петък, 21 септември 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9797 прочитания

  Денят на програмиста е

  Денят на програмиста е официален празник в Русия и неофициален празник на програмистите по света
  13 септември 2018, 12:54 a+ a- a

  Днес, 13 септември 2018, програмистите имат празник. Денят на програмиста се отбелязва на 256-тия ден от годината. През високосните години този празник се пада на 12 септември, а през невисокосните — на 13 септември.  

  Числото 256 е избрано, защото това е максималният брой стойности, които може да се кодират с помощта на един байт. 256 е 2 на осма степен - толкова са значенията, които може да приеме един байт. 

  Денят на програмиста е официален празник в Русия (от 2009) и неофициален празник на програмистите в много страни по света. 

  Денят на програмиста е бил предложен от Валентин Балт и Михаил Червяков, служители в компанията за уебдизайн Parallel Technologies. През 2002 те събират подписи за петиция, с която призовават правителството на Русия да признае официално празника. Седем години по-късно – през лятото на 2009, Министерството на съобщенията и масовите комуникации в Русия публикува проектозаповед за нов професионален празник – Ден на програмиста. На 11 септември 2009 президентът на Русия Дмитрий Медведев подписва указа. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.