петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    20118 прочитания

    Как протича интервю за работа в „Монтюпе“?

    Как да се подготвим и какво да очакваме, научете повече за процеса на подбор в завода на компанията в Русе, където се произвеждат алуминиеви компоненти за автомобилната индустрия
    29 април 2015, 09:47 a+ a- a

    Райна Кръпчанска - директор „Човешки ресурси“ на „Монтюпе“ ЕООД

    Монтюпе” е международна компания, лидер в производството на компоненти за автомобилната индустрия. Заводът в Русе е построен през 2006 година и оттогава всяка година нараства с около 20% както по отношение на производствените обеми, така и по отношение на персонала. 

    В световен мащаб дружеството „Монтюпе” притежава седем завода във Франция, Северна Ирландия, Испания, Мексико, България и Индия. Заводът на „Монтюпе” в Русе, където се произвеждат алуминиеви компоненти за автомобилната индустрия, е най-новият, най-модерният и най-динамично развиващият се сред всички заводи на групата по света. В момента в завода работят 850 служители.

    Сред клиентите на българското предприятие са „Ауди“, „БМВ“, „Форд“, „Рено“ и „Волво“, а в началото на 2014 компанията подписа договор с „Даймлер“ за проектиране и производство на цилиндрови глави в Русе. 

    Как протича интервю за работа в компанията, какво да очакваме и как да се подготвим, разказва Райна Кръпчанска - директор „Човешки ресурси“ на  „Монтюпе“ ЕООД.

      

    Колко и какъв тип специалисти работят при вас?
    В „Монтюпе“ ЕООД работят 850 служители, 600 от тях са ангажирани в производството и поддръжка на съоръжения и оборудване, а останалите в поддържащите отдели, като „Човешки ресурси“, „Финанси“, „Покупки“, „ИТ“, „Качество“ и Технологичен отдел. Имаме различни видове инженерни длъжности – инженер „Поддръжка“, инженер „Технология на поддръжката“, инженер „Роботика“, инженер „Качество“, технолог. Служителите, които са с висше инженерно образование, са повече от 100.

    Какви хора най-често търсите, за какви позиции?
    Компанията се разраства и ние набираме хора за различни нива и длъжности – машинни оператори, супервайзори, мехатроници, инженери, ръководители.

    Име: „Монтюпе“ ЕООД

    Сектор: Автомобилна индустрия

    В България е: от 2007  

    Брой служители: „Монтюпе груп“ – 3 000. „Монтюпе Русе“ – 850.

    Офис в България: Заводът се намира в Русе, Източна индустриална зона 

    Дейност в България: В завода на „Монтюпе” в Русе се произвеждат алуминиеви компоненти за автомобилната индустрия. Той е най-новият, най-модерният и най-динамично развиващият се сред всички заводи на групата по света.  Сред клиентите на българското предприятие са „Ауди“, „БМВ“, „Форд“, „Рено“, „Волво“, „Даймлер“.


    Какво да очакват кандидатите на едно интервю? 
    Как протича типично процесът по подбор - колко интервюта провеждате и с кои мениджъри от компанията кандидатите най-вероятно ще се видят? Колко време продължава едно интервю? Целият процес по подбор?
    Процесът по подбор зависи от вида на длъжността, за която се провежда. След подбора по документи имаме 3 етапа на подбор. Първият етап е с представител на „Човешки ресурси“. Вторият етап е с прекия ръководител и представител на „Човешки ресурси“ и третият се организира за ръководни длъжности, интервюто е с управляващия директор и директор ЧР и ЗБ. Процесът по подбор продължава между 1 седмица и 2 месеца.

    Целта на интервюто е взаимно опознаване. От една страна, кандидатът да получи информация за длъжността, за компанията и от друга, ние да придобием впечатления за него. На интервюто ще се срещнат с евентуалния си бъдещ ръководител и задължително ще направят обиколка на завода, за да могат те да добият впечатления за работната среда и атмосферата в него. Това, което могат да очакват кандидатите за работа, е да намерят отговори на всички свои въпроси. 

    Какво бихте искали да видите в кандидатите по време на интервю? Какво би ви направило добро впечатление?
    Ясна ориентация и мотивация. Ангажираност в процеса, открито поведение и задаване на въпроси.

    Какво би ви направило лошо впечатление?
    Отношението на кандидата е много важно за нас. Винаги си личи, когато не е ангажиран и е кандидатствал само за да види какво ще се случи – без ясни намерения. Такива кандидати губят не само своето, но и нашето време. Напоследък ми прави впечатление липсата на дисциплинираност и точност от страна на кандидатите. Потвърждават, че ще дойдат на интервю в определено време, а не идват и дори не се обаждат.

    На кой етап се обсъжда въпросът за възнаграждението и имате ли практика да искате от кандидатите сами да дефинират очакванията си? 
    Въпросът за възнаграждението е част от интервюто. Обикновено той се разисква в края на интервюто, като целта ни е да видим какви са очакванията на кандидата.

    Имате ли стажантски програми? Ако да – кога стартират и какви са условията?
    Бих казала, че вече имаме традиции в реализиране на нашата стажантска програма. Тя е целогодишна и продължителността й зависи от предпочитанията на стажанта, но не по-малко от 4 месеца. Всеки стажант в компанията има наставник, който подпомага обучението и запознаването на стажанта със спецификата на работа. Стажът е платен и след завършването си стажантите получават сертификат за преминат стаж. Най-новата ни инициатива е насочена към деца на наши служители, които имат навършени 18 години. Те ще могат да кандидатстват за летен стаж през тази година.

    За кои позиции конкуренцията е най-голяма и колко човека типично се конкурират за едно място?
    Малко ми е трудно да отговоря на този въпрос. Най-много кандидати имаме за машинен оператор, но това се обяснява с факта, че за тази позиция не държим на конкретно образование или опит. Интересуват ни по-скоро личностните качества, като желание за учене, дисциплинираност и отговорно отношение към работата.

    За кои позиции е най-трудно да откриете подходящите хора?
    Изпитваме трудности при намиране на хора за инженерни позиции в областта на контрола на качеството, напр. специалист „Качество“. За тази позиция се изискват знания и умения, свързани с различни инструменти за анализ на качеството, т. нар. Quality tools, които все още не се изучават в университетите. Друга позиция, за която имаме недостиг на хора, е мехатроник – длъжност, която обхваща познания по електро-, хидравлика, пневматика и автоматизация. Някои професионални гимназии и университети имат такава специалност, но все още подготвени кандидати липсват на пазара на труда. Ние инициирахме създаването на тази специалност В ПГ „Атанас Буров“ и Русенския университет, но все още учениците и студентите са в процеса на обучение. Наши специалисти участваха в разработването на учебната програма за тази специалност и в двете учебни заведение.

    Какво не знаят кандидатите за компанията, а е важно да знаят според вас?
    „Монтюпе“ ЕООД е международна компания, лидер в производството на компоненти за автомобилната индустрия. Ние сме работодател, който  е ориентиран към човешкия ресурс. Хората движат нашия успех и ние разчитаме изцяло на служителите, за да реализираме стратегиите и целите си. Заводът в Русе е построен през 2006 година и оттогава всяка година нарастваме с около 20% както по отношение на производствените обеми, така и по отношение на персонала. Казвам това, защото компанията е нова, динамична и бързоразвиваща се, което носи много трудности – т.нар. проблеми на растежа, но ние вярваме, че заедно в екип ще съумеем да продължим да правим необходимите подобрения, за да бъдем един желан работодател.

    С какво най-вече се отличавате от останалите компании и привличате кандидатите като работодател?
    Ние се стремим да достигнем до всички кандидати на пазара на труда, без значение от тяхната квалификация, опит и умения. От миналата година работим съвместно с Агенция по заетостта за осигуряване на заетост на хора, които са безработни. До момента сме наели около 30 служители и работници чрез Агенцията по заетостта. Имаме изградено и много добро сътрудничество с различни учебни заведения – Русенски университет, ПГ „Александър Буров“, ПГ по механотехника, и целта ни е чрез регулярни срещи с ученици и студенти в последен курс на обучение да повишим тяхната информираност за възможностите за развитие на млади хора в компанията. Реализирахме един европейски проект за младежка заетост и в момента сме в процес на одобрение на втори такъв. За нас на първо място е човекът като личност и след това какъв е неговият потенциал за реализация и развитие. Ние разглеждаме кандидатите в цялост, т.е. ако когато един кандидат е кандидатствал за конкретна длъжност, в процеса на подбор го пренасочваме към друга позиция, за която смятаме, че е по-подходяща, т.е. правим така нареченото ориентиране на кандидата. Основният инструмент, който ни позволява тази гъвкавост, е системата за обучение в компанията. Тя е насочена към индивидуална подготовка на всеки служител в зависимост от заеманата длъжност чрез разработени и утвърдени програми за обучение. За операторите в производството имаме професионални наставници, които са ангажирани изцяло с тяхното въвеждане, интегриране и обучение.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 3 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 19 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 19 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 20 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство