петък, 17 септември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  12423 прочитания

  Как протича интервю за работа в SEEBURGER Informatik?

  Какви качества се търсят у кандидатите, научете от Милена Попова - Human Resources Manager
  10 септември 2015, 15:44 a+ a- a

  Милена Попова - Human Resources Manager, „Зеебургер Информатик“

  SEEBURGER AG е немска софтуерна компания и е водещ доставчик на B2B интеграционен софтуер. Компанията е основана преди 29 години в град Бретен - Германия, като в момента има 26 представителства в Европа, Азия и Америка и над 9000 корпоративни клиенти в целия свят. 

  Българското представителство – „Зеебургер Информатик“ ЕООД е основано през 1999. Днес в офисите на компанията в София и Пловдив работят над 150 специалисти - разработчици на софтуер с програмен език Java, QA и Support специалисти. Представителството в България има ключова роля за SEEBURGER, тъй като тук са дивелъпмънт центърът и съпорт центърът на компанията, от който се обслужват клиентите от цял свят.

  Как протича процесът на подбор, научете от Милена Попова - Human Resources Manager на компанията за България.

  Колко и какъв тип специалисти работят при вас?
  Към момента в офисите на SEEBURGER в София и Пловдив работят над 160 души. Най-многоборойни са Java програмистите, следвани от Service инженерите. SEEBURGER разчита и на отлично подготвен екип от QA специалисти, които тестват готовите решения и проверяват качеството на софтуерните ни продукти, преди да достигнат до крайния потребител. 

  Име: SEEBURGER Informatik
  Сектор: IT
  В България е от: 1999 година
  Брой служители в България: 160
  Офиси в България: гр. София, ж.к. Младост 1, ул. „Григорий Горбатенко“ 6 и гр. Пловдив ул. „Самара“ 13 

  Основна дейност: В световен мащаб SEEBURGER е един от лидерите на пазара сред компаниите,  разработващи бизнес интеграционен софтуер в областта на B2B. Софтуерът, който компанията разработва, осигурява надежден и бърз обмен на електронни данни, пълна автоматизация на бизнес процесите и 100% интеграция на информационните системи на бизнес партньорите. Брандът на SEEBURGER е разпознат в цял свят като компания, предлагаща една от най-добрите интеграционни платформи в помощ на бизнес партньорите. Компанията майка е основана преди 29 години в град Бретен - Германия, в момента има над 25 представителства в Европа, Азия и Америка и над 9000 корпоративни клиенти в целия свят. 

  Какви хора най-често търсите, за какви позиции?
  През последните години усилията ни са насочиха предимно към разрастване на Service екипа, за който търсим специалисти с отлични технически познания, както и перфектно владеене на чужди езици. В Service екипа наши специалисти извършват мониторинг и осигуряват безпроблемното функциониране при използването на софтуерa на SEEBURGER или предлагат решения за оптимизиране на вътрешните системи на нашите клиенти. Тъй като българското представителство има основна ролята и като развоен център за продуктите на SEEBURGER, регулярно търсим Java програмисти. Компанията дава възможност за кариерно развитие както на специалисти с доказан опит, така и на кандидати без професионален опит, но с трайни интереси в ИТ областта и добра теоретична подготовка. Обикновено кандидатите с по-малка практика започват кариерата си на стажантска или Junior позиция в компанията.

  Как протича типично процесът по подбор - колко интервюта провеждате и с кои мениджъри от компанията кандидатите най-вероятно ще се видят? Колко време продължава едно интервю? Целият процес по подбор?
  В SEEBURGER  процесът по подбор е максимално опростен. От една среща, на която присъстват тийм лидерът на отдела и мениджър човешки ресурси, успяваме да добием представа за личностните и професионалните качества на кандидата. При силно конкурентните условия за привличане на ИТ кадри тази практика ни дава възможност да бъдем гъвкави и бързи в процеса на подбор. При позициите за Service екипа, където броят на кандидатите е по-голям, провеждаме и предварително телефонно интервю. По време на интервюто се стремим да разговорът да бъде максимално полезен и за двете страни, както и да бъдем максимално информативни, за да дадем възможност на кандидата да вземе правилното решение за себе си. Смяната на работното място, както и наемането на нов служител е еднакво важно и за двете страни, поради което винаги се стремим да постигнем win-win ситуация.  

  Какво да очакват кандидатите на едно интервю? Имате ли тестове и ако да - какви?
  Приятелско отношение, подробна информация за компанията, позицията, екипа, проектите и очакванията към кандидата. Задаваме много въпроси, свързани с проектите и ролите на кандидата в тях. Когато правим интервюта, не пропускаме да дадем логическа задача, за да разберем как разсъждава интервюираният. При подбор на стажанти или Junior програмисти задължително кандидатът прави Java тест, разработен от нашите колеги, който включва затворени, отворени въпроси и няколко задачи за разписване.

  Какво бихте искали да видите в кандидатите по време на интервю? Какво би ви направило добро впечатление?
  От кандидатите за стажантски и Junior позиции очакваме да видим интерес, желание, целенасоченост, инициативност и добра теоретична подготовка. Това означава, че ако един кандидат за стаж като Java програмист е студент в ИТ специалност, преминал е допълнителни курсове по програмиране, занимавал се е самостоятелно с малки проекти и задачи и покаже добра подготовка и логика на теста, той има отлични шансове за старт в компания като нашата.
  От по-опитните кандидати очакваме по време на интервюто с конкретни примери да ни уверят, че имат потенциала да допринесат за изпълнението на фирмените проекти с опита, който са придобили до момента. Очакваме, че ще имат потенциала да навлязат бързо в специфичните за фирмата технологии и че биха демонстрирали висока самостоятелност и отговорност при реализирането на проектите. 

