четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11258 прочитания

    Какви са предимствата и недостатъците на работата от вкъщи?

    Вижте гледните точки на популярни бизнес лидери и до какви изводи достигат различни проучвания
    03 февруари 2015, 16:25 a+ a- a

    Днес, благодарение на модерните технологии, много компании предлагат възможност на служителите си да работят от вкъщи, а броят на хората, които работят за себе си (т.нар фрийлансъри), непрекъснато расте. През последните години все повече компании отбелязват 8-и февруари като официален ден за работа от вкъщи – традиция, която води началото си от Microsoft. Привържениците на инициативата са категорични, че работата от дома е бъдещето - тя пести енергия и ресурси, облекчава градския трафик и спестява време на работещите за придвижване, приготовления за излизане и безкрайни срещи на работното място. Наред с това не липсват и изключения от тези тенденции. Като например Yahoo и Best Buy, които неотдавна изрично забраниха на служителите си да работят дистанционно.

    Добро или лошо решение са политиките за гъвкава заетост и какви са предимствата и недостатъците да работиш от дома си? Вижте до какви изводи стигат различни проучвания и каква е гледната точка на популярни бизнес лидери:

    Недостатъци на работата от вкъщи и предимствата на офиса: 

    Работата от вкъщи отчуждава служителите и намалява продуктивността им

    Преди две години, малко след като оглави Yahoo, Мариса Майер забрани на служителите на компанията да работят от дома си именно с този довод. Ето как мотивира тя решението си: „За да стане компанията най-доброто работно място, е важна комуникацията и сътрудничеството, затова ние трябва да работим бюро до бюро. Ето защо е толкова важно всички ние да работим от офиса. 

    Наред с това подкрепата, похвалите и насърченията на служителите трудно имат ефект, ако не се дават лице в лице.  

    Работата в офиса стимулира раждането на идеи и повишава ангажираността

    Малко след решението на Мариса Майер, Best Buy, най-голямата верига за потребителска електроника в света, също обяви, че преустановява своята програма за гъвкава работа. Ръководството въведе стандартна 40-часова работна седмица и преустанови правото на служителите сами да изготвят графика си и да се появяват в офиса, когато пожелаят.  „Хората си сътрудничат по-добре, мислят по-иновативно и са по-ангажирани към целите на компанията, ако работят в офис. Считаме, че резултатите са важни, но как се върши работата, е също толкова важно“, коментира говорителят на Best Buy, Мат Фърман. По подобен начин мисли и главният финансов директор на Google Патрик Пишет, въпреки традициите на Google в гъвкавата заестост. „Работата от вкъщи изолира надомните служители от останалите, а идеите се раждат от контакта между хората. Това са вълшебни моменти, които помагат както за личностното развитие на служителите, така и за растежа на компанията“, смята Пишет.

    Иновациите се случват в офиса и при работа в екип

    Един софтуерен инженер, натоварен с разработването на сложен алгоритъм, може да поиска да си остане у дома, за да обмисли на спокойствие нещата. Но ако непрекъснато работи от разстояние и не общува с колегите си, няма как да се роди високотехнологична промяна, на каквато мисия са посветени големите ИТ гиганти, обяснява консултантът Марк Шилер, който има богат опит в сферата ИТ стратегиите и работи с едни от най-големите компании в света. 

    Креативността представлява процес на съвместни усилия. Иновацията се ражда по-често сред екипи, отколкото в моменти на озарение у самотни гении.  Колкото и да са брилянтни умовете на множеството изобретатели на интернет и компютъра, те постигат основната част на напредъка си чрез работа в екип“, заключва Уолтър Айзъксън в „Иноваторите“. 

    Домашната обстановка разсейва

    Шест от десет души се чувстват разсейвани от хората в семейството, когато работят от вкъщи, според проучване на „Регус” сред повече от 24 000 анкетирани от над 90 страни. За българските участници в проучването трите най-важни проблема, свързани с работата от вкъщи, са децата или членове на семейството, които се нуждаят от внимание (58%), трудности с концентрацията върху проблемите на работата (44%) и липса на достъп до работни документи с важна информация (43%). 

    Работата вкъщи забавя кариерния напредък и намалява шансовете за изграждане на добър професионален имидж

    Много бизнес ръководители позволяват на подчинените си да работят от вкъщи, но въпреки това повечето от тях, смятат, че дистанционната работа води до застой в кариерата. До този извод достига глобално проучване на Korn/Ferry Institute. Мнозинството (77%) от анкетираните прилагат такъв модел в компанията, която управляват, а 94% предлагат такава възможност на работещите майки. Повече от половината обаче (60%) са категорични, че този модел спира професионалния напредък.

    Работата от вкъщи изисква специални умения и качества и не е за всеки

    Тя лесно може да доведе до социална изолация и дори до депресия. При лоша самодисциплина, вместо до намали стреса, дистанционната работа може да доведе до обратен ефект. Психолозите предупреждават, че при работа от дома границите между професионален и личен живот, между работно и извънработно време се размиват и човек придобива усещането, че постоянно има ангажименти и няма почивка. Наред с това шансовете да водим заседнал начин на живот са по-големи, ако работим от дома си.

    Предимствата на работата от вкъщи:

    Намалява разходите на компаниите и ги прави по-привлекателни за талантите

    Разширяването на кръга от кандидати за дадена позиция, намаляването на текучеството, по-ниските нива на стрес и понижаването на разходите са най-големите предимства на гъвкавите форми на заетост според бизнеса. До този извод достигна проучване на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) сред малки и средни компании в България. Предлагайки възможност за работа от вкъщи, компаниите могат да намалят разходите си за наем на офис и паркоместа, електроенергия, гориво, консумативи и др. 

    Наред с това възможността за работата от вкъщи повишава шансовете на работодателите да привлекат най-добрите таланти. Изследване на Vodafone показа, че гъвкавото работно време повишава атрактивността на дадена позиция и това позволява на компаниите да привлекат най-добрите таланти. Това предимство е особено силно днес предвид факта, че поколението Y, което вече формира по-голямата част от работната сила, отхвърля традиционния работен ден. 

    Предлага възможност за по-добро управление на времето

    От индивидуална гледна точка, работата от вкъщи ни позволява сами да управляваме времето си, да избегнем дългите ежедневни пътувания до работното място, както и да подобрим баланса между работата и личния си живот. Последното е от особено значение за работещите майки. 

    Истинската работа не се върши в офиса

    В това е убеден Джейсън Фрайд, основател и изпълнителен директор на американската софтуерна компания 37signals. Фрайд е един от най-големите противници на работата в офиса. Според него офисът едно от последните места, където някой би избрал да отиде, за да свърши наистина нещо. 

    В лекция за TED той развива радикалната идея, че компаниите харчат огромни суми за офиси  и карат хората да ги посещават редовно и въпреки това там не се върши работа. Причината за това е разсейващата среда, която е сериозен проблем, особено за креативните специалисти. „Истината е, че професии като дизайнери, програмисти, писатели, инженери и т.н. имат нужда от дълги периоди без прекъсвания, за да свършат нещо. Но в действителност много малко хора наистина разполагат с такива периоди в офиса. Това е причината хората да работят вкъщи“, обяснява в лекцията си Джейсън Фрайд.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 16 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 17 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 17 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 19 часа
    преди 22 часа