четвъртък, 02 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4319 прочитания

    Еврокомисията ще насърчава работните стажове

    Брюксел осигурява финансова подкрепа за 280 000 стажанти
    17 април 2012, 16:31 a+ a- a

    Европейската комисия стартира кампания, която има за цел да насърчи предприятията да създадат повече работни места за стажанти. Това съобщи пресслужбата на институцията.

    Идеята на кампанията „We Mean Business“ е да се повиши равнището на умения на младите хора и тяхната пригодност за заетост. Стажовете ще помогнат на младите хора и да осъществят плавен преход от образование и обучение към първото си работно място. Те могат да донесат ползи и за предприятията, като им дадат възможност да идентифицират бъдещи потенциално отлични служители, които със своите нови идеи биха могли да изиграят ключова роля за продуктивността и конкурентоспособността в бъдеще, отбелязва Европейската комисия.

    Комисията ще осигури финансова подкрепа за общо 280 000 стажа за учащи се от професионалното обучение и висшето образование през 2012—2013 чрез своите схеми „Леонардо за Винчи“ и „Еразъм“ .

    „We Mean Business“ ще подкрепи усилията на държавите членки за справяне с безработицата сред младежите, която в някои държави от ЕС е достигнала до неприемливо високи равнища”, коментира еврокомисарят по образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу. „По-специално ние искаме да повишим осведомеността за ценността на стажовете в чужбина, които могат да подобрят езиковите умения на участниците и да им помогнат да подобрят увереността в собствените им сили, както и тяхната приспособимост”, подчерта Василиу.

    Проучванията сочат, че малко предприятия са осведомени за възможността да приемат стажант в рамките на европейска програма. Кампанията „We Mean Business“ има за цел да изтъкне ползите от стажовете в чужбина за предприятията.

    Кампанията разполага със собствен уебсайт, който съдържа информация и препратки към интернет сайтове относно начините да се организира или да се намери стаж в чужбина в рамките на европейските програми. В държавите членки ще бъдат организирани събития за повишаване на осведомеността.

    Европейската комисия увеличи с 30% броя на работните стажове по програмите „Леонардо за Винчи“ и „Еразъм“ за учащи се от сферата на професионалното обучение и висшето образование. През 2012 най-малко 130 000 младежи ще получат подкрепа за стаж на работно място в чужбина. През следващата година броят им ще нарасне до 150 000.

    Проучванията сочат, че стажанти с умения в чуждите езици могат да помогнат на предприятията да навлязат на нови пазари. От друга страна, предприятията, чийто персонал няма необходимите езикови и комуникационни умения, могат да се видят принудени да пресмятат цената на пропуснатите възможности.

    Според проучване, проведено от Комисията през 2006 сред близо 2000 европейски предприятия, в резултат на липсата на езикови умения 11% от респондентите са пропуснали сключването на договор, което е довело до загуби на обща стойност от 50 млн. евро.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 1 ден
    преди 1 ден
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 1 ден
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 2 дни
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 2 дни
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места