вторник, 03 октомври 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9911 прочитания

  HR специалистите в България вече могат да се сертифицират и да получат признание за знания и умения от гилдията

  Повече за процеса по сертифициране научете от Анелия Горгорова – член на УС на Българска асоциация за управление на хора
  08 април 2015, 15:40 a+ a- a

  HR специалистите в България вече могат да се сертифицират и да получат признание за знания и умения от гилдията. Към днешна дата всеки, който има желание, може да се обърне към Българската асоциация за управление на хора (БАУХ) и да научи кои са професионалните нива, етапите на оценка и да кандидатства за сертифициране.

  Въпросът за създаване на система за сертифициране на специалисти в областта на човешките ресурси е актуален от самото създаване на Българската асоциация за управление на хора през 2000 година, тогава Българска асоциация за управление и развитие на човешките ресурси.

  До момента HR професионалистите в България, които искаха да получат признание за своите знания и умения, можеха да направят това единствено в чужди организации, като един от най-реномираните и признати сертификати е на Британския институт на сертифицираните специалисти по управление и развитие на персонала (CIPD).

  Научете повече за Българските стандарти за сертифициране на HR специалисти от Анелия Горгорова – член на УС на Българска асоциация за управление на хора

  „Българските стандарти са разработвани в продължение на години от различни работни групи, като е използван опитът на CIPD и други чужди организации, но са съобразени с действителността в България и местното законодателство“, казва Анелия Горгорова – член на УС на асоциацията. С нея разговаряхме по време на дискусия за представяне на сертификатите  „ЧР професията - бъдеще и конкурентост чрез сертифициране”.

  Кой може да се сертифицира?
  Има четири нива, като след второто включително се търсят доказателства за професионален опит, които са под формата на портфолио, в определени области. Пъровто ниво е за хора, които нямат професионален опит, но имат знания в областта на човешките ресурси. Минималната  образователна степен за хора без опит е „Бакалавър”. „В първото ниво ние ще оценяваме знанията им, но трансформирани в умения, тъй като процесът на оценка включва решаване на казуси и сертификационно интервю”, обясни Горгорова.  За третото и четвъртото ниво има изискване за мениджърски опит, освен професионален, като за последното ниво е пет години мениджърски опит.

  Кой може да се сертифицира?

  Какъв е процесът и колко време отнема?
  За първите нива процесът по сертифициране може да бъде организиран в рамките и на два-три месеца. В това време се очаква кандидатът да премине през теста за знания, казусите и да се насрочи дата за сертификационно интервю. За по-високите нива е необходимо да се подготви професионално портфолио, което изисква повече време и усилия, за да се систематизира работа на човека по различните проекти.  „Предполагам, че е възможно за по-високите нива този процес да отнеме и повече от шест месеца. Обикновено HR-ите на по-високи позиции са заети, плановете им се променят съобразно изискванията на средата, в която работят, и е възможно този процес да бъде удължен”, обясни Анелия Горгорова.

  Ще има ли освен нива и специализация по отделни направления в областта на човешките ресурси?
  „Допуска се специализация, тъй като ние сме заложили няколко основни области, през които традиционно се влиза в областта на човешките ресурси, но ако човек иска да се сертифицира например в областта на подбора, ще може да го направи, но ще искаме да знае и може и в някои други области”, обясни Горгорова. Накрая той ще получи сертификат за определен ниво, но уточнено в кое направление. Ако няма специализация, то тогава той ще бъде оценяван по четири базови области, които са задължителни.

  Кой ще оценява кандидатите и как ще се избегне субективния момент в оценяването?

  Кой ще оценява кандидатите?
  Избрана е сертификационна комисия от 10 човека от Общото събрание на асоциацията, която ще оценява кандидатите. „Това са хора, които са с голям опит. Повечето са работили и продължават да работят в международни компании. Например  едно добре познато име е Миглена Узунова – директор „Човешки ресурси” на „Мтел“. Също Наташа Цветкова, която е била директор „Човешки ресурси” в Е.ОН, „Каменица” и т.н., както и други колеги, които покриват изискванията за най-високото ниво за професионален стандарт”, посочи Горгорова.

  Как ще се избегне субективният момент в оценяването?
  „Когато разработвахме процеса, имаше подобни дискусии – как да намалим субективния елемент, така че да гарантираме качество  и прозрачност на процеса. Единствената възможна формула, която ние открихме, е чрез онлайн инструмент, който има строги и ясни показатели за знания и умения, които ще бъдат оценявани, включително и в казусите. Да, там е малко по-широка рамката и е възможно един член на комисията да е на едно мнение, а друг - на друго, но не е възможно те да бъдат на коренно различни мнения за целия професионален опит на човека като компетенции”, обясни Анелия Горгорова.

  За колко време е сертификатът?
  „Сертификатът ще е за определен период от време, например пет години, но през тези пет години човек трябва да ходи на обучения, семинари, конференции, за да може да поддържа сертификата актуален. Естествено, ако не ходи, ние няма да му вземем сертификата, но пък няма да има показания за развитие на знанието, на което ние изключително много държим”, допълни още тя.

  Какви предимства дава сертификацята?

  Цената?
  Цената за сертификатите варира от 640 лева до 1600 за най-високото ниво, като през 2015 има преференциални цени. За сравнение процесът по сертифициране на CIPD струва около 5000 британски лири.

  Защо инвестицията си струва?
  Сертификатът е доказателство, че човек има знания, умения и опит в определени области и притежава професионални компетенции. Той би бил полезен както за работодателите, така и за хората, които искат да се развиват в областта. Например един работодател може да се ориентира какво знае и може този HR, а всеки един професионалист  да има доказателство за своите умения и професионални компетенции, признати от гилдията.

  Има ли интерес?
  „Ние бихме искали да наложим тези стандарти, но не бихме могли да го направим, ако самите работодатели не осъзнават нуждата от това, както и самите специалисти по човешки ресурси. Първата стъпка вече сме я направили”, каза още Анелия Горгорова.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Ди Си Ей Мениджмънт финализира придобиването на АСВ
  Сделката е една от най-значимите във финансовия сектор в България за последните години
  преди 9 часа
  ЕК е получила ревизирания ПВУ на България
  Комисията има 2 месеца, за да прецени дали измененият план все още отговаря на всички критерии
  преди 9 часа
  Трябва да имаме много постоянна и последователна политика за сектор енергетика
  Това заяви европейският депутат Цветелина Пенкова по време на форума BeRenewable 2023
  преди 10 часа
  Новата офис сграда на SAP в България официално отвори врати
  SAP Center Sofia е с капацитет от над 1000 работни места
  преди 10 часа
  УниКредит коригира нагоре прогнозата си за ръста на българската икономика
  Увеличение на лихвите по ипотечните кредити в лева в края на тази и през следващата година, очакват от банката
  преди 14 часа
  В тези 11 сектора расте рискът от забавени плащания у нас
  2/3 от секторите, които Allianz Trade следи в България, са в “оранжева” зона за чувствителен риск от забавени плащания