четвъртък, 28 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  27395 прочитания

  Как протича интервю за работа във VMware?

  Как да се подготвим и какво да очакваме, научете повече за процеса на подбор в компанията, чийто офис в България е най-големият в Европа и стратегически важен за VMware в глобален мащаб
  14 април 2015, 15:09 a+ a- a

  Петя Костова - Старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ за регион EMEA


  VMware е глобален лидер в сферата на софтуерните решения за виртуализация и cloud инфраструктури. Компанията е една от най-бързо растящите софтуерни компании с годишен приход от 6 млрд. долара за 2014, повече от 500 000 клиенти и 75 000 бизнес партньори. Компанията е базирана в Силициевата долина и разполага с офиси в целия свят. 

  VMware присъства в България от 2007, като в българския офис на компанията вече работят около 500 специалисти. В края на миналата година беше създаден и първият по рода си за VMware Център за професионални софтуерни услуги за интеграция, автоматизация и персонализирани решения. С това VMware България се превръща от изцяло R&D локация в мултифункционален екип, фокусиран както върху развойна и оперативна дейност, така и върху генерирането на приходи от професионални услуги за Vmware.

  Офисът на компанията в България е най-големият в Европа и стратегически важен за компанията в глобален мащаб.


  Колко и какъв тип специалисти работят при вас?
  Във VMware България работят около 500 специалисти. През 2007 година стартирахме основно като R&D офис и се разраснахме до най-големия център за разработки на VMware в Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA), трети по големина след Централата в Пало Алто.

  Име: VMware Bulgaria
  Сектор: ИТ/Софтуер
  В България е от: 2007
  Брой служители: 18 000 глобално и 500 в България
  Офиси в България: в София

  VMware е глобален лидер в сферата на софтуерните решения за виртуализация и cloud инфраструктури. Компанията помага на своите клиенти успешно да трансформират начина, по който изграждат, предоставят и използват ИТ ресурсите в „облачна“ (cloud) среда. VMware е една от най-бързо растящите софтуерни компании с годишен приход от 6 млрд. долара за 2014, повече от 500 000 клиенти и 75 000 бизнес партньори. Компанията е базирана в Силициевата долина и разполага с офиси в целия свят.  Офисът на VMware в България е най-големият в Европа и стратегически важен за компанията в глобален мащаб.

  Заедно с разрастването развихме и много от бизнес функциите на компанията, а в края на миналата година създадохме и първия по рода си за VMware Център за професионални софтуерни услуги за интеграция, автоматизация и персонализирани решения. С това VMware България се превръща от изцяло R&D локация в мултифункционален екип, фокусиран както върху развойна и оперативна дейност, така и върху генерирането на приходи от професионални услуги за VMware.

  Какви хора най-често търсите, за какви позиции?
  В последните години в софийския офис затваряме целия цикъл на производство на софтуер, включително техническа документация, продуктов мениджмънт и рилийз мениджмънт. Съответно при разрастването си търсим целия спектър от експерти инженери, технически документатори, мениджъри. Това е свързано с развитието както на R&D , така и на нашия Център за професионални софтуерни услуги.  Търсим и IT специалисти с опит в управлението на виртуализационни и клауд среди. В бизнес сферата най-често търсим финансисти, които отразяват и анализират финансовата и търговска дейност на компанията в цял свят.

  Как протича типично процесът по подбор? Какво да очакват кандидатите на едно интервю? Имате ли тестове и ако да - какви?
  Процесът по подбор на кандидатите еволюира във времето, като основно държим на високото ниво на наеманите служители и на качеството на услугата на подбор от наша страна.
  Процесът по подбор предоставя разнообразни възможности за интеракция между кандидатите и колегите от компанията, като целта е взаимно опознаване, вземане на информирано решение и изграждане на  ангажираност от самия старт. Независимо дали под формата на тестове, или решаване на конкретни проблеми на място, целта е да добием впечатление за ключовите компетенции, които се изискват за ролята.

  Колко интервюта провеждате и с кои мениджъри от компанията кандидатите най-вероятно ще се видят? Колко време продължава едно интервю? Целият процес по подбор?
  Процесът по подбор е задълбочен, като продължителността зависи от позицията, за която търсим служители. Държим на прозрачността и ясните отношения и още в самото начало информираме всеки от кандидатите за предстоящите етапи на интервюто и очакваните срокове. Във всички случаи кандидатът се среща с мениджъра, ангажиран с наемането по конкретната позиция, както и с експерти в ключови области от работата.

  Какво бихте искали да видите в кандидатите по време на интервю? Какво би ви направило добро впечатление?
  Искаме да видим експертиза и потенциал, високо ценим и капацитета за намиране на разнообразни и ефективни решения на предизвикателствата в ежедневната работа.
  За нас е важно кандидатите да споделят ценностите на компанията, които ние наричаме EPIC2. За VMware EPIC2 означава: Execution - да работим като екип и даваме максимума от себе си; Passion - да имаме желанието и смелостта да променяме статуквото; Integrity - да изграждаме и пазим доверието между нас, с  нашите клиенти и партньори; Customers - нашият успех се измерва с успеха на клиентите ни, и Community - да инвестираме време, умения и енергия в грижа за общността, в която работим и живеем.

  Какво би ви направило лошо впечатление на интервю?
  Интервюто е част от по-общ процес, при който се гради цялостно впечатление за кандидата, за неговите умения, знания, потенциал, нагласи. Някои от нещата, които не биха ни направили добро впечатление, са липсата на заинтересованост и на ефективен подход към екипната работа и решаването на задачите.

  На кой етап се обсъжда въпросът за възнаграждението и имате ли практика да искате от кандидатите сами да дефинират очакванията си?
  Компанията има изградена схема на възнагражденията, която взема предвид пазара и включва различни краткосрочни и дългосрочни компоненти.
  Разбира се, ние обсъждаме с кандидата неговата перспектива, както и бъдещите му приоритети, което може да се случи на различни етапи от процеса.

  Имате ли стажантски програми?
  Да, имаме стажантска програма, която вече обхваща и области извън R&D. От миналата година наемаме успешно и студенти от чуждестранни университети. По-голямата част от стажантските ни проекти започват през второто или третото тримесечие на годината. Обикновено продължителността им е от 3 до 6 месеца, като стажантите работят по интересни оптимизационни или иновативни идеи с помощта на опитни инженери от компанията. Това дава ценен практически опит на студентите.
  Преди две години разработихме и допълнителна програма, наречена Talent Boost, с която подготвяме голяма част от бъдещите стажанти за спецификите на процеса по разработване на софтуер и работа в глобална компания като VMware. Това е част от цялостната ни стратегия по сътрудничество със студентите и университетите, към която освен програмите ни за стаж, влизат и магистърски университетски курсове и лекции, VMware Академията, участието ни в образователни инициативи, като „Мениджър за един ден“, посланическите ни инициативи в някои чуждестранни университети и много други.

  За кои позиции конкуренцията е най-голяма и колко човека типично се конкурират за едно място?
  Най-голяма е конкуренцията за различните оперативни роли, където кандидатите могат да стигнат до няколкостотин.
  За кои позиции е най-трудно да откриете подходящите хора?
  За мениджърски и управленски роли, тъй като там изискванията са многопосочни, както и за позиции, които са нетипични за българския пазар.

  Какво не знаят кандидатите за компанията, а е важно да знаят според вас?
  От технологична гледна точка, VMware е позната между кандидатите основно като лидер във виртуализацията. Важно е да знаят, че компанията е лидер и в cloud инфраструктурите, като помага на своите клиенти успешно да трансформират начина, по който изграждат, предоставят и използват ИТ ресурсите в „облачна“ (cloud) среда.
  Офисът ни в България е най-големият в Европа и стратегически важен за компанията в глобален мащаб. Служителите в софийския офис работят по водещи продукти във високотехнологична среда с фокус върху иновациите. Успешно привличаме много от най-добрите специалисти от България, а и от Европа. Имаме амбициозни планове за развитие в следващите няколко години както от бизнес, така и от технологична гледна точка.

  С какво най-вече се отличавате от останалите компании и привличате кандидатите като работодател?
  Ще споменем някои от основните предимства на работата във VMware: естеството на работа - високотехнологична среда, фокус върху иновации, предизвикателни бизнес и технологични цели. Тук човек има възможност да разгърне целия си потенциал и да работи върху водещи продукти и технологии в  световен мащаб. Възможностите за професионално развитие - компанията предлага разнообразни възможности, които позволяват на всеки служител да моделира програмата си за развитие и обучение според визията си и професионалните си цели. Тук се включват обучения от водещи международни лектори, ротационни програми, програми за насърчаване и реализиране на иновациите и много други. Грижа за служителите и ангажимент към обществото - компанията се стреми да осигурява максимално комфортна работна среда, възможности за спорт и почивка, да насърчава здравословния начин на живот. Фондацията на VMware изгражда култура на доброволчество и дарителство като подкрепя каузите, зад които застават самите служители. Това се реализира чрез различни програми, включващи допълнително време и финансов ресурс.
  VMware  съчетава предимствата на глобална компания с разнообразни възможности за професионално израстване, програми, удобства и комфорт и „стартъп” духа в смисъла на иновативност и непрекъснат стремеж към промяна и развитие.


  ВИДЕО за компанията като работодател вижте в профила на VMware Bulgaria в Jobs.bg тук
     

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Доклад на ЕК: Едва 8% от българите имат дигитални умения над средното ниво
  България трябва да ускори внедряването на 5G и цифровизацията на на обществените услуги и бизнеса, препоръчва ЕК
  преди 9 часа
  Временно е спряно плащането през Е-Pay в електронните услуги на НАП
  От следващия месец плащанията към приходната агенция ще се извършват по нови банкови сметки в БНБ
  преди 10 часа
  Проектите за завод за батерии и протонен център отпадат от Плана за възстановяване
  Засегнати са общо 18 проекта, обяви министърът на финансите
  преди 11 часа
  1800 багажа на час: Летище София внедрява нова система за проверка на багажа
  Инсталирането на новите системи се очаква да приключи преди лятото на 2024
  преди 11 часа
  Главният изпълнителен директор на японската „Мейджи“ стана почетен консул на България
  От години компанията си сътрудничи с България в производството на кисело мляко в Япония с българска закваска