петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    26483 прочитания

    За колко време може да станеш фризьор?

    23 април 2012, 17:03 a+ a- a

    Професията на фризьора изисква не само талант, но и много труд и търпение, за да се овладее. Както във всяка друга професия, така и при тази, за да станеш добър и признат  професионалист,  се изисква желание за работа и упоритост, за да се развиваш в кариерата.
    Решихме да проверим за колко време може да се овладее този занаят и какви умения се изискват. Отидохме в академия Stephan, за да се срещнем с някои от преподавателите и курсистите. Компанията с над 35-годишна история е базирана във Франция, но има школи за обучение на няколко континента и над 70 салона в целия свят. В София се запознахме с млади момичета и момчета, които ни разказаха за своите първи стъпки във фризьорството, какви качества са необходими, за да бъдеш успешен, и как протича един типичен работен ден.


    Никога не трябва да си мислиш, че си постигнал всичко, защото човек винаги се учи

    Станислав Гайтанджиев, преподавател в академия Stephan

    Станислав Гайтанджиев е завършил графичен дизайн, въпреки че от малък е обичал да прави прически. След казармата майка му го записва на курс по фризьорство, просто така, за да прецени дали му е интересна тази професия. Тогава осъзнава, че именно фризьорството е неговото призвание и започва работа в софийски салон. Шест години по-късно отваря собствено студио. След това кариерата му продължава като преподавател в академия Stephan. Убеден е, че за да станеш добър:

    „Трябва да имаш голямо желание, да си много инициативен и креативен. Да се интересуваш от всяко ново нещо. Никога да не се отказваш и да си мислиш, че си постигнал всичко, защото човек винаги се учи.
    Учениците, които започват абсолютно начинаещи и никога не са хващали гребен, в академията за около шест месеца придобиват качества, необходими да започнат работа във фризьорски салон. За това време те придобиват нужните умения и знания като информация. Естествено, с времето те се обогатяват.
    Хубавото в тази професия е, че непрекъснато си обграден от позитивно настроени хора. Работата е интересна, срещаш се с много хора по различни поводи. Понякога има и по-тежки моменти, но не защото не можеш да направиш нещо, а когато се натрупа повече работа. Тогава трябва да имаш повече постоянство и търпение. И да си повтаряш, че всичко е наред.
    Съветът ми към тези, които имат желание да се захванат с тази професия, е да се амбицират и просто да започнат. Има много хора, които искат да правят нещо, но не им стиска. Само чакат удобен момент, в който уж да започнат, но обикновено си търсят оправдание, за да го отложат във времето. И така неусетно виждат, че те всъщност не работят това, а нещо друго”.


    Най-трудно е да прецениш какво иска клиентът, защото понякога казва едно, а си представят друго

    Десислава,  ученик в академия Stephan

    Десислава е завършила софийската гимназия по хлебни и сладкарски изделия.Казва, че винаги е харесвала професията на фризьора и всичко, свързано с визията на една жена, затова, след като завършва средното си образование, решава да се насочи към нея. За себе си отчита, че е трябвало да се ориентира към фризьорството по-рано, но е категорична, че когато човек има желание,  нещата се получават.

    „Завърших тримесечен курс по фризьорство и започнах работа в салон в квартал „Младост”. Макар че всичко идва с практиката, усетих, че не ми е достатъчно като знания и реших да запиша курс и на друго място. Всеки се развива индивидуално - на някои им отнема повече време, на други - по-малко.
    Денят винаги започва първо с подготовка на работното място. Много важно е как посрещаме и изпращаме клиентите.  Процедури като боядисване и кичури отнемат повече време, но типично в един ден работим с около 6-7 клиенти.
    Най-трудно е да прецениш какво иска човекът срещу теб, защото понякога клиентът казва едно, но в представите му е нещо друго. Това е най-трудното. Иначе, когато една процедура си я  извършвал повече пъти, се усъвършенстваш и дори в началото да ти е била трудна, започва да става лесна. Ако тази професия ви харесва, си струва инвестицията. Най-хубавото за мен е, когато накрая клиентът излезе доволен, щастлив и усмихнат. И когато се върне отново”.


    Най-хубавото на този професия е, че правим хората щастливи

    Kатерина, Пламен, Силвия, фризьори в салон Stephan

    Пламен

    Още докато учи в Плевен в спортното училище, Пламен осъзнава, че фризьорството му се удава. Спомня си, че:

    „Реших, че искам да правя неща, които са ми наистина интересни и ме влекат. Харесва ми, че правим хората щастливи. В нашата работа е много важно първо как ще посрещнем самия клиент. След това трябва да му направим диагностика, за да разберем точно какво точно желае”.

    Силвия

    Силвия казва, че е искала да стане фризьор от малка. Така, следвайки мечтата си, завършва фризьорския техникум в София. За времето, през което се занимава с фризьорство, се е убедила че:

    „За да си добър в тази професия, трябва да си сръчен, да имаш виждане за прическите и умения да ги правиш. Аз обичам да правя прически и да работя с хора. Харесва ми, че правим хората красиви и щастливи”.

    Kатерина
    След като завършва средно образование с профил „История и литература”, не кандидатства веднага, защото е търсила призванието си. След като внимателно обмисля с какво наистина желае да се занимава, решава, че иска да стане фризьор, защото от малка обичала да твори и да прави хората красиви.

    „Много е индивидуално за колко време можеш да се научиш. За мен лично беше необходима година и три месеца. Ходех в академията всеки ден от 9 до 5. И много, много практика. С всеки изминал ден научаваш по нещо ново и се усъвършенстваш.Тази професия цял живот се учи”.

    Не е лесно да си фризьор, защото не на всеки му се удава

    Виктория,  ученик в академия Stephan

    Виктория има собствен бизнес. Заедно с приятеля си управляват погребална агенция. Казва, че от дълго години сама се грижи са собствената си визия, защото не може да си намери добър фризьор. Според нея:  

    „Късата коса най-трудно се подстригва и най-много си личи, ако не се направи добре. Аз от малка сама се подстригвам. Реших да се занимавам професионално с това, защото е много интересна и динамична работа. За 2-3 месеца обаче не можеш да стане фризьор. За това време дори не можеш да се научиш да държиш правилно ножицата. 
    Много е важно да си сръчен и комуникативен, защото трябва да умееш да комуникираш с клиентите. Иначе дори и нещо да е трудно се научава. На мен в началото сешоарите ми бяха много трудни, но после започнаха да ми харесват. Не е лесно да си фризьор, защото не на всеки му се удава”.

    За да си добър в тази професия, на първо място трябва да си отговорен

    Мартина, фризьор в салон

    След като завършва езикова гимназия, Мартина продължава образованието си в НБУ със специалност  „Мениджмънт и маркетинг на хотелиерството и ресторантьорството”.  Накъде във втори курс си дава сметка, че това, което учи, не я удовлетворява.

    „Винаги съм го правила върху себе си. Харесвало ми е и съм влагала чувства в това, което правя. Всеки клиент има собствено виждане за начина, по който иска да изглежда. Това е хубаво, защото има разнообразие. Нашата работа е да ги направим щастливи и да се харесат, когато се погледнат в огледалото.
    За да си добър в тази професия, на първо място трябва да си отговорен. Хората дори сравняват фризьорите си с докторите си. Всеки човек си има своите предпочитания. Разбира се, трябва да си талантлив, много работлив и да си търпелив, за да се научиш. Също така да имаш желание да се развиваш непрестанно. Това не е професия, която веднъж да научиш и дотам. Трябва непрекъснато да се развиваш.

    Моят живот се промени изключително много, откакто се насочих към тази професия и изобщо не съжалявам, че не се занимавам с маркетинг, защото работата ми доставя удоволствие. Ставам сутрин с усмивка, отивам на работа с усмивка и се прибирам с още по-голяма усмивка, защото съм накарала десетки хора да бъдат щастливи и по-красиви”.


    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 25 минути
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 36 минути
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 56 минути
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 час
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 3 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години