вторник, 04 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  24858 прочитания

  За колко време може да станеш фризьор?

  23 април 2012, 17:03 a+ a- a

  Професията на фризьора изисква не само талант, но и много труд и търпение, за да се овладее. Както във всяка друга професия, така и при тази, за да станеш добър и признат  професионалист,  се изисква желание за работа и упоритост, за да се развиваш в кариерата.
  Решихме да проверим за колко време може да се овладее този занаят и какви умения се изискват. Отидохме в академия Stephan, за да се срещнем с някои от преподавателите и курсистите. Компанията с над 35-годишна история е базирана във Франция, но има школи за обучение на няколко континента и над 70 салона в целия свят. В София се запознахме с млади момичета и момчета, които ни разказаха за своите първи стъпки във фризьорството, какви качества са необходими, за да бъдеш успешен, и как протича един типичен работен ден.


  Никога не трябва да си мислиш, че си постигнал всичко, защото човек винаги се учи

  Станислав Гайтанджиев, преподавател в академия Stephan

  Станислав Гайтанджиев е завършил графичен дизайн, въпреки че от малък е обичал да прави прически. След казармата майка му го записва на курс по фризьорство, просто така, за да прецени дали му е интересна тази професия. Тогава осъзнава, че именно фризьорството е неговото призвание и започва работа в софийски салон. Шест години по-късно отваря собствено студио. След това кариерата му продължава като преподавател в академия Stephan. Убеден е, че за да станеш добър:

  „Трябва да имаш голямо желание, да си много инициативен и креативен. Да се интересуваш от всяко ново нещо. Никога да не се отказваш и да си мислиш, че си постигнал всичко, защото човек винаги се учи.
  Учениците, които започват абсолютно начинаещи и никога не са хващали гребен, в академията за около шест месеца придобиват качества, необходими да започнат работа във фризьорски салон. За това време те придобиват нужните умения и знания като информация. Естествено, с времето те се обогатяват.
  Хубавото в тази професия е, че непрекъснато си обграден от позитивно настроени хора. Работата е интересна, срещаш се с много хора по различни поводи. Понякога има и по-тежки моменти, но не защото не можеш да направиш нещо, а когато се натрупа повече работа. Тогава трябва да имаш повече постоянство и търпение. И да си повтаряш, че всичко е наред.
  Съветът ми към тези, които имат желание да се захванат с тази професия, е да се амбицират и просто да започнат. Има много хора, които искат да правят нещо, но не им стиска. Само чакат удобен момент, в който уж да започнат, но обикновено си търсят оправдание, за да го отложат във времето. И така неусетно виждат, че те всъщност не работят това, а нещо друго”.


  Най-трудно е да прецениш какво иска клиентът, защото понякога казва едно, а си представят друго

  Десислава,  ученик в академия Stephan

  Десислава е завършила софийската гимназия по хлебни и сладкарски изделия.Казва, че винаги е харесвала професията на фризьора и всичко, свързано с визията на една жена, затова, след като завършва средното си образование, решава да се насочи към нея. За себе си отчита, че е трябвало да се ориентира към фризьорството по-рано, но е категорична, че когато човек има желание,  нещата се получават.

  „Завърших тримесечен курс по фризьорство и започнах работа в салон в квартал „Младост”. Макар че всичко идва с практиката, усетих, че не ми е достатъчно като знания и реших да запиша курс и на друго място. Всеки се развива индивидуално - на някои им отнема повече време, на други - по-малко.
  Денят винаги започва първо с подготовка на работното място. Много важно е как посрещаме и изпращаме клиентите.  Процедури като боядисване и кичури отнемат повече време, но типично в един ден работим с около 6-7 клиенти.
  Най-трудно е да прецениш какво иска човекът срещу теб, защото понякога клиентът казва едно, но в представите му е нещо друго. Това е най-трудното. Иначе, когато една процедура си я  извършвал повече пъти, се усъвършенстваш и дори в началото да ти е била трудна, започва да става лесна. Ако тази професия ви харесва, си струва инвестицията. Най-хубавото за мен е, когато накрая клиентът излезе доволен, щастлив и усмихнат. И когато се върне отново”.


  Най-хубавото на този професия е, че правим хората щастливи

  Kатерина, Пламен, Силвия, фризьори в салон Stephan

  Пламен

  Още докато учи в Плевен в спортното училище, Пламен осъзнава, че фризьорството му се удава. Спомня си, че:

  „Реших, че искам да правя неща, които са ми наистина интересни и ме влекат. Харесва ми, че правим хората щастливи. В нашата работа е много важно първо как ще посрещнем самия клиент. След това трябва да му направим диагностика, за да разберем точно какво точно желае”.

  Силвия

  Силвия казва, че е искала да стане фризьор от малка. Така, следвайки мечтата си, завършва фризьорския техникум в София. За времето, през което се занимава с фризьорство, се е убедила че:

  „За да си добър в тази професия, трябва да си сръчен, да имаш виждане за прическите и умения да ги правиш. Аз обичам да правя прически и да работя с хора. Харесва ми, че правим хората красиви и щастливи”.

  Kатерина
  След като завършва средно образование с профил „История и литература”, не кандидатства веднага, защото е търсила призванието си. След като внимателно обмисля с какво наистина желае да се занимава, решава, че иска да стане фризьор, защото от малка обичала да твори и да прави хората красиви.

  „Много е индивидуално за колко време можеш да се научиш. За мен лично беше необходима година и три месеца. Ходех в академията всеки ден от 9 до 5. И много, много практика. С всеки изминал ден научаваш по нещо ново и се усъвършенстваш.Тази професия цял живот се учи”.

  Не е лесно да си фризьор, защото не на всеки му се удава

  Виктория,  ученик в академия Stephan

  Виктория има собствен бизнес. Заедно с приятеля си управляват погребална агенция. Казва, че от дълго години сама се грижи са собствената си визия, защото не може да си намери добър фризьор. Според нея:  

  „Късата коса най-трудно се подстригва и най-много си личи, ако не се направи добре. Аз от малка сама се подстригвам. Реших да се занимавам професионално с това, защото е много интересна и динамична работа. За 2-3 месеца обаче не можеш да стане фризьор. За това време дори не можеш да се научиш да държиш правилно ножицата. 
  Много е важно да си сръчен и комуникативен, защото трябва да умееш да комуникираш с клиентите. Иначе дори и нещо да е трудно се научава. На мен в началото сешоарите ми бяха много трудни, но после започнаха да ми харесват. Не е лесно да си фризьор, защото не на всеки му се удава”.

  За да си добър в тази професия, на първо място трябва да си отговорен

  Мартина, фризьор в салон

  След като завършва езикова гимназия, Мартина продължава образованието си в НБУ със специалност  „Мениджмънт и маркетинг на хотелиерството и ресторантьорството”.  Накъде във втори курс си дава сметка, че това, което учи, не я удовлетворява.

  „Винаги съм го правила върху себе си. Харесвало ми е и съм влагала чувства в това, което правя. Всеки клиент има собствено виждане за начина, по който иска да изглежда. Това е хубаво, защото има разнообразие. Нашата работа е да ги направим щастливи и да се харесат, когато се погледнат в огледалото.
  За да си добър в тази професия, на първо място трябва да си отговорен. Хората дори сравняват фризьорите си с докторите си. Всеки човек си има своите предпочитания. Разбира се, трябва да си талантлив, много работлив и да си търпелив, за да се научиш. Също така да имаш желание да се развиваш непрестанно. Това не е професия, която веднъж да научиш и дотам. Трябва непрекъснато да се развиваш.

  Моят живот се промени изключително много, откакто се насочих към тази професия и изобщо не съжалявам, че не се занимавам с маркетинг, защото работата ми доставя удоволствие. Ставам сутрин с усмивка, отивам на работа с усмивка и се прибирам с още по-голяма усмивка, защото съм накарала десетки хора да бъдат щастливи и по-красиви”.


  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Универсалното зарядно става реалност от 2024 г.
  За стандарт се приема USB-C, а купувачите ще могат да избират дали да кушят устройство с или без зарядно
  преди 2 часа
  Държавата пое нов дълг за 102 млн. лева
  Дълговете стават все по-скъпи и трудни, Министерство на финансите отмени емисионния си календар, обявен през септември
  преди 3 часа
  МАЕ: ЕС трябва да намали потреблението си на газ
  Допълнителното намаляване на консумацията е необходимо, за да има Европа енергийна сигурност в случай на късно застудяване
  преди 5 часа
  ОПЕК+ обмисля намаляване на добива на нефт
  Става дума за най-голямото намаление на добива от началното на пандемията насам
  преди 6 часа
  ЕК одобри българската инфраструктурна програма за 1,6 млрд. евро
  Средствата ще се използват за строителство на жп линии, магистрали, мостове, тунели и др.