вторник, 03 октомври 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  43605 прочитания

  Как протича интервю за работа в SBTech?

  Какво е важно да знаем за компанията, какъв е процесът по подбор и как да се подготвим, попитахме Петя Кафеджиева, HR Manager
  09 февруари 2016, 10:10 a+ a- a

  Петя Кафеджиева, HR Manager, SBTech

  SBTech (ЕС БИ ТЕК ГЛОБЪЛ ЛИМИТЕД - КЛОН БЪЛГАРИЯ КЧТ) е продуктова ИТ компания, която разработва онлайн платформа за спортни залози. 

  Компанията присъства в България от шест години, като днес има 400 служители в офисите си в София и Пловдив. В екипа й има програмисти, QA и уеб дизайнери, маркетинг експерти, специалисти „Риск мениджмънт”.

  Какво е важно да знаем за компанията, за да се представим успешно на интервю за работа в SBTech, какъв е процесът по подбор и как да се подготвим, попитахме Петя Кафеджиева, HR Manager  в компанията. 
   

  Колко и какъв тип специалисти работят при вас? 
  В България имаме около 400 служители. R&D-екипът ни е от около 150 човека, които са основно програмисти, QA и уеб дизайнери. Имаме също маркетинг експерти и  специалисти „Риск мениджмънт”.

  Какви хора най-често търсите, за какви позиции?
  Всички екипи се разрастват успоредно, така че имаме постоянно нови отворени позиции за всеки от тях.

  Име: SBTech
  Сектор: ИТ
  Създадена: В Израел, в България е от 6 години 
  Брой служители: Глобално 500, в България  400
  Офиси в България:  София, бул. „Цариградско шосе“ 115 MHQ и ITC, Пловдив, бул. „Христо Ботев“ 49 Capital City Center


  Основна дейност: продуктова ИТ компания, разработва онлайн платформа за спортни залози. Има клиенти в цял свят (Европа - UK, Дания, Чехия, Италия, Белгия, от Азия, Африка и Северна Америка).

  Как протича типично процесът по подбор? 
  Процесът е стегнат обикновено включва една среща между кандидата, HR и прекия ръководител. Даваме обратна връзка до 2 седмици след срещата с всеки кандидат. 

  Какво да очакват кандидатите на едно интервю? 
  Основните критерии, които очакваме кандидатите да покрият, са, на първо място, да открием в тях свежи попадения за екипите, да пасват на нашата фирмена култура и динамика и, разбира се, да покриват изискванията за заемане на позицията от гледна точка на опит и технологии. Важно за нас е хората, които се присъединяват към компанията, да са искрени, проактивни, отворени към промените и имащи желание да учат и да се развиват професионално. Не бихме направили компромис, наемайки хора с конфликтен характер, липса на опит и знания и пропуски в етичната и моралната ценностна система. 

  Имате ли тестове?
  За всяка от позициите е необходимо кандидатите да покрият определени критерии: в зависимост от сферата на дейност предоставяме на кандидатите тестове, които да ни насочат в каква посока разсъждават, какви умения имат и на какво ниво на експертиза са, за да можем да преценим каква би била инвестицията в допълнително обучение от наша страна.

  Колко време продължава едно интервю и с кои мениджъри от компанията кандидатите най-вероятно ще се видят?
  Максимум 1 час, ако има задача до 2 часа. Целият процес може да премине от 2 дни до 2 седмици максимум. Със сигурност кандидатите биха срещнали прекия си ръководител по време на интервю.

  Какво бихте искали да видите в кандидатите по време на интервю? Какво би ви направило добро впечатление?
  Любопитство към позицията, задълженията и ролята на съответната длъжност. Активно задаване на въпроси (допълнителни и уточняващи). Насоченост към екипната работа, въпроси, свързани с взаимодействието между екипите в компанията. Искрени и открити отговори, без недомлъвки. Ентусиазъм и интерес към същността на работата и процеса. Също така прави добро впечатление, когато ни питат какво точно ще очакваме от тях и как техният опит би допринесъл за развитието на компанията според нас.

  Какво би ви направило лошо впечатление на интервю?
  За съжаление често срещаме кандидати, за които офис помещенията, пакетът социални придобивки и броят тийм билдинг събития са основните и най-вълнуващи критерии и условия, върху които фокусират въпросите си, оставяйки на заден план същината на позицията и работните задачи. ИТ индустрията е наложила ясни критерии относно всички допълнителни придобивки, които компаниите предоставят на служителите си и ние не отстъпваме и крачка назад. Но не наемаме хора, които сменят работата си заради един тийм билдинг повече на година. Също така непознаването на компанията, било то съвсем обща информация, ни показва, че кандидатът не е заинтересован от позицията и сферата на нашата дейност и по-скоро се запознава с пазара и актуалните условия на труд.

  На кой етап се обсъжда въпросът за възнаграждението и имате ли практика да искате от кандидатите сами да дефинират очакванията си? 
  На първи етап. Често питаме кандидатите (с тяхно разрешение и ако се чувстват комфортно) да споделят своите очаквания, тъй като компанията ни има ясни нива на заплащане за всяка позиция и ние самите трябва да знаем дали можем да отговорим на тези изисквания и очаквания от страна на кандидата. Не е момент на „пазарене“.

  Имате ли стажантски програми? 
  Да, имаме. За последните 5 години в компанията успешно преминаха 4 академии за програмисти и 2 за риск мениджъри. През март ни предстои още една в Пловдив насочена към програмисти стартиращи в индустрията. От всички хора участвали в академии при нас едва 3% не продължиха работа при нас. 

  За кои позиции конкуренцията е най-голяма и колко човека типично се конкурират за едно място?
  Различно. За позиции като Customer Support Representative с английски имаме 250 кандидати за 2 седмици, борещи се за 10 места. За програмисти може да се видим с 10, 15 човека и да не открием правилния.

  За кои позиции е най-трудно да откриете подходящите хора?
  За по-комплексните, където търсим кандидат с опит в технологиите като програмист, но изискваме и опит като продуктов мениджър, участие в  процес на продажби и ако може да идва от нашата индустрия. Трудно е и да открием добри мениджъри от гледна точка управление на хора, поради тази причина предпочитаме да инвестираме в настоящите ни колеги, които имат желание и потенциал, отколкото да правим компромиси.

  Какво не знаят кандидатите за компанията, а е важно да знаят според вас?
  Че се смеем и в напрегнати моменти, гръмогласно, заедно. Че мнението на всеки е важно и всеки е свободен да го сподели! 

  С какво най-вече се отличавате от останалите компании и привличате кандидатите като работодател?
  С хората и факта, че сме продуктова компания, спортът е в нашето ДНК и всички работим здраво, за да дадем най-доброто и продуктът ни да бъде най-добър на пазара в глобален мащаб. И че всичко зависи от нас  Всичко се развива динамично и всеки може да види реалните „плодове“ на своята работа в съвсем кратки срокове. Вземаме под внимание желанието и амбициите на хората – какви технологии искат да надграждат и в каква посока търсят развитие като роля и отговорности.

  Видео за компанията като работодател вижте в профила на SBTech в Jobs.bg тук 

  Вижте любимият въпрос на интервю за работа на Петя Кафеджиева- SBTech тук

    

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Ди Си Ей Мениджмънт финализира придобиването на АСВ
  Сделката е една от най-значимите във финансовия сектор в България за последните години
  преди 9 часа
  ЕК е получила ревизирания ПВУ на България
  Комисията има 2 месеца, за да прецени дали измененият план все още отговаря на всички критерии
  преди 9 часа
  Трябва да имаме много постоянна и последователна политика за сектор енергетика
  Това заяви европейският депутат Цветелина Пенкова по време на форума BeRenewable 2023
  преди 10 часа
  Новата офис сграда на SAP в България официално отвори врати
  SAP Center Sofia е с капацитет от над 1000 работни места
  преди 10 часа
  УниКредит коригира нагоре прогнозата си за ръста на българската икономика
  Увеличение на лихвите по ипотечните кредити в лева в края на тази и през следващата година, очакват от банката
  преди 14 часа
  В тези 11 сектора расте рискът от забавени плащания у нас
  2/3 от секторите, които Allianz Trade следи в България, са в “оранжева” зона за чувствителен риск от забавени плащания