  Какво би ви направило лошо впечатление на интервю?
  Липсата на каквато и да било целенасоченост, идея или интерес спрямо позицията, за която се кандидатства. Липсата на дори минимални положени усилия за повишаване на знанията и квалификацията. 

  На кой етап се обсъжда въпросът за възнаграждението и имате ли практика да искате от кандидатите сами да дефинират очакванията си? 
  Поради факта, че в общия случай провеждаме само едно интервю, задължително се засяга и темата за очакванията на кандидата. За нас е важно да разберем как самият кандидат оценява себе си и доколко тези очаквания са реалистични спрямо знанията и опита му. Нашата оферта се изготвя спрямо планирания бюджет за заемането на дадена позиция и в съответствие с подготовката и опита на кандидата. 

  Имате ли стажантски програми? Ако да – кога стартират и какви са условията?
  През 2013 година стартирахме стажантска програма SEE Academy. Нейната цел бе да наемем 10 стажанти и да ги разпределим във всички отдели, които се занимават с програмиране. Програмата комбинираше теоретична подготовка по специфичните за фирмата технологии, както и практически задачи. След периода на обучение всеки стажант с помощта на ментор започна работа по проекти с реално приложение в продуктите на компанията. 90% от назначените стажанти завършиха стажа успешно и останаха на работа в компанията. 
  Стажантската кампания се подновява обикновено прз лятото след приключване на лятната сесия на студентите и се провежда винаги, когато отделите ни имат възможността и ресурса да поемат нови стажанти.
  За разрастващия се Service отдел целогодишно имаме отворени стажантски позиции. Стажовете са платени, с продължителност 6 месеца. Стажантите получават допълнителни придобивки, които включват безплатен спорт – фитнес, тенис на корт и плуване, пари за обяд за всеки присъствен ден, преведени към заплатата, както и корпоративни отстъпки.

  За кои позиции конкуренцията е най-голяма и колко човека типично се конкурират за едно място?
  Най-голяма е конкуренцията по обявите ни за Service инженери с английски език, където за едно място има по-голям брой кандидати - особено в активните сезони кандидатурите понякога надхвърлят 20 - 30. Броят на тези от тях, които реално покриват изискванията за заемане на отворената позиция, значително намалява след селекцията по документи.

  За кои позиции е най-трудно да откриете подходящите хора?
  Най-голямото предизвикателство е привличането на опитни Java програмисти. Като всяка ИТ компания, и ние изпитваме затруднение при намирането на програмисти с опит над 5 години.

  Какво не знаят кандидатите за компанията, а е важно да знаят според вас?
  В SEEBURGER има много добре структурирани работни процеси, с конкретни срокове и правила за работа  с ясно дефинирани цели и визия занапред. Това, от своя страна, гарантира стабилност и сигурност на нашите колеги. Проектите са сложни и интересни, а това дава възможност на служителите ни да затвърждават и надграждат  своите знания и умения. Прозрачността и откритият диалог безспорно помагат за приятната работна атмосфера. Усилията на HR отдела и екипните ръководители по отношение на поддържане на високи нива на мотивация и удовлетвореност сред колегите не остават незабелязани и се ценят от нашите служители. Двете награди за първо място в категория „Развой на софтуер” в проучването за ТОП ИТ Работодател през 2012 и 2014 са безспорно докзателство за това.

  С какво най-вече се отличавате от останалите компании и привличате кандидатите като работодател?
  Софтуерните продукти, които се разбработват в SEEBURGER, дават възможност за придобиване на уникално ноу-хау, за работа с модерни технологии и по интересни и сериозни проекти с международна значимост. Работи се при добро планиране, отлично организирани работни процеси и нормално натоварване. 
  Това, с което се гордеем и което ни отличава от останалите ИТ компании, е неповторимата работна атмосфера в SEEBURGER. Колегите ни непрекъснато са въвлечени в различни инициативи. През пролетта и лятото например имахме месец на екипното предизвикателство и месец на здравето в SEEBURGER. В момента имаме организирана по много интересен начин дарителска акция, която ангажира и обединява всички колеги. Със събраните средства и дарения ще помогнем на деца, лишени от родителска грижа, да бъдат готови  за предстоящата учебна година. Съпреживяването ни дава не само приятни преживявания заедно, но и ни прави по-добри, съдействащи и отзивчиви в работата ни. В SEEBURGER работим и се забавляваме заедно по време на нашите тиймбилдинг мероприятия, партита в офиса, Дни на зелено, тематични творчески работилници, благотворителни инициативи, спортни турнири и т.н.
  Работим и в посока непрекъснато обогатяване на социалните придобивки и корпоративни отстъпки за нашите колеги. Безплатно нашите служители се възползват от фитнес, тенис на корт и плуване, допълнително здравно осигуряване и множество корпоративни отстъпки в заведения за хранене, вериги магазини, хотели, услуги и други. 

  Видео за компанията като работодател вижте в профила на „Зеебургер Информатик“ в Jobs.bg тук 

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  В тези изнесени пунктове в страната ще има ваксинации през уикенда
  Вижте къде ще се правят ваксинации и в София
  преди 6 часа
  преди 6 часа
  Чуждите инвестиции у нас със спад от 64% до юли
  Най-големите нетни потоци от преки инвестиции в страната за първите 7 месеца на 2021 са от Люксембург, Нидерландия и Германия
  преди 6 часа
  Румъния отново включи България в „жълтата зона“
  Вижте какво се променя за българите
  преди 8 часа
  Карантинирани са по-малко от 1% от учителите и учениците
  До момента министърът на образованието и науката не е издал заповед за преминаване към дистанционни занятия на випуски или училища
  преди 8 часа
  Преброителите започват обхода утре
  Те ще минават между 8.00 и 20.00 часа всеки ден