четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    108312 прочитания

    Каква е тайната на психически силните хора?

    Без значение какви са целите ни, изграждането на психическа сила е ключът към разгръщане на нашия човешки потенциал
    08 септември 2016, 15:22 a+ a- a

    Всеки човек има способността да изгради психическа сила, но повечето хора не знаят как. Влагаме много време в подобряване на физическа си сила и грижа за физическото си здраве, но психическата сила и психическо здраве сякаш остават на заден план.

    Как можем да подобрим психическата си сила? 

    Без значение какви са целите ни, изграждането на психическа сила е ключът към разгръщане на нашия човешки потенциал. В основата на психическата сила стоят три базови фактора и всеки от нас може да ги управлява, казва Ейми Морин, психотерапевт, лектор и автор на бестселъра 13 Things Mentally Strong People Don’t Do. С помощта на упражнения ние можем да регулираме мислите си, да управляваме емоциите си и да действаме продуктивно въпреки обстоятелствата.

    На първо място, когато имаме нездравословни възприятия за нас самите, ние не можем да разгърнем потенциала си, казва Ейми в лекция за TEDx. Второто вредно нещо, което спира прогреса ни, са нездравословни възприятия за другите хора и вярването, че те могат да ни контролират. Когато набеждаваме някого за нашите проблеми, ние му даваме силата си, обяснява Ейми Морин. Ние не можем да контролираме как другите хора се отнасят към нас, но можем да контролираме нашето отношение към тях. Третото  вярване, което ни вреди и ни пречи да разгръщаме потенциала си, е неправилното възприятие за света. Ние сме склонни да вярваме, че светът ни дължи нещо. Но това не е така. Всичко зависи от нас.

    Как се преодолява тежък момент в живота? 

    В презентацията Ейми разказва за трудните моменти, през които преминава в живота си – първо губи майка си, която умира внезапно на 51. Малко след това сърдечен удар отнема съпруга ѝ и тя остава вдовица на 26. Когато отново има мъж до себе си и животът ѝ е на път да рестартира, научава, че бащата на втория ѝ мъж е болен от рак...

    В този момент Ейми започва да си мисли: „Защо винаги се случват такива неща? Защо продължавам да губя хората, които обичам? Това не е честно.“ Но бързо осъзнава, че този начин на мислене не само не ѝ помага, но я връща назад. Както и че има нужда от много повече психическа сила, за да премине през още една загуба, която скоро предстои да се случи. Какво прави в този момент? Съставя списък с всички неща, които психически силните хора не правят (може да видите списъка с тези неща тук). И продължава да чете този списък отново и отново. Няколко седмици след това бащата на втория ѝ съпруг умира.

    Това, което научава от тази и останалите тежки загуби, е, че тайната на психическата сила е да се освободиш от всички лоши умствени навици. Психическата сила е подобна на физическата. Ако искате да бъдете физически по-силни, трябва да отидете в залата и да започнете да тренирате. Но ако наистина искате да постигнете някакви резултати, то трябва да се откажете от вредната храна. Същото важи и за психическата сила. Ако искате да бъдете психически по-силни, трябва да развиете по-добри навици, като например да бъдете благодарни. Но също така трябва да се откажете от много лоши навици, като например да завиждате на нечий успех. Независимо колко често това се случва, то ви връща назад. 

    Как можем да тренираме мозъка си да мисли различно и да се освободим от всички лоши навици? 

    Идентифицирайте всички тези вредни вярвания, за които стана дума по-горе, и ги заменете със здравословни такива, съветва Ейми.

    Нездравословните възприятия за нас самите са свързани с нашите чувства – имаме такива, когато се чувстваме тъжни, наранени, уплашени, ядосани... Всички тези неща нарушават комфорта ни. И ние се опитваме да избягаме от тях, като например организираме парти. Единственият начин обаче да преодолеем тези некомфортни емоции е като им се отдадем. Като си позволим да се чувстваме тъжни и след това да продължим.

    Нездравословните възприятия за другите хора се резултат от навика ни да се сравняваме. Мислим си, че другите са нещо повече от нас или са по-долу от нас. Че могат да влияят на начина, по който се чувстваме или че ние можем да влияем на техните действия. Или пък ги виним, че ни дърпат назад. Но истината е, че това се случва по наш избор. Единственият човек, с когото трябва да се сравняваме, е с човека, когото сме били вчера. 

    Що се касае до нездравословните възприятия за света, те са резултат от това, че искаме всичко да е справедливо. Очакваме, че когато посеем добро, ще пожънем добро. Но животът невинаги е справедлив, а светът е такъв, какъвто ние го направим. Но, разбира се, преди да променим собствения си свят, трябва да вярваме, че това е възможно. И да направим първата малка крачка...

    Вижте презентацията на Ейми:  

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 6 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 7 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 8 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 10 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк