, но това там е отдавнашна практика. В разгара на кризата през 2008 щата Юта въведе 4-дневна работна седмица (4 дни по 10 часа) за държавните служители, за да съкрати разходите и избегне съкращения. Петдневната работна седмица обаче бе върната няколко години по-късно заради оплакванията на хората, че нямат достъп до услуги в петък. През 2013 Гамбия също въведе 4-дневна работна седмица за държавните служители, като работният ден е 10 часа.

    Мексиканският милиардер Карлос Слим е още по-краен. Той смята, че при 3 работни дни в седмицата ще имаме повече време за почивка и за по-качествен живот. Ако почиваме 4 дни, ще намерим много нови начини за забавление и прекарване на времето. При тези условия обаче ще се наложи да бъде увеличена пенсионната възраст. „В бъдеще хората ще трябва да работят докато не навършат 70 или 75 години, и да работят само по три дни в седмицата, вероятно по 11 часа на ден”, счита Слим. 

    Младите хора да започват трудовата си кариера на 4-дневна работна седмица предложиха през 2013 и британски икономисти от независимата организация New Economics Foundation (NEF). Оттам излязоха с идея работната седмица във Великобритания да бъде намалена на 30 часа.  

    Още по-радикална идея предлага датският изследователски институт Max-Planck Odense Center. Според професор Джеймс Вопъл, ръководител на института, въвеждането на 25-часова работна седмица би позволила на хората да прекарват повече време със семейството си, ще повиши средната продължителност на живота, както и ще подобри качеството на живот на по-възрастното население. Логиката е хората да работят по-малко часове на седмица, но сумарно повече седмици. Според професор Вопъл хората трябва да продължат да работят до навършване на 80 години.  

    Какви биха били ползите?

    -повишаване на заетостта и на общото благосъстояние

    -по-здравословен и пълноценен живот, подобряване на семейните и социални взаимоотношения

    -намаляване на стреса, претоварването и професионалните заболявания

    -увеличаване на производителността и ефективността

    -намаляване на трафика и по-малко вредни емисии

    -по-малко „симулирана“ дейност в офисите

    -намаляване на текучеството и по-щастливи служители

    Намаляването на работна седмица подкрепя и изпълнителният директор на Google Лари Пейдж, макар и да не го е приложил все още в компанията. „Идеята, че някой трябва да работи като луд, за да посрещне нуждите на хората, просто не е вярна. Хората имат нужда да се чувстват продуктивни и заети, но не и да работят толкова много, за да постигнат това“, коментира Пейдж на бизнес конференция това лято.

    Компанията за софтуер 37signals вече тества този модел, като въведе 32-часова четиридневна работна седмица за половин година. Според Джейсън Фрийд, CEO на компанията, това е повишило продуктивността на служителите. „Хората вършат повече работа за 4 дни, отколкото за 5. Когато имаме по-малко време за работа, имаме и по-малко време за губене. А когато работната ни седмица е по-кратка, сме склонни да се фокусираме върху най-важното“, обяснява той. Освен това след тридневния уикенд в понеделник хората се чувствали по-щастливи и отпочинали. 

    Не липсват и лидери, които са на противоположното мнение, макар и техните гледни точки да се считат за отживелица. 

    Посвещаването на семейството е хубаво нещо, но то намалява шансовете ни за повишение и постигане на върхови резултати, вярва бившият генерален директор на GE Джак Уелч. На същото мнение е и Иван Гласенберг, CEO на Glencore Xstrata PLC. Според него мениджърите, за които семейството е приоритет, изостават в работата и бързо биват изместени от тези, за които не е. 

    Какви са недостатъците?

    -излишък от свободно време

    -увеличаване на натоварването и преумората в работните дни

    -невъзможност за достъп до услугите на компании през „удължения уикенд“

    -въвеждането на по-къса работна седмица или по-малко работни часове само за определени служители предполага пропуски в работния процес и отчуждение от екипа, а от там по-голям стрес и напрежение

    -риск от пропуск на бизнес възможност и клиенти, които работят 5 дни в седмицата

    Според Марти Немко, кариерен експерт, автор и журналист, най-успешните и доволни от себе си хора предпочитат да водят, посветен на работата си живот, вместо да търсят баланса между двете. „Не часовете, посветени на работата, а нейното естество, са причина за претоварването. Ако някой твърди, че се чувства изтощен след 70-часова работна седмица, той най-вероятно не е достатъчно компетентен да си върши работата, наел е неподходящи хора или е създал лош продукт“.

    Прогнози, че работната седмица ще бъде съкратена, са правени още в далечното минало.  Още през 1930 известният икономист Джон Мейнард Кейнс прогнозира, че заради технологичния напредък в бъдеще работната седмица ще стане 15 часа. Същата година прочутият биолог еволюционист Джулиан Хъксли прогнозира двудневна работна седмица. През 1965 подкомисия в американския Сенат прогнозира, че американците ще работят 14 часа седмично към 2000.

    Всички тези прогнози така и не се сбъднаха... Въпреки радикалните идеи и опити за тестове в практиката, петдневната работна седмица си остава най-ефективният и най-разпространеният в световен мащаб модел на работа. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години