събота, 07 декември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  13914 прочитания

  Как протича интервю за работа в „Аурубис”?

  Повече за процеса на подбор и как да се подготвим, за да се представим успешно, разказва Янка Захариева – Колева, ръководител „Подбор и назначаване” в „Аурубис България”
  21 март 2016, 17:36 a+ a- a

  Янка Захариева – Колева, ръководител „Подбор и назначаване” в „Аурубис България”

  Основната дейност на „Аурубис България” е преработването на медни концентрати за производство на медни аноди и катоди, както и вторични продукти, като сярна киселина, фаялит и шлам. Състои се от четири основни производствени единици: металургия, рафинерия за катодна мед, производство на сярна киселина и обогатителна фабрика.

  Производството на „Аурубис България” се намира в района на Средногорието, между градовете Пирдоп и Златица, на 80км източно от София.
  Централният офис на германската металургична компания Aurubis се намира в Хамбург, Германия, но заводът в Пирдоп е най-големият в групата и продължава да се развива с множество инвестиции.

  Повече за компанията, какъв е процесът по подбор и как да се подготвим, за да се представим успешно, разказва Янка Захариева – Колева, ръководител „Подбор и назначаване” в  „Аурубис България”.


  Колко и какъв тип специалисти работят при вас?
  При нас, в „Аурубис България“, работят над 830 служители. Те имат разнообразни, комплексни профили предвид мащаба и спецификата на нашия бизнеса. По-голямата част от нашите служители са пряко ангажирани в четирите основни производства като технологичен персонал, отговорен за воденето на процесите.  При нас работят и много инженерни кадри и технически експерти, грижещи се за осъществяването на инвестиционните проекти и за поддръжката на оборудването. Професионална реализация в компанията могат да намерят и специалисти с икономически профил в бизнес функции, като тези в направления „Търговия“, „Доставки“, „Финанси“ и „Логистика“.


  Име: „Аурубис България“ АД

  Сектор: Производствена компания в сферата на цветната металургия

  В България е от: Медодобивният завод е построен през 1958. През 1997 международната компания „Юнион Миниер” с централа в Брюксел, Белгия подписва приватизационен договор с българското правителство и така придобива завода. През месец април 2005  медното производство на групата „Юмикор” се обособява в самостоятелна компания – „Кумерио”, и акциите ѝ са регистрирани на фондовата борса в Брюксел. През април 2009 официално е прието новото име на компанията – „Аурубис”, след като година по-рано групата „Кумерио” е придобита от „Норддойче Афинери” (NA) след одобрението на Европейската комисия в началото на годината.

  Брой служители: Близо 6 300 служители работят в „Аурубис“- групата, от тях 830 в България.

  Локация: Производството се намира в района на Средногорието, между градовете Пирдоп и Златица, на 80 км източно от София.

  Основна дейност на компанията: Производствената дейност на „Аурубис България” е организирана в четири основни производствени единици: металургично производство, рафинерия за катодна мед, производство сярна киселина и обогатителна фабрика.

  Основният продукт е медни катоди – мед с чистота 99,99%. Те са листнати на Лондонската метална борса като клас А продукция, със собствена марка „Пирдоп“ - гаранция за най-добро качество. Медните катоди са основна суровина за преработващата индустрия.

  Като вторичен продукт тук се произвежда сярна киселина, която е най-необходимото и многостранно използвано химично вещество в световен мащаб. Тя се използва в почти всички сектори на промишлеността. Типични области на приложение са производството на торове, пигменти, както и в извличането на метални руди.

  Произвеждат се още и железен силикат (фаялит). Част от него се използва в циментовата индустрия като добавка, съдържаща желязо. Може да бъде използван и в други области на строителството, както и като изходна суровина за добиване на желязо.

  Какви хора най-често търсите, за какви позиции?
  Подборитеза нови служители при нас са много разнообразни и винаги интересни. Търсенията ни са свързани основно със заместването на пенсиониращи се колеги, тъй като при нас почти няма текучество. Предлагаме на служителите си стабилна и перспективна работа и те остават дълго в компанията, развивайки се вътрешно, при нас.

  Как протича типично процесът по подбор? Какво да очакват кандидатите на едно интервю? Имате ли тестове и ако да - какви?
  Планираме и провеждаме всеки един от подборите индивидуално. В зависимост от профила на съответната позиция избираме най-подходящите методи за оценка на кандидатите в конкретния случай. 
  Използваме най-често структурирани интервюта, за да поставяме кандидатите при равни условия и да минимизираме субективизма, доколкото е възможно. Често провеждаме тестове, свързани с естеството на работата, за установяване на нивото на технически познания.
  При по-комплексни позиции понякога дистанционно провокираме най-добрите кандидатите с тематични задачи (job-like tasks), които ни позволяват с високо ниво на надеждност да предвидим как те биха се справили с реалните си задължения, ако бъдат избрани.
  За ръководни позиции като способ прилагаме личностови въпросници, а понякога и центрове за оценка и развитие.

  Колко интервюта провеждате и с кои мениджъри от компанията кандидатите най-вероятно ще се видят?
  Това отново много зависи от профила и нивото на позицията. Най-често кандидатите преминават през две интервюта. Финалното винаги е с прекия ръководител, понякога могат да се включат няколко представители от съответния отдел и след панелното интервю излизаме с общо решение на база предварително определени критерии.
  Нашите мениджъри са много ангажирани в процеса по подбор на служители. Приятно е да виждаш как търсят и избират новите колеги с ентусиазъм и оптимизъм.

  Колко време продължава едно интервю? Целият процес по подбор?
  Първите интервюта за работа при нас обикновено са с продължителност между половин и един час. Винаги отделяме време и за това да запознаем кандидатите с естеството на работата, както и да отговорим на техни евентуални въпроси. С кандидатите, които продължават напред, организираме втори, по-дълги срещи.

  Какво бихте искали да видите у кандидатите по време на интервю? Какво би ви направило добро впечатление?
  Радвам се, когато срещу себе си видя добре подготвен кандидат, който е отделил време да се запознае с дейността и текущите проекти на компанията. Добро впечатление прави, когато човекът отсреща демонстрира интерес към конкретната позиция и ясно изразена мотивация за започване на работа. Ценим високо и откритостта. Тя е основен принцип, който следваме в нашата работа, и се радваме, когато я виждаме у кандидатите, с които се срещаме. Вярваме, че това е основата на едни добри и честни бъдещи взаимоотношения.

  Какво би ви направило лошо впечатление на интервю?
  Пасивното или негативното поведение на кандидата, демонстрирано по време на интервюто, не правят добро впечатление. Не ми допадат и социално желателните отговори и шаблонни фрази, които обикновено не отговарят на истината.

  На кой етап се обсъжда въпросът за възнаграждението и имате ли практика да искате от кандидатите сами да дефинират очакванията си?
  Още по време на първото интервю се интересуваме от финансовите очаквания на всеки един от кандидатите. Добре е тази тема да бъде обсъдена достатъчно рано, за да се чувстват и двете страни спокойни, че на по-късна фаза по този показател ще могат да се срещнат.

  Имате ли стажантски програми? Ако да – кога стартират и какви са условията?
  Стажантската програма на „Аурубис“ датира от 2002 насам с ясната цел да обучава млади професионалисти в истинска и мотивираща бизнес среда. За този период ние се развивахме заедно с нашите стажанти, установихме здрава връзка с училища и университети и открихме някои от най-добрите си днешни колеги. Кампанията по набиране на кандидатури за стаж анонсираме през пролетта. Както и тази година, стартираме кампанията втората половина на март. Самите стажове се провеждат през летните месеци и обикновено продължават между 3 и 4 месеца. Стажанти при нас могат да бъдат ученици на прага на завършването на средното си образование или студенти, които вече са преминали втората година от образованието си в университет. Те работят по проекти с персонален ментор и се ползват от социалните придобивки, които предлагаме и на нашите служители – транспорт до работното място, храна и месечно възнаграждение.

  За кои позиции конкуренцията е най-голяма и колко човека типично се конкурират за едно място?
  Най-много кандидатури получаваме за оперативните длъжности, без изрично изискване за висше образование. Там кандидатурите обикновено са над 150. Голям интерес винаги има и към бизнес профилите, където кандидатурите също често надхвърлят 100 за едно място.

  За кои позиции е най-трудно да откриете подходящите хора?
  За никого не е тайна, че най-трудно в момента на пазара на труда се откриват квалифицирани инженерни кадри, както и тясно профилирани специалисти. И при нас е така, но за момента успяваме да открием такива специалисти, които имат потенциал, който допълнително развиват вътре в компанията.

  Какво не знаят кандидатите за компанията, а е важно да знаят според вас?
  Повечето кандидати знаят, че сме част от международна компания със седалище в Хамбург, Германия. Това, което ги изненадва приятно, е фактът, че заводът в Пирдоп е най-големият в групата и продължава да се развива с множество инвестиции. През последните години в модернизация на оборудването и опазване на околната среда в нашия завод са инвестирани 1 милиард лева.
  Цифрите говорят достатъчно красноречиво за мащабите на нашия бизнес. Оборотът ни за 2014 възлиза на 4 милиарда лева, а годишният данък добавена стойност, платен към бюджета същата година, е 184,4 милиона лева.

  С какво най-вече се отличавате от останалите компании и привличате кандидатите като работодател?
  При нас кандидатите могат да намерят стабилна и перспективна работна среда, много високи работни стандарти на международно ниво, възможности за професионално и личностово развитие и не на последно място, отлични социални придобивки.

  Видео за компанията като работодател вижте в профила на Аурубис България АД в Jobs.bg тук

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 20 часа
  FT: България привлича рекордни инвестиции в технологичния сектор
  Facebook, Световната банка и самият „Файненшъл таймс“ разкриха свои технологични центрове в София през последната година
  преди 14 часа
  Над 2000 стартъпа са създали 15 хил. нови работни места у нас
  София е сред десетте най-добри градове за развиване на стартъп предприемачество, подчерта президентът Радев
  преди 17 часа
  Остават 10 дни за промени и плащане на авансовия корпоративен данък за 2019
  Това е и последният срок, в който фирмите имат възможност да направят корекция на декларираните от тях авансови вноски за тази година
  преди 18 часа
  Wizz Air поиска отпадане на бизнес класата за всички кратки полети
  Нискотарифният превозвач призова авиационната индустрия да спре да изпълнява полети с празни места в бизнес класа
  преди 22 часа
  General Motors ще строи фабрика за автомобилни батерии
  Тя ще е на стойност $2.3 млрд. и ще бъде съвместно дружество с южнокорейската LG Chem