вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    17046 прочитания

    Как протича интервю за работа в CSC?

    Повече за процеса на подбор и как да се подготвим, за да се представим успешно, разказва Виктория Аначкова, старши специалист УЧР в „Си Ес Си България”
    30 март 2016, 14:45 a+ a- a

    Виктория Аначкова, старши специалист УЧР в „Си Ес Си България”

    „Си Ес Си България” има над 550 служители в офисите си в София и Варна. Компанията е част от групата CSC от 2008, с основна дейност разработването и поддържането на застрахователен и банков софтуер. 

    Наскоро компанията обяви, че продължава с разрастването си у нас. Компанията планира да се развива в две главни насоки. Първата ще е увеличаване на сегашното портфолио от услуги за застрахователите и банковия сектор. Втората посока е в развитие на експертиза в нови за компанията сектори (напр. Shared Services Center for Contract Management) – в това число управляване на услуги и аутсорсинг на бизнес процеси. От началото на октомври 2015 е факт и новосформираният Shared Services Center for Contract Management, в който работят висококвалифицирани юристи с многоезичен профил, обслужващи дейността на CSC и оказвайки правна помощ на търговските и юридическите отдели в различни страни по света.

    Какво е важно да знаем за компанията, как протича процесът по подбор и как да се подготвим, разказва Виктория Аначкова, старши специалист УЧР в „Си Ес Си България”. 

    Колко и какъв тип специалисти работят при вас?
    Към настоящия момент при нас работят над  550 ИТ специалисти, като сред тях най-голям е процентът на програмистите, около 400 служители. Друга голяма група служители са бизнес анализаторите и изпитателите на софтуер, следвани от специалистите по управление на проекти.  Гордеем се с факта, че от скоро в „Си Ес Си България” функционира успешно и многоезичен правен хъб, специализиран в управлението на договори за ИТ услуги, за който и през 2016 ще продължим да набираме юристи, получили образованието си във водещи европейски университети. Съвсем малък е делът на специалистите с профил „Финанси“,  „Човешки ресурси“ и „Администрация“.

    Име:  „Си Ес Си България” ЕООД
    Сектор:  Софтуерно разработване
    В България е от: декември 1995 под името „О Бе Ес – Бе Ге ЕООД”, придобита от CSC през 2008
    Брой служители:  глобално – над 50 000, в България - над 550 
    Офиси в България:  Две локации –  в София и Варна

    Основна дейност на компанията:  Разработка и поддръжка на застрахователен и банков софтуер. След присъединяването към корпорация „Си Ес Си“ през 2008 компанията предлага и възможности за различни специалисти (управление на проекти, маркетинг, юристи).

    Какви хора най-често търсите, за какви позиции?
    Фокусът ни до края на годината е  основно насочен към подбора на програмисти, като нивото на експертиза варира.Търсим  както младши специалисти, идващи директно от студентската скамейка, така и  опитни програмисти и ръководители на проекти.  Да не забравяме и традиционните ни платени тримесечни стажове -  те са подходящи най-вече за студенти от трети и четвърти курс на ИТ специалности, които биха желали да инвестират времето си разумно в получаване на конкретни приложни умения от специалисти от бизнеса. Ние, от своя страна, ги подкрепяме и инвестираме в тях, защото вярваме, че те са бъдещето на този така динамичен бранш, в който работим – това е наша отговорност като един от най-големите работодатели в  ИТ сферата в България.

    Как протича типично процесът по подбор? Какво да очакват кандидатите на едно интервю? Имате ли тестове и ако да - какви?
    Често на подбора се гледа като на еднопосочен процес, при който компанията „препитва” кандидатите. Реално погледнато обаче, по време на интервюто кандидатът също събира информация, за да може да вземе решение дали иска да работи в съответната компания. За повечето отворени позиции в Си Ес Си България, процесът по подбор, освен стандартното събеседване, включва и специализирани тестове. Целта ни е чрез тях да определим нивото на експертиза на кандидата, за да може да намерим най-доброто място за него в компанията, където да му осигурим възможност да доразвие уменията и компетенциите си.  Запознаваме се и с желанията за професионално развитие на кандидатите, за да може да работим в бъдеще заедно в правилната и за двете страни посока.

    Колко интервюта провеждате и с кои мениджъри от компанията кандидатите най-вероятно ще се видят? 
    Две са срещите, през които преминават кандидатите, като преди те да бъдат насрочени, представител на отдел ЧР се свързва с избрания за събеседване кандидат и провежда кратък телефонен разговор. 

    Колко време продължава едно интервю? Целият процес по подбор? 
    Цялостният процес по подбор отнема средно около 2 седмици,  но може да достигне и до месец за някои по-специфични позиции. Дори и в случай, че подборът приключи успешно и конкретната позиция се затвори, обявата ни остава актуална, т.е. при нас търсенето на програмисти във всички ИТ направления е постоянно.  Целим постоянен растеж.  

    Какво бихте искали да видите в кандидатите по време на интервю? Какво би ви направило добро впечатление? 
    Предварителната подготовка винаги е плюс, но това, което наистина грабва, е мотивацията и желанието на кандидата да се развива в нашата компания. 

    На кой етап се обсъжда въпросът за възнаграждението и имате ли практика да искате от кандидатите сами да дефинират очакванията си? 
    Поставяме този въпрос обикновено след техническото интервю, когато имаме представа за нивото, на което се намира кандидатът. За нас е важно да знаем дали това, което кандидатът е показал като знания, отговаря на очакванията му за възнаграждение.  Ако сме се разминали драстично на този етап, продължаването на разговора би бил загуба на време и за двете страни.

    Споменахте стажантските програми на „Си Ес Си“. Кога стартират те и какви са условията?
    Платените стажантски програми в „Си Ес Си България“ вече са традиция и за двата офиса в София и Варна. Насочени са към студенти и наскоро завършили ИТ специалисти. През април месец стартираме поредната си стажантска кампания, като предвиждаме самият стаж да започне към края на месец април и в двата града. Кандидатите преминават през логически и технически тест на първи етап, а успешно представилите се се явяват и на кратко събеседване. Програмата е с почти изцяло практическа насоченост.  Целта на стажа е теоретичните  знания от университета да бъдат надградени с практически. Продължителността е около три месеца, на половин работен ден, като времето на провеждане се определя най-често от самите участници. На успешно завършилите предлагаме и работа -  на 4, 6 или 8 работни часа, в зависимост от желанието и възможността на участника. До момента, след всяка проведена кампания, сме предложили работа на повече от 50% от стажантите. Най-добрите от тях вече са част от семейството на „Си Ес Си“.

    Какво не знаят кандидатите за компанията, а е важно да знаят според вас? 
    Доскоро се смяташе, че сме известни най –вече със специфичния език, на който програмират по-голямата част от нашите служители - GraphTalk, но не по-малко съществено е да отбележим че имаме  и отдел от над 100 ИТ специалисти,  които работят на по-разпространените програмни езици, като Java, C, C++, C#, .NET. Обслужваме изцяло клиенти извън България, имаме проекти  отвъд океана и в Азия, а това от своя страна дава големи възможности за развитие, а при желание - и за пътувания и реализация в чужбина. 

    С какво най-вече се отличавате от останалите компании и привличате кандидатите като работодател?
    Това, което даваме на младите специалисти и студенти, е успешен старт на ИТ кариерата им в неформална и приятелска обстановка. Процесът на учене и навлизане в спецификата на проектите е подкрепен и с помощта на по-опитните колеги. 

    Видео за компанията като работодател вижте в профила на CSC Bulgaria Ltd. в Jobs.bg тук 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 6 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 7 часа
    преди 7 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 10 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 10 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд