неделя, 23 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4350 прочитания

  Еврокомисията ще насърчава работните стажове

  Брюксел осигурява финансова подкрепа за 280 000 стажанти
  17 април 2012, 16:31 a+ a- a

  Европейската комисия стартира кампания, която има за цел да насърчи предприятията да създадат повече работни места за стажанти. Това съобщи пресслужбата на институцията.

  Идеята на кампанията „We Mean Business“ е да се повиши равнището на умения на младите хора и тяхната пригодност за заетост. Стажовете ще помогнат на младите хора и да осъществят плавен преход от образование и обучение към първото си работно място. Те могат да донесат ползи и за предприятията, като им дадат възможност да идентифицират бъдещи потенциално отлични служители, които със своите нови идеи биха могли да изиграят ключова роля за продуктивността и конкурентоспособността в бъдеще, отбелязва Европейската комисия.

  Комисията ще осигури финансова подкрепа за общо 280 000 стажа за учащи се от професионалното обучение и висшето образование през 2012—2013 чрез своите схеми „Леонардо за Винчи“ и „Еразъм“ .

  „We Mean Business“ ще подкрепи усилията на държавите членки за справяне с безработицата сред младежите, която в някои държави от ЕС е достигнала до неприемливо високи равнища”, коментира еврокомисарят по образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу. „По-специално ние искаме да повишим осведомеността за ценността на стажовете в чужбина, които могат да подобрят езиковите умения на участниците и да им помогнат да подобрят увереността в собствените им сили, както и тяхната приспособимост”, подчерта Василиу.

  Проучванията сочат, че малко предприятия са осведомени за възможността да приемат стажант в рамките на европейска програма. Кампанията „We Mean Business“ има за цел да изтъкне ползите от стажовете в чужбина за предприятията.

  Кампанията разполага със собствен уебсайт, който съдържа информация и препратки към интернет сайтове относно начините да се организира или да се намери стаж в чужбина в рамките на европейските програми. В държавите членки ще бъдат организирани събития за повишаване на осведомеността.

  Европейската комисия увеличи с 30% броя на работните стажове по програмите „Леонардо за Винчи“ и „Еразъм“ за учащи се от сферата на професионалното обучение и висшето образование. През 2012 най-малко 130 000 младежи ще получат подкрепа за стаж на работно място в чужбина. През следващата година броят им ще нарасне до 150 000.

  Проучванията сочат, че стажанти с умения в чуждите езици могат да помогнат на предприятията да навлязат на нови пазари. От друга страна, предприятията, чийто персонал няма необходимите езикови и комуникационни умения, могат да се видят принудени да пресмятат цената на пропуснатите възможности.

  Според проучване, проведено от Комисията през 2006 сред близо 2000 европейски предприятия, в резултат на липсата на езикови умения 11% от респондентите са пропуснали сключването на договор, което е довело до загуби на обща стойност от 50 млн. евро.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 юни 2024, 16:35
  21 юни 2024, 15:24
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  21 юни 2024, 13:40
  21 юни 2024, 11:37
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  21 юни 2024, 10:54
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева