сряда, 17 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    22938 прочитания

    Как протича интервю за работа в „Таулиа”?

    Какво е важно да знаем за компанията, какъв е процесът по подбор и как да се подготвим, разказва Ива Станкова - Human Resources Specialist в Taulia
    25 февруари 2016, 16:05 a+ a- a

    Ива Станкова - Human Resources Specialist в Taulia

    „Таулиа” е една от новите технологични компании на българския пазар. Създадена е през 2009, като централата й е в Сан Франциско. Има офиси в Парк Сити (Юта), Остин (Тексас), Лондон, Дюселдорф, а от 2014 - и в София.

    Основната дейност на „Таулиа” е разработката и поддръжката на SaaS платформа и мрежа за финансиране на доставчици, електронно фактуриране и портали за клиенти.

    Какво е важно да знаем, за да се представим успешно на интервю за работа в „Таулиа”, попитахме Ива Станкова - Human Resources Specialist. 

     

    Колко и какъв тип специалисти работят при вас? 
    В офиса в България работят 41 специалисти в различни области. Имаме софтуерни инженери, QAs, продуктови мениджъри, съпорт отдел на няколко нива, дата анализатори, акаунт мениджъри, специалисти по маркетинг, интеграция и др. Разнообразен букет от професионалисти и личности, гордо подвизаващи се под общото название „таулианци”.

    Какви хора най-често търсите, за какви позиции?
    Разрастването на бизнеса ни и успешните сделки с нови клиенти налагат бърз и динамичен растеж на броя на служителите във всеки един отдел. В последно време разширяваме най-активно съпорт отдела си. За нас е много важно да попаднем на правилните кандидати, защото те ще са отношението и гласът ни пред клиентите. Те ще общуват с тях и ще им помагат да се справят с възникналите проблеми, ще влязат в ролята на протегнатата ръка на „Таулиа“. Затова тези позиции са изключително важни за нас и хората ни знаят колко е ценна ролята им. Същевременно разширяваме и R&D отдела си, както и акаунт мениджмънт екипа.  

    Име: Taulia („Таулиа”)
    Сектор: Fintech
    Създадена: 2009 
    В България е от: 2014
    Брой служители глобално: 260 глобално, 41 в България
    Офис в България: София, бизнес сграда „Мегапарк“

    Основна дейност на компанията: „Таулиа” е бързорастящата SaaS платформа и мрежа за финансиране на доставчици, електронно фактуриране и портали за клиенти. Чрез решенията й компаниите могат да намалят своя краен разход, спестявайки пари, давайки възможност на техните доставчици да се възползват от ранно плащане, електронно фактуриране и нисък разход при финансиране. Някои от най-известните брандове, които разчитат на „Таулиа”, са: Coca-Cola Bottling, Coca-Cola Co. Consolidated, Coca-Cola Hellenic, Pfizer, Red Bull, Hallmark, Telus, E-bay, PayPal и други от Fortune 500. Централата на „Таулиа” се намира в Сан Франциско. Компанията има офиси в Парк Сити (Юта), Остин (Тексас), Лондон, Дюселдорф и София.

    Как протича типично процесът по подбор? Какво да очакват кандидатите на едно интервю? Процесът на подбор типично протича в позитивен тон. Бихме искали кандидатите да покажат най-доброто от себе си, затова се опитваме да им осигурим необходимите условия. Интервютата протичат различно – зависи както от позицията, така и от самия кандидат. За нас е важно да чуем за предишния опит на кандидатите, за това с какво искат да се занимават в бъдеще, каква работа би ги мотивирала, как си представят развитието си и защо са решили, че точно нашата позиция е най-подходяща за тях. Искаме искрени отговори и имаме достатъчно опит, за да отличим веднага честните кандидати от тези, които се опитват да скрият някой детайл. За нас е важно всички карти да бъдат на масата и двете страни да са сигурни, че взимат правилното решение  и че могат да си бъдат взаимно полезни за дълъг период от време. 

    Имате ли тестове и ако да - какви?
    В зависимост от спецификата на позицията може да има технически тест. В повечето случаи първото интервю е с мен в ролята ми на HR, след което успешните кандидати се срещат в офиса ни с мениджъра на отдела и с още няколко колеги, а като финални интервюиращи се включват колегите от САЩ.

    Колко интервюта провеждате и с кои мениджъри от компанията кандидатите най-вероятно ще се видят?
    Процесът ни се състои от между 3 и 5 интервюта, като повечето от тях са по скайп, за да спестим времето на кандидатите, а и за да дадем възможност на колегите от САЩ да се срещнат с избраните хора преди да вземем окончателното решение. За нас е изключително важно мнението, както на колегите ни в София, така и на тези от чуждите офиси, защото ние винаги работим заедно и се считаме за едно цяло. Относно срещите с мениджърите на компанията – всичко зависи от конкретната позиция, но при всички положения, преминали веднъж през първия етап на процеса, кандидатите ще се срещнат с мениджъра на екипа, към който принадлежи съответната позиция.

    Колко време продължава едно интервю? Целият процес по подбор?
    Обикновено скайп интервютата продължават не повече от 30-40 минути, а срещата ни в офиса -  около час и половина. Даваме възможност на кандидатите да се срещнат на живо както с бъдещия си мениджър, така и с колегите от екипа си, а също така и с колеги от други отдели. Правим това с цел да предоставим разнообразна информация на кандидатите и те да успеят да си изградят цялостна картина за това какво е Таулиа и кои сме ние Таулианците. 

    Какво бихте искали да видите в кандидатите по време на интервю? Какво би ви направило добро впечатление?
    Това, за което сме изключително внимателни, е дали кандидатът е честен с нас. Търсим хора, които да имат желание да се развиват, защото ние искаме да им даваме възможностите да го правят. Търсим хора, които няма просто да дойдат в 9 ч., да си изпият кафето и да започнат с отегчен поглед да тропат по клавиатурата, а такива, които ще хванат мениджъра си и ще му дадат поредната страхотна идея, които работят със страст и знаят защо са дошли днес в оранжево-синия офис. Би ни направило добро впечатление човекът да има реална самооценка за себе си – да знае какво може и къде трябва още да се усъвършенства, да иска да бъде не просто работник, а професионалист в областта си. Не търсим хора, които с години биха стояли на една и съща позиция, без да проявят дори най-малко желание да повишат квалификацията или позицията си – това не е нашето разбиране за успешен кандидат. Нашите хора са комбинация с високо съдържание на активни съставки – да надхвърлят очакванията на клиентите ни с работата си, но в края на деня да знаят как да се забавляват, да са честни и директни, да знаят какво искат от живота и да се борят за него. Много внимаваме и за уменията на кандидатите да работят в екип – ние сме един отбор и търсим съотборници, а не индивидуални бойци. Такива са таулианците и търсим хора от същата порода.

    Какво би ви направило лошо впечатление на интервю?
    Лошо впечатление би ни направило неискреното и дори фалшиво поведение. Когато някой си тежи на мястото и знае какво може да ни предложи, той няма нужда да се опитва прекалено много да ни впечатли. Когато задаваме въпросите си, не очакваме заучени отговори, а искреното мнение на кандидатите. Липсата на професионално и отговорно отношение към работата също би ни направило лошо впечатление.

    На кой етап се обсъжда въпросът за възнаграждението и имате ли практика да искате от кандидатите сами да дефинират очакванията си? 
    Това е въпрос, който се обсъжда още на първото интервю с HR-a. И е въпрос, който масово се разбира погрешно от кандидатите и към който те подхождат с доста съмнения. За нас всъщност е важно да чуем обратната връзка от кандидатите за това какво заплащане очакват, за да сме максимално адекватни на пазара, а и за да бъде процесът на подбор възможно най-ефективен. Ние имаме бюджети за позициите си, но всеки кандидат, с когото се срещаме, има различен стандарт на живот и ние искаме той да не го променя, а напротив – да бъде по-щастлив и мотивиран при нас. Освен това процесът на подбор е процес на сключване на сделка – кандидатите ни дават своите опит и познания и те трябва да са наясно на каква цена биха го направили. 

    Имате ли стажантски програми? 
    Засега в българския офис нямаме стажантски програми, но компанията има тази практика в международните офиси.

    За кои позиции конкуренцията е най-голяма и колко човека типично се конкурират за едно място?
    Не бих казала, че има позиция, която ярко да се отличава от другите с нивото си на конкуренция. Всичко зависи от периода, в който търсим – понякога над 50 човека се конкурират за едно място, в други случай може да са между 10 и 20. За всяка позиция интересът е различен. За щастие хората все по-често срещат името на „Таулиа“ и дори сами проявяват интерес и ни изпращат документите си, за да ги имаме предвид за в бъдеще. 

    За кои позиции е най-трудно да откриете подходящите хора?
    Никого не бих изненадала, ако кажа, че ни е най-трудно с инженерските позиции, но засега се справяме доста успешно и с тях, особено с помощта на партньорите ни от агенциите за подбор.

    Какво не знаят кандидатите за компанията, а е важно да знаят според вас?
    Вероятно, ако влязат в сайта ни и изгледат някои от нашите видеа, ще разберат много за нас и нашата култура. Ние се развиваме в духа на Start up културата и от тази гледна точка предоставяме много шансове за изява и развитие на хората ни. Всеки може да допринесе лично към успеха на компанията и това ще бъде забелязано. Мениджмънтът никога не пропуска да отбележи индивидуалния и/ или груповия принос към даден успех, което мотивира хората да продължават да показват резултати, които надминават очакванията.

    С какво най-вече се отличавате от останалите компании и привличате кандидатите като работодател?
    За нас са е много важен факторът „Човек“. Важни са мнението и гледната точка на всеки един таулианец. Градим доверие помежду си чрез директна и исрена комуникация, както и чести срещи за обратна връзка. Работим със страст и ни е важно да виждаме резултатите от тази работа. За нас е от изключително значение хората ни да не губят себе си – всеки един таулианец има своите странности, които се подкрепят както от колегите му, така и от мениджмънта. От гледна точка на работната атмосфера и социалните придобивки – успяваме да бъдем конкурентни на средата, да предлагаме стимулираща и вдъхновяваща работна атмосфера и да обхващаме чрез социалните си придобивки различни сфери от живота на нашите служители.

    Видео за компанията като работодател вижте в профила на Taulia Bulgaria в Jobs.bg тук 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    ЕК пуска 35 500 безплатни билета за 18-годишните, за да обиколят Европа
    Кандидатстването започва днес и ще приключи на 30 април
    преди 11 часа
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 12 часа
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 13 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 16 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