вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    21597 прочитания

    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?

    За професията и възможностите разказва Мартин Георгиев, който отговаря за интеграцията на продуктите на компанията в клиентските среди
    24 януари 2017, 13:34 a+ a- a

    Мартин Георгиев е Implementation Development Team Lead в глобалната технологична компания „Софтуер Груп“. Завършил е „Компютърни науки“ в университет в Урбино, Италия. По програмирането се пали като малък покрай баща си, който е интегратор на хардуерни системи. Още тогава решава, че ще се развива в тази сфера. В последните два месеца от обучението си в италианския университет кандидатства за позиции в България. „Бях твърдо решил да се върна в България. Изпратих си CV-то в няколко фирми и веднага ме потърсиха“, разказва Мартин. Когато се връща в страната, се явява на две интервюта и малко след това започва работа. Стартира като PHP програмист. Работи на тази позиция около 4 години, след което получава интересно предложение от „Софтуер Груп“: „Предложиха ми да сменя технологията – от PHP на Node.js, което по това време беше една от целите ми“. Така стартира кариерата му в компанията. Започва като Full-stack Developer, а в момента е на позицията Implementation Development Team Lead.  

    Срещнахме се с Мартин, за да ни разкаже повече за настоящата си позиция. С какво се занимава, какви отговорности има, как поддържа квалификацията си, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за професията. 

    Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?

    Защо избра да стартираш кариерата си в България, а не в Италия? 
    Първо, защото ИТ секторът в България е доста развит, дори бих казал, по-развит от този в Италия. Но може би решаващото беше социалният елемент – тук са всичките ми приятели, роднини и изобщо предпочитам да живея и да работя в България, отколкото в чужбина. Такива са плановете ми и занапред. 

    Защо се спря на „Софтуер Груп“?
    Едно от нещата, с които „Софтуер Груп“ ме грабна, е социалната мисия на компанията. Тя работи за т.нар. Financial inclusion, т.е. предлага финансови услуги на хора, които нямат достъп до тях. И това беше решаващо за мен, за да я избера. Също така фактът, че е базирана в София, но има регионални офиси в още 8 страни – Австралия, Гана, Египет, Индия, Кения, Мексико, САЩ и Филипините. Т.е. не е аутсорсинг компания, което я различава съществено от другите ИТ компании в България. Клиентите и партньорите на „Софтуер Груп“, сред които са Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, MasterCard Foundation, International Finance Corporation (IFC), World Bank, ACCION International, VisionFund International и други, са в повече от 60 държави. От създаването на компанията през 2009 г. досега са реализирани повече от 400 проекта и се предоставят над 40 решения за алтернативни финансови канали, а в момента аз и моят екип изпълняваме проект за Microcred, една от най-големите микрофинансиращи институции в света.

    В „Софтуер Груп“ започнах като Full-stack Developer. Постепенно ми даваха все по-отговорни и по-отговорни задачи. В един момент трябваше да отговарям за един проект, справих се добре и мениджмънтът прецени, че мога да стана Implementation Development Team Lead. Назначиха ме като такъв и оттогава съм на тази позиция. 

    Кои са основните отговорности на Implementation Development Team Lead? 
    Има съществена разлика между Implementation Team Lead и Development Team Lead. Аз отговарям за интеграцията на продуктите на компанията в клиентските среди. Софтуерът ни трябва да се адаптира със съответните системи, които има клиентът. Това винаги е предизвикателство в работата и е изключително важно, за да допринесе за необходимите бизнес ползи на клиента, така че той да е доволен и проектът да е доставен навреме. 

    Основните ми отговорности са да приоритизирам задачите на екипа, да планирам обхвата на проекта. Да задавам правилните задачи на точните хора, защото всеки един от екипа ми си има своите силни и своите слаби страни. Също така трябва да имам добри меки умения (soft skills) и да усещам кога има някакъв проблем, за да мога да се намеся навреме. Защото в крайна сметка аз отговарям за доставката на проекта. 

    Как протича типичен работен ден? 
    Нека кажа как планираме нещата в по-голям обхват. На всеки две седмици правим Sprint Planning – планираме какво ще влезе и какво ще бъде доставено на клиента. В тази среща планираме коя задача ще отнеме най-много време и ще изисква най-много ресурси. Приоритизираме задачите и ги разпределяме на правилните хора. След това всеки ден си правим среща, в която обсъждаме текущите задачи и ако някой от екипа има нужда, му помагам да се справи по-добре със задачата.  

    Кои са основните качества и умения, за да бъдеш успешен на тази позиция?  
    Като Implementation Development Team Lead едно от основните качества и умения, които трябва да имаш, е да работиш в динамична среда. Среда, в която често приоритетите се сменят. Много важно е да умееш правилно да приоритизираш задачите, да усещаш силните и слабите страни на хората. Част от работата е да правиш код ревю на програмистите, които са част от твоя екип, както и да им бъдеш ментор. Като Implementation Team Lead изключително важно е познаването на продуктите на компанията, правилното интегриране според нуждите на клиента, адаптирането им с техните системи и задоволяването на бизнес нуждите на самия клиент. 

    Как се поддържа квалификацията?  
    Предвид динамиката в сферата, целодневно и паралелно с работата си, трябва да подновяваме и уменията си. Най-често като четем блогове на програмисти, които харесваме, както и специализирани онлайн издания за ИТ като например Smashing Magazine. Там последно четох една много интересна статия, която ми помогна по един проект, свързан с memorize views в SQL Server. 

    Какви са възможностите за развитие? 
    Компанията предлага различни обучения. Има хора, които се занимават специално с това. Правят се много вътрешни технически курсове, курсове за меки умения, имаме и вътрешна академия за мениджъри. Аз, като техническо лице, мога да кажа, че това ми даде много възможности за развитие и научих много нови технологии. Друго нещо, което е практика между екипите в компанията, е да си правим тренинги едни на други. Било то по определен проект, или по определена технология. Гледаме да си помагаме и непрекъснато да има обратна връзка.

    В личен план аз планирам да се запиша на курс Project Management Professional, за да стана по-добър мениджър. Това е моята следваща цел. 

    Кои са най-големите заблуди за професията? 
    Една от най-големите заблуди за програмистите е, че трябва да са гении по математика. Но това не е вярно. Аз например не бях особено добър в математиката, но това в момента не ми пречи да съм добър в работата си. Една друга голяма заблуда е, че работната атмосфера на програмиста е монотонна и не толкова интересна. Това също не е вярно – в „Софтуер Груп“ средата е изключително динамична, работим с хора от цял свят и това я прави едно доста интересно място за работа и социализация. И това ме кара да се чувствам щастлив тук. 

    Как си почиваш, какви са хобитата ти? 
    Много обичам да пътувам и да срещам нови хора и нови култури. Работейки за „Софтуер Груп“, съм имал възможността да се срещам с хора от различни континенти и различни култури. Да пътувам и да виждам нови неща е едно от най-любимите ми хобита.  

     
    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 16 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 16 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 17 часа
    преди 18 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates
    преди 22 часа
    Паскал Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички – и за българите, и за цяла Европа
    По време на посещението си у нас председателят на еврогрупата се срещна и с президента Радев