петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12945 прочитания

    Какво да очакваме на пазара на труда през тази година?

    Вижте коментарите на HR мениджърите на VIVACOM, Comverse Bulgaria, „Монтюпе”, САП Лабс България, „Софика Груп” и „УниКредит Булбанк”
    06 януари 2015, 08:31 a+ a- a

    Пазарът на труда у нас страда от сериозни структурни и демографски проблеми. Откриването на квалифицирани служители е основно предизвикателство за бизнеса, заради разминаването между уменията и опита на хората, търсещи работа, и това, което работодателите очакват. В резултат, все повече компании споделят, че недостигът на подходящи служители е факторът, който ограничава възможностите им за растеж в България.

    Как ще се развие пазарът на труда през 2015? Кои ще са основните тенденции, на които специалистите по човешки ресурси очакват, че ще станем свидетели през новата година? Вижте коментарите HR мениджъри на компании от различни индустрии.

    Иван Папазов, старши мениджър в „Управление човешки ресурси“ в „УниКредит Булбанк“

    Влошената възрастовата структура ще бъде основен фактор не само през 2015, но най-малко и в следващите 10-15 години

    Надяваме се да имаме стабилна среда и икономически ръст. Очакваме не по-малко предизвикателен пазар в технологичния сектор, както и за останалите висококвалифицирани дейности. Влошената възрастовата структура ще бъде основен фактор не само през 2015, но най-малко и в следващите 10-15 години.

    Това важи не само за България, но и за повечето страни в Европа. Единственият начин за позитивно въздействие е целенасочена, последователна и комплексна държавна политика, както и значителни инвестиции в образование. Сътрудничеството между работодатели и университети следва да става все по-интензивно и усилията да се насочат не само към изхода на процеса (т.е. събития от типа „кариерни дни“), а повече към същината на обучителните програми в посока предоставяне на ноу-хау от работодателите, практическа ориентация на обучението, адаптиране към нуждите и новите тенденции в бизнеса. Така ще може младите хора да излизат от учебните заведения наистина подготвени за бизнес средата и няма да се налага работодателите да правят значителни инвестиции в обучаване на новоназначени служители. Интересно ще бъде и адаптирането на пазара към  очакванията на новото поколение – например тип мениджмънт, гъвкава заетост, ускорено развитие, по-висока мобилност и т.н. Това също е тенденция, която ще наблюдаваме не само през 2015.

    Райна Кръпчанска, директор „Човешки ресурси“, „Монтюпе“ ЕООД

    Компаниите ще продължат да търсят квалифицирани кадри, а пазарът на труда трудно ще ги осигурява

    Не очаквам промяна през 2015. Компаниите ще продължат да търсят квалифицирани кадри, а пазарът на труда трудно ще ги осигурява. За екипа на ЧР в „Монтюпе Русе“ остава предизвикателството да осигурим необходимия брой персонал на компанията, тъй като развитието на завода ще продължи и в бъдеще. Вече имаме подписани два нови договора с „Даймлер“. В момента в „Монтюпе Русе“ работят над 790 служители и след поемане на тази поръчка броят на служителите трябва да достигне 900 души. В тази връзка, ние работим по различните инициативи за привличане и развиване на млади специалисти. Заявили сме подкрепа за въвеждането на дуалното обучение в професионалните гимназии, като вече водим разговори с една от професионални гимназии в гр. Русе за стартиране на обучението през учебната 2015 – 2016 година по специалност „Мехатроника“. Ще участваме в изготвянето на учебните програми, ще организираме посещения в завода, практики за учениците и наши експерти ще се включват в учебния процес.

    Корнелия Венева, мениджър „Човешки ресурси”, „САП Лабс България”

    Повече организации, които предоставят обучения за програмиране, ще доведат до увеличаването на тези специалисти на пазара на труда

    Надали през 2015 би имало съществена промяна на пазара на труда в ИТ индустрията и по-конкретно търсенето на такива специалисти. Може би наличието на повече организации, които предоставят обучения за програмиране, ще доведе все пак до увеличаването на тези специалисти на пазара на труда. Освен това дългосрочната работа на компаниите в нашата индустрия с университетите ще доведе до по-добра практическа подготoвка на студентите.

    Добромира Манасиева, директор „Човешки ресурси“, VIVACOM

    Предизвикателствата ще бъдат още по-сериозни през 2015

    Предизвикателствата ще бъдат още по-сериозни през 2015, тъй като наличието на ресурс на пазара на труда се определя от разнообразни фактори, като политическата и икономическата обстановка в страната, образованието и  здравеопазването. Подборите не само за висококвалифицираните позиции ще бъдат затруднени. Работодателите трябва да се фокусират най-вече върху задържането на качествените служители с добро отношение, върху интересни и развиващи задачи, предизвикателни проекти, където позицията позволява. Важно е продължаващото обучение на работното място, гъвкавостта на работното време, запазването и развитието на пакета от придобивки.
    Работата с учебните заведения също трябва да остане акцент по отношение на възможността за добра ориентация на учащите се за професията, която изучават, и провеждането на практически семинари. Задължително е работодателите да показват какво правят за своите служители – да  представят успехите и да накарат  младите хора да останат в България. Ние, като компания, която се развива и увеличава броя на своите служители в последните няколко години, ще продължаваме да работим в посока все по-активно да привличаме кандидати за нашите позиции както чрез повече канали за кандидатстване, така и чрез създаването на повече информационни инициативи, които показват какви са условията и възможностите за работа при нас.

    Магдалена Енчева, ръководител „Човешки ресурси“ в Comverse Bulgaria

    ИТ браншът в България ще трябва да остане конкурентоспособен не само на вътрешния пазар, но дори и да се състезава с работодатели от други държави

    За 2015 очаквам подобна динамика, но може би не с чак толкова амбициозни обеми. Ролята на университетите и останалите учебни заведения остава изключително важна, тъй като компаниите все по-често прибягват до наемането на студенти още от първите години на тяхното обучение. ИТ браншът в България ще трябва да остане конкурентоспособен не само на вътрешния пазар, но дори и да се състезава с работодатели от други държави, тъй като ИТ специалистите през 2014 станаха доста атрактивни и за компании в други страни.

    Вяра Николова, HR Manager „Софика Груп“

    Очакваме 2015 година да бъде още по-динамична в сравнение с 2014

    Очакваме 2015 година да бъде още по-динамична в сравнение с 2014. Според индекса на АТ Kerney за най-привлекателни локации за изнесени услуги през 2014 България се нарежда в топ 10 локации за цял свят и държи първо място за Европа. Вярваме, че това допълнително ще подпомогне разрастването на аутсорсинг индустрията в България и ще разкрие все повече възможности за хората, които търсят реализация в тази индустрия не само за да работят по проекти на водещи брандове, но да изпълняват функции, които изискват по-високо ниво на експертиза. За „Софика Груп“ това означава, че  ще продължим да развиваме програмите, които имаме, свързани с привличането и развитието на талантите, от които компанията се нуждае, за да можем да постигнем стабилен растеж и през 2015.

    Каква беше 2014 за пазара на труда вижте тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 29 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 37 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 56 минути
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 1 час
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research