неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3758 прочитания

    Кои са въпросите, които стоят в основата на всяка промяна?

    Според психолога Лучия Джованини щастието може да бъде изучавано, преподавано и развивано
    15 септември 2015, 14:28 a+ a- a

    Въпросите, които помагат за промяната, са два типа, твърди Лучия Джованини, експерт по консултативна психология и невролингвистично програмиране.

    Първият е: Какво мога да направя (ново, различно)? Той засяга новите начини на мислене или поведение за възприемане. Това е подход, насочен към действието, той е по-западен, по ян.

    Вторият тип въпроси е: Какво мога да престана да правя (създаващо конфликти и страдания)? Този въпрос е по ин, по-източен и по-съзерцателен. 

    Двата типа въпроси са различни, но се допълват: ако упорстваме да използваме само единия от тези подходи, все едно използваме само единия от краката си за придвижване напред. Възможно е, но с неимоверни усилия. 

    На българския книжен пазар излезе един от бестселърите на Лучия Джованини - „Освободи живота си. 15 клопки по пътя към щастието и как да ги избегнем“ (Colibri). 

    Книгата е универсален наръчник по себепознание, който ни помага да излезем от капана на собствените си стереотипи – онези, които ни подтикват към пагубни модели на поведение. 

    Защо не успяваме да се радваме на живота? Защо сме толкова неудовлетворени? От какво се страхуваме? Наистина ли зародишът на нашата тревожност е извън нас, или по-скоро е в съзнанието ни, в начина, по който възприемаме и тълкуваме околния свят? И какво правим, съзнателно или несъзнателно, за да активираме това безпокойство? Кои са механизмите, отключващи негативните мисловни състояния?

    Лучия Джованини създава „Освободи живота си”, уповавайки се на тезата, че щастието може да бъде изучавано, преподавано, развивано. Нещо повече, конструктивната промяна е възможна на всяка възраст, смята тя. Книгата не претендира да е вълшебен лек за всички проблеми, тя прилича на карта за изследване на вътрешния свят. И се използва точно както карта на външния свят, показваща планините, долините, основните пътища и опасните участъци. Тя не е само описателна, но и оперативна, т.е. не само разкрива начините, по които съсипваме живота си, и техните варианти, но съдържа практически инструкции и указва стъпките за излизане от всяка клопка. 

    Книгата изобилства от интересни цитати – от Кафка до Буда през Ралф Уолдо Емерсън, както и с пасажи от произведения на известни автори психолози. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години