понеделник, 24 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  16598 прочитания

  Как протича интервю за работа в easyJet?

  Научете повече за процеса и очакванията към кандидатите от Лоренцо Лагорио, HR бизнес партньор на easyJet за Югоизточна Европа
  11 декември 2014, 12:15 a+ a- a

  Лоренцо Лагорио, HR бизнес партньор на easyJet за Югоизточна Европа

  easyJet е с водещо присъствие в топ 100 маршрути в Европа и 50-те най-големи европейски летища. Авиокомпанията превозва повече от 63 милиона пътници годишно, от които 12 милиона пътуват с бизнес цел. Превозвачът лети с над 200 самолета до повече от 700 маршрута между над 130 летища в над 32 държави. easyJet има 25 бази в Европа и мениджър „Човешки ресурси“ е базиран във всеки от ключовите пазари. Специалистите по човешки ресурси получават подкрепа от местен ръководен състав, който е разположен във всички бази, за да осигури близост с екипажите.

  Какъв е процесът на подбор в компанията и какво може да очаквате на едно интервю за работа, разказва Лоренцо Лагорио, HR бизнес партньор на easyJet за Югоизточна Европа.

  Колко и какъв тип специалисти работят при вас?
  Нашият персонал наброява повече 10 000 души, от които над 5000 са кабинен състав (стюарди и стюардеси), повече от 2500 са летателен състав (пилоти), а останалите са административен персонал.

  Какви хора най-често търсите, за какви позиции?
  еasyJet е компания в постоянен растеж, предлагаща възможности за заетост в цяла Европа. Ние продължаваме да инвестираме в нашите служители благодарение на успеха на нашия бизнес модел и нивото на удовлетвореност, изразено от пътниците на различните пазари, където оперираме. Най-популярните позиции са тези за стюардеси и пилоти, но има възможности и в отделите за управление на компанията.

  Име: Авиокомпания easyJet
  Сектор: Авиационна индустрия
  В България е от: 2007 година

  Брой служители: Над 10000 души персонал, от които над 5000 са кабинен екипаж (стюарди и стюардеси), над 2500 са пилоти. Има 2 български служители в компанията.

  Как протича типично процесът по подбор? Какво да очакват кандидатите на едно интервю?
  Получаваме около 20 000 молби за кандидатстване всяка година. Нашият процес  на подбор е много строг и има за цел да намери най-добрите таланти. Той предоставя различни и предизвикателни етапи, за да докаже не само специфичните умения на кандидатите, но и техните нагласи и стремежи. Целта е в крайна сметка да изберем най-подходящите хора. Като цяло, всички кандидати трябва да владеят английски език. За позицията на член на кабинния състав изискваме също предишен опит в директния контакт с клиенти.
  Една особеност, която отличава екипажите на easyJet, е усмивката. Ние винаги търсим ентусиазирани и нетърпеливи да дадат най-доброто за нашите клиенти. Независимо изследване показва, че всъщност една от основните причини за удовлетвореността на нашите клиенти е „приятелското” отношение на нашия екипаж.

  Що се отнася до физическите изисквания за тези, които искат да станат стюарди или стюардеси, по причини, свързани с безопасността на полетите, се изисква височина между 158 - 190см. Докато трае процесът на подбор, се провеждат физически тестове, като например способността на кандидатите  да плуват в продължение на 25 минути без помощ. Те не трябва да имат татуировки или пиърсинг на видими места.

  Какво бихте искали да видите в кандидатите по време на интервю? Какво би ви направило добро впечатление?
  За всеки кандидат, който иска да работи като кабинен състав, изискваме голяма способност да взаимодейства директно с клиентите, гъвкавост и желание за работа на смени и графици, които често могат да варират. Именно поради тази причина ние даваме възможност на всички, които искат да кандидатстват за тази роля, да се тестват в куиза „Опитай, преди да полетиш“  на нашия уебсайт. Тестът съдържа различни сценарии и информация за ролята на кабинния екипаж с възможности за избор на отговори. Всеки отговор е придружен от коментари, които позволяват на тези, които искат да бъдат кандидати, да разберат дали откритата позиция отговаря на техните амбиции.

  Кандидатът за работа на борда на самолета трябва да бъде гъвкав и готов да пътува. Следователно е много важно да има страст за летене, любопитство и желание да посещава различни места. Тези, които изберат да кандидатстват за работа в офис, трябва да бъдат готови „да се включат в играта“ по всяко време и да искат да станат част от един млад, вълнуващ екип с много възможности за развитие.

  На кой етап се обсъжда въпросът за възнаграждението и имате ли практика да искате от кандидатите сами да дефинират очакванията си?
  Възнаграждението в easyJet е конкурентно спрямо нивата в индустрията. Част от него е свързана с индивидуалното и колективно представяне. Заплащането не е строго свързано само със заплатата, а представлява един цялостен пакет, включващ различни придобивки.

  Имате ли възможности за кариерно развитие на студенти?
  Всяка година еasyJet приема около 20 млади специалисти от най-добрите университети в Европа да бъдат включени като част от нашата европейска програма за студенти. Това е програма, насочена към развитието на младите таланти и осигурява вътрешни ротации на различни места в нашите централни офиси в Лондон Лутън и в няколко европейски страни. Участниците имат непрекъснати възможности за обучение. В подкрепа на младите „висшисти” ние сме разработили менторска програма, по която те си сътрудничат с нашите най-добри мениджъри. Кандидатите, които искат да следят нашата програма, могат да открият повече за процеса на подбор през 2015 на кариерния ни сайт. Ние считаме, че Европейската програма за кариерно развитие е чудесна възможност, предлагана на студентите да подплатят своите дипломи с опит. В края на двугодишната програма еasyJet се стреми да предлага постоянна позиция на тези студенти.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 юни 2024, 16:35
  21 юни 2024, 15:24
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  21 юни 2024, 13:40
  21 юни 2024, 11:37
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  21 юни 2024, 10:54
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева