събота, 23 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4872 прочитания

  Ню Йорк вика София

  Ще изместят ли виртуалните екипи традиционните офиси?
  24 април 2012, 14:38 a+ a- a

  Софтуерният специалист е в България, ръководителят на проекта - в Германия, маркетинг експертът - в САЩ. Работата на няколко континента е ежедневие за много от големите компании днес.

  Виртуалните екипи, в които хората работят заедно, без да са близо физически, са практика за международни концерни. Според някои експерти бъдещето е именно на този тип организация на работата.

  Силен тласък на разрастването на виртуалните офиси даде напредъкът в развитието на технологиите.

  Кои са предимствата и недостатъците на виртуалните екипи?


  Предимства
  Работещите във виртуалните екипи могат да постигнат висока ефективност, въпреки че много често те не са се срещали никога. Оказва се, че те могат да постигнат дори по-добри резултати от традиционните екипи, отбелязва специализираното издание Harvard Business Review, като цитира изследване сред софтуерни компании от Азия, Европа и Америка. Важно условие за постигане на висока ефективност обаче е добрият мениджмънт, коментира изданието.  

  Основно предимство на виртуалните екипи е, че те събират най-опитните хора от различни страни. Това прави възможна обмяната на добри практики и идеи сред участниците в екипите.

  Друг плюс е, че не се прекъсва цикълът на работа и не се губи ценно време. Докато на единия континент хората почиват, на другия специалистите във виртуалните тимове могат да продължат работата по възложените задачи.

  Преимущество е и гъвкавостта, която виртуалните екипи предлагат. Те събират хората според уменията им да осъществяват възложените проекти.

  Недостатъци
  Въпреки напредъка в технологиите, който улеснява значително работата във виртуална среда, дистанционните екипи имат и редица недостатъци.

  В повечето случаи работещите във виртуалните екипи никога не са се виждали. Някои изтъкват тази липса на личен контакт като голям недостатък на този тип организации.

  Различната култура на работа на ангажираните специалисти също може да се окаже проблем. Това налага по-голяма гъвкавост от работещите.

  Друга пречка може да се окажат различните часови зони, в които работят различните специалисти. Това може да доведе до проблеми в комуникацията.  

  Решение
  За да се ограничи максимално негативният ефект на изброените недостатъци, Harvard Business Review препоръчва предварителна подготовка на организацията, както и добра координация и разпределение на задачите.

  От значение е също навременната комуникация. Според Harvard Business Review много мениджъри погрешно смятат, че честата комуникация е гаранция за успех на проекта. Така обаче има риск работещите да бъдат претрупани с информация, което да доведе до излишно губене на време. По-важно според изданието е да се отговори своевременно на важните запитвания или имейли.

  В заключение Harvard Business Review посочва, че виртуалните екипи могат наистина да се окажат по-ефективни от традиционните, ако мениджърът на проекта успее да превърне недостатъка на физическата разпръснатост на хората в предимство.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  преди 2 дни
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  преди 2 дни
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  преди 2 дни
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  преди 2 дни
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица