събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    24009 прочитания

    Как протича интервю за работа в EVN България?

    Какъв е процесът по подбор в компанията и как да се подготвим, разказва Надежда Тонкова, ръководител подбор и развитие в EVN България
    18 април 2016, 17:04 a+ a- a

    Надежда Тонкова, ръководител подбор и развитие в ЕVN България

    EVN България е част от австрийския концерн EVN и развива дейност в областите разпределение и продажба на електрическа енергия, топлоснабдяване, търговия с енергия и въглеродни емисии, както и енергийна ефективност и възобновяема енергия. 

    Компанията е сред най-големите работодатели в региона на Югоизточна България, като осигурява заетост на над 2200 човека.

    Как да се подготвим успешно за интервю за работа в EVN България и какво е важно да знаем за процеса по подбор, разказва Надежда Тонкова, ръководител подбор и развитие в EVN България.

     

    Г-жо Тонкова, какъв тип специалисти работят при вас и хора за какви позиции най-често търсите?
    Предвид предмета на дейност на дружествата в групата EVN България едни от най-често търсените специалисти са електроинженери за нашите централизирани инженерни отдели, както и в клиентските ни енергийни центрове. В рамките на топлофикационното ни дружество най-търсени са топлоинженерите, както и инженери по автоматизация. Освен тях в дружеството са развити множество дейности, свързани с продажби и обслужване на клиенти, като най-често там търсим специалисти с икономическа насоченост. Разбира се, освен тези две основни бизнес дейности, търсим и различни специалисти в областта на счетоводство, финанси, право, екология, информационни технологии, човешки ресурси и др.

    Как протича типично процесът по подбор? Какво да очакват кандидатите на едно интервю? Имате ли тестове и ако да - какви?
    Подборът в EVN България обикновено протича в няколко етапа. Тъй като сме голяма организация и получаваме значителен обем от кандидатури, а бихме искали да проверим най-точно възможностите, които идват от пазара на труда, процесът по подбор при нас понякога може да отнеме по-продължително време. На първоначалното опознавателно интервю кандидатите имат възможност да научат повече за организацията и структурата на работа, а на второто интервю с вече стеснен кръг от кандидати ние проверяваме различни техни умения и компетенции, имащи отношение към позицията, за която кандидатстват.  В хода на интервюто използваме различни методи, съобразени с конкретната позиция, като Lab профил, стандартизирани тестове за способности, казуси, въпросници, практически задачи, свързани с умения като например  ползване на софтуер или езикови умения и др.

    Име: ЕVN България
    Сектор: енергетика
    В България е от: 2005
    Брой служители в България: над 2250 сътрудници
    Офиси: Централата на ЕVN България е базирана в гр. Пловдив, като дружеството разполага с регионални технически звена и клиентски офиси в още 31 града на територията на Югоизточна България.

    Основна дейност: Като част от австрийския концерн EVN EVN България развива дейност в областите разпределение и продажба на електрическа енергия, топлоснабдяване, търговия с енергия и въглеродни емисии, както и енергийна ефективност и възобновяема енергия.

    Колко интервюта провеждате и с кои мениджъри от компанията кандидатите най-вероятно ще се видят?
    Процесът на подбор включва две интервюта. Понякога, с цел по-оптимално и бързо протичане, двата етапа се сливат в едно интервю, което е с по-голяма продължителност. Обикновено кандидатите се срещат с ръководителя на организационната единица, за която кандидатстват, както и с бъдещия си пряк ръководител.  В дружеството има практика финално одобрените кандидати  да провеждат среща и с представител на висшия мениджмънт. Това е част от културата на EVN, ориентирана към хората, в която за висшия мениджмънт е важно да се запознаят с всеки един човек, който влиза в организацията и да разберат от първо лице за техните интереси, очаквания и планове за развитие.

    Какво бихте искали да видите в кандидатите по време на интервю? Какво би ви направило добро впечатление?
    За нас най-важна е мотивацията на кандидатите – желанието, което демонстрират да навлязат в спецификата на бизнеса, да се учат и да се развиват. В допълнение се стремим да открием сходство между ценностите, които дружеството споделя и ценностите на човека, който стои срещу нас. Вярваме, че когато личните цели и предпочитания на човека съвпадат с културата и ценностите  на дружеството, се постигат най-високи резултати.

    На кой етап се обсъжда въпросът за възнаграждението и имате ли практика да искате от кандидатите сами да дефинират очакванията си? 
    Въпросът за възнаграждението е важен както за кандидатите, така и за работодателя. Ние питаме за финансовите очаквания на кандидатите, като това се случва на финала на интервютата. Тогава кандидатите  имат вече достатъчно добра представя за естеството на работа и очакванията от нас като работодател и могат да направят преценка спрямо своите възможности. Конкретни параметри обаче не обсъждаме по време на интервю. Единствено одобреният кандидат получава конкретна оферта с финансовите параметри.

    Имате ли стажантски програми? Ако да – кога стартират и какви са условията?
    Стажантската програма на EVN България е вече с десетгодишна традиция, а дружеството се готви тази година да посрещне за единадесети пореден път стажанти през летните месеци. Досега през дружеството са минали над 330 стажанти, като немалка част от тях са вече наши колеги. Основното  изискване за провеждане на летен стаж при нас е да бъдете студент от горните курсове на следване, със силна мотивация за учене и за участие в реални работни процеси. Стажът протича в рамките на трите летни месеца юли, август и септември. За най-добре представилите се, при наличност и на бизнес необходимост,  е предвидена възможност за удължаване на стажа в рамките на нашите програми за работещи студенти.

    За кои позиции конкуренцията е най-голяма и колко човека типично се конкурират за едно място?
    Най-голям брой кандидатури обикновено получаваме за административни или оперативни позиции и именно там конкуренцията е най-голяма. Получавали сме над 800 кандидатури за една обява, макар това да е изключение. За по-специализираните позиции също получаваме голям брой кандидатури. Но често се оказва, че реално кандидатите, които в някаква степен отговарят на условията и могат да бъдат разгледани, са много малък процент от получените. 

    За кои позиции е най-трудно да откриете подходящите хора?
    Пазарът на труда е много динамичен в последно време, особено на територията на Пловдив, където е базирано централното управление на фирмата. През годините най-трудните за намиране специалисти се менят и към момента може да се каже, че в IT сферата има най-голямо насищане откъм работодатели, съответно потенциалните кандидати в тази област са доста пасивни. Друга много специфична област са висококвалифицираните финансови специалисти със специфични познания в областта на контролинга и международните счетоводни стандарти.

    Какво не знаят кандидатите за компанията, а е важно да знаят според вас?
    Едно от нещата, които хората не знаят достатъчно за EVN, е, че  сме силно социално ориентирана компания. Това е част от нашето разбиране за грижа към обществото и хората. Освен проектите, свързани с опазване на околната среда, ние инициираме  участие в различни благотворителни и доброволчески  инициативи, в които се включват голяма част от колегите. В допълнение към това EVN има традиционно силна политика по отношение обучението и развитието на своите сътрудници, а също така подкрепя в различни формати професионалния старт на младите хора. 

    Видео за компанията като работодател вижте в профила на EVN България в Jobs.bg тук 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 22 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 23 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство