събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  23378 прочитания

  Как протича интервю за работа в „Таулиа”?

  Какво е важно да знаем за компанията, какъв е процесът по подбор и как да се подготвим, разказва Ива Станкова - Human Resources Specialist в Taulia
  25 февруари 2016, 16:05 a+ a- a

  Ива Станкова - Human Resources Specialist в Taulia

  „Таулиа” е една от новите технологични компании на българския пазар. Създадена е през 2009, като централата й е в Сан Франциско. Има офиси в Парк Сити (Юта), Остин (Тексас), Лондон, Дюселдорф, а от 2014 - и в София.

  Основната дейност на „Таулиа” е разработката и поддръжката на SaaS платформа и мрежа за финансиране на доставчици, електронно фактуриране и портали за клиенти.

  Какво е важно да знаем, за да се представим успешно на интервю за работа в „Таулиа”, попитахме Ива Станкова - Human Resources Specialist. 

   

  Колко и какъв тип специалисти работят при вас? 
  В офиса в България работят 41 специалисти в различни области. Имаме софтуерни инженери, QAs, продуктови мениджъри, съпорт отдел на няколко нива, дата анализатори, акаунт мениджъри, специалисти по маркетинг, интеграция и др. Разнообразен букет от професионалисти и личности, гордо подвизаващи се под общото название „таулианци”.

  Какви хора най-често търсите, за какви позиции?
  Разрастването на бизнеса ни и успешните сделки с нови клиенти налагат бърз и динамичен растеж на броя на служителите във всеки един отдел. В последно време разширяваме най-активно съпорт отдела си. За нас е много важно да попаднем на правилните кандидати, защото те ще са отношението и гласът ни пред клиентите. Те ще общуват с тях и ще им помагат да се справят с възникналите проблеми, ще влязат в ролята на протегнатата ръка на „Таулиа“. Затова тези позиции са изключително важни за нас и хората ни знаят колко е ценна ролята им. Същевременно разширяваме и R&D отдела си, както и акаунт мениджмънт екипа.  

  Име: Taulia („Таулиа”)
  Сектор: Fintech
  Създадена: 2009 
  В България е от: 2014
  Брой служители глобално: 260 глобално, 41 в България
  Офис в България: София, бизнес сграда „Мегапарк“

  Основна дейност на компанията: „Таулиа” е бързорастящата SaaS платформа и мрежа за финансиране на доставчици, електронно фактуриране и портали за клиенти. Чрез решенията й компаниите могат да намалят своя краен разход, спестявайки пари, давайки възможност на техните доставчици да се възползват от ранно плащане, електронно фактуриране и нисък разход при финансиране. Някои от най-известните брандове, които разчитат на „Таулиа”, са: Coca-Cola Bottling, Coca-Cola Co. Consolidated, Coca-Cola Hellenic, Pfizer, Red Bull, Hallmark, Telus, E-bay, PayPal и други от Fortune 500. Централата на „Таулиа” се намира в Сан Франциско. Компанията има офиси в Парк Сити (Юта), Остин (Тексас), Лондон, Дюселдорф и София.

  Как протича типично процесът по подбор? Какво да очакват кандидатите на едно интервю? Процесът на подбор типично протича в позитивен тон. Бихме искали кандидатите да покажат най-доброто от себе си, затова се опитваме да им осигурим необходимите условия. Интервютата протичат различно – зависи както от позицията, така и от самия кандидат. За нас е важно да чуем за предишния опит на кандидатите, за това с какво искат да се занимават в бъдеще, каква работа би ги мотивирала, как си представят развитието си и защо са решили, че точно нашата позиция е най-подходяща за тях. Искаме искрени отговори и имаме достатъчно опит, за да отличим веднага честните кандидати от тези, които се опитват да скрият някой детайл. За нас е важно всички карти да бъдат на масата и двете страни да са сигурни, че взимат правилното решение  и че могат да си бъдат взаимно полезни за дълъг период от време. 

  Имате ли тестове и ако да - какви?
  В зависимост от спецификата на позицията може да има технически тест. В повечето случаи първото интервю е с мен в ролята ми на HR, след което успешните кандидати се срещат в офиса ни с мениджъра на отдела и с още няколко колеги, а като финални интервюиращи се включват колегите от САЩ.

  Колко интервюта провеждате и с кои мениджъри от компанията кандидатите най-вероятно ще се видят?
  Процесът ни се състои от между 3 и 5 интервюта, като повечето от тях са по скайп, за да спестим времето на кандидатите, а и за да дадем възможност на колегите от САЩ да се срещнат с избраните хора преди да вземем окончателното решение. За нас е изключително важно мнението, както на колегите ни в София, така и на тези от чуждите офиси, защото ние винаги работим заедно и се считаме за едно цяло. Относно срещите с мениджърите на компанията – всичко зависи от конкретната позиция, но при всички положения, преминали веднъж през първия етап на процеса, кандидатите ще се срещнат с мениджъра на екипа, към който принадлежи съответната позиция.

  Колко време продължава едно интервю? Целият процес по подбор?
  Обикновено скайп интервютата продължават не повече от 30-40 минути, а срещата ни в офиса -  около час и половина. Даваме възможност на кандидатите да се срещнат на живо както с бъдещия си мениджър, така и с колегите от екипа си, а също така и с колеги от други отдели. Правим това с цел да предоставим разнообразна информация на кандидатите и те да успеят да си изградят цялостна картина за това какво е Таулиа и кои сме ние Таулианците. 

  Какво бихте искали да видите в кандидатите по време на интервю? Какво би ви направило добро впечатление?
  Това, за което сме изключително внимателни, е дали кандидатът е честен с нас. Търсим хора, които да имат желание да се развиват, защото ние искаме да им даваме възможностите да го правят. Търсим хора, които няма просто да дойдат в 9 ч., да си изпият кафето и да започнат с отегчен поглед да тропат по клавиатурата, а такива, които ще хванат мениджъра си и ще му дадат поредната страхотна идея, които работят със страст и знаят защо са дошли днес в оранжево-синия офис. Би ни направило добро впечатление човекът да има реална самооценка за себе си – да знае какво може и къде трябва още да се усъвършенства, да иска да бъде не просто работник, а професионалист в областта си. Не търсим хора, които с години биха стояли на една и съща позиция, без да проявят дори най-малко желание да повишат квалификацията или позицията си – това не е нашето разбиране за успешен кандидат. Нашите хора са комбинация с високо съдържание на активни съставки – да надхвърлят очакванията на клиентите ни с работата си, но в края на деня да знаят как да се забавляват, да са честни и директни, да знаят какво искат от живота и да се борят за него. Много внимаваме и за уменията на кандидатите да работят в екип – ние сме един отбор и търсим съотборници, а не индивидуални бойци. Такива са таулианците и търсим хора от същата порода.

  Какво би ви направило лошо впечатление на интервю?
  Лошо впечатление би ни направило неискреното и дори фалшиво поведение. Когато някой си тежи на мястото и знае какво може да ни предложи, той няма нужда да се опитва прекалено много да ни впечатли. Когато задаваме въпросите си, не очакваме заучени отговори, а искреното мнение на кандидатите. Липсата на професионално и отговорно отношение към работата също би ни направило лошо впечатление.

  На кой етап се обсъжда въпросът за възнаграждението и имате ли практика да искате от кандидатите сами да дефинират очакванията си? 
  Това е въпрос, който се обсъжда още на първото интервю с HR-a. И е въпрос, който масово се разбира погрешно от кандидатите и към който те подхождат с доста съмнения. За нас всъщност е важно да чуем обратната връзка от кандидатите за това какво заплащане очакват, за да сме максимално адекватни на пазара, а и за да бъде процесът на подбор възможно най-ефективен. Ние имаме бюджети за позициите си, но всеки кандидат, с когото се срещаме, има различен стандарт на живот и ние искаме той да не го променя, а напротив – да бъде по-щастлив и мотивиран при нас. Освен това процесът на подбор е процес на сключване на сделка – кандидатите ни дават своите опит и познания и те трябва да са наясно на каква цена биха го направили. 

  Имате ли стажантски програми? 
  Засега в българския офис нямаме стажантски програми, но компанията има тази практика в международните офиси.

  За кои позиции конкуренцията е най-голяма и колко човека типично се конкурират за едно място?
  Не бих казала, че има позиция, която ярко да се отличава от другите с нивото си на конкуренция. Всичко зависи от периода, в който търсим – понякога над 50 човека се конкурират за едно място, в други случай може да са между 10 и 20. За всяка позиция интересът е различен. За щастие хората все по-често срещат името на „Таулиа“ и дори сами проявяват интерес и ни изпращат документите си, за да ги имаме предвид за в бъдеще. 

  За кои позиции е най-трудно да откриете подходящите хора?
  Никого не бих изненадала, ако кажа, че ни е най-трудно с инженерските позиции, но засега се справяме доста успешно и с тях, особено с помощта на партньорите ни от агенциите за подбор.

  Какво не знаят кандидатите за компанията, а е важно да знаят според вас?
  Вероятно, ако влязат в сайта ни и изгледат някои от нашите видеа, ще разберат много за нас и нашата култура. Ние се развиваме в духа на Start up културата и от тази гледна точка предоставяме много шансове за изява и развитие на хората ни. Всеки може да допринесе лично към успеха на компанията и това ще бъде забелязано. Мениджмънтът никога не пропуска да отбележи индивидуалния и/ или груповия принос към даден успех, което мотивира хората да продължават да показват резултати, които надминават очакванията.

  С какво най-вече се отличавате от останалите компании и привличате кандидатите като работодател?
  За нас са е много важен факторът „Човек“. Важни са мнението и гледната точка на всеки един таулианец. Градим доверие помежду си чрез директна и исрена комуникация, както и чести срещи за обратна връзка. Работим със страст и ни е важно да виждаме резултатите от тази работа. За нас е от изключително значение хората ни да не губят себе си – всеки един таулианец има своите странности, които се подкрепят както от колегите му, така и от мениджмънта. От гледна точка на работната атмосфера и социалните придобивки – успяваме да бъдем конкурентни на средата, да предлагаме стимулираща и вдъхновяваща работна атмосфера и да обхващаме чрез социалните си придобивки различни сфери от живота на нашите служители.

  Видео за компанията като работодател вижте в профила на Taulia Bulgaria в Jobs.bg тук 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 18 часа
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 18 часа
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 22 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 23 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 1 ден
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект