вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    29657 прочитания

    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Ocado Technology?

    За професията и възможностите разказва Георги Пачов, Senior Software Engineer в Ocado Technology, представени в България чрез Questers
    12 септември 2017, 15:45 a+ a- a

    Георги Пачов е старши софтуерен инженер в Ocado Technology. Присъединява се към компанията през февруари 2016 и е един от първите хора, които отварят офиса на Ocado в България в партньорство с Questers. Ocado Technology стои зад технологичните решения на един от най-големите онлайн търговци на хранителни стоки в света – Ocado.com. 

    Срещнахме се с Георги, за да ни разкаже повече за настоящата си позиция. С какво се занимава, какви отговорности има, как поддържа квалификацията си, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за професията.

    Какво е да работиш като софтуерен инженер в Ocado Technology?

    Началото на кариерата 

    Георги е възпитаник на Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин” в Хасково. Завършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Компютърни науки“ и магистратура „Електронен бизнес и електронно управление“ в същото учебно заведение. Първата му работа е като Android developer. „Интересното при мен е, че започнах директно на junior позиция, без да минавам през стажове и обучения. Имаше много работа за вършене и хора, от които да се уча. После поради разрастване на проекта и поради необходимост се наложи да се запозная и със сървърната част на нещата“, разказва Георги. Към екипа на Ocado Technology се присъединява в началото на 2016 и в момента заема позицията Senior Software Engineer. 

    Какви са основните отговорности? 

    Работата основно се състои в това да сме сигурни, че нещата се случват по възможно най-добрия начин, предвид обстоятелствата. Това включва дейности на ниво код, архитектура, сигурност, подбор, както и много други дейности, които подпомагат развитието на компанията. Интересното за Ocado е, че има голямо разнообразие от технологии и проекти в компанията. От e-commerce, през data science роботика, мобилни облачни системи, симулации... Всички тези проекти работят в една екосистема и комуникират помежду си. И за да може да се развиват правилно, решенията за тях трябва да се гледат под много ъгли. За да може човек да прави това, трябва да е минал през доста различни технологии, да се е сблъсквал с доста проблеми и да е специалист в поне една технологична област. 

    Как протича типичен работен ден?

    Различно, в зависимост от екипа, в който работя. В момента аз съм част от два екипа в компанията. В някои от екипите има дневни срещи, но в други те не са необходими и са по-скоро спорадични. Денят преминава основно в писане на код и в разработване. Интересното е, че има доста бекграунд събития, които се случват в компанията и които се излъчват и стриймват. Става въпрос за технологични дискусии, лекции, обучения и др. Специално за софийския офис бекграунд събитията са много и са доста интересни – от демонстрация на някой робот, през друг екип, който иска да покаже какво интересно нещо е направил, до почерпки по различни поводи. И човек трябва да е доста внимателен и дисциплиниран с количеството сладко, което постоянно има в офиса...

    Кои са основните качества и умения, за да бъдеш успешен на тази позиция?

    Доста, но основните според мен се свеждат до любопитство и дисциплина. Любопитството е нужно, за да може човек да се запали. И като цяло, ако на човек не му е интересно защо нещо работи и защо не работи, ще му бъде много трудно. Секторът е огромен, динамичен, технологиите се сменят доста често и иска много четене. И ако на човек не му идва отвътре и не му е интересно, трудно ще смогва с работата и винаги ще се чувства като че ли плува срещу течението. Дисциплината вече идва, когато нещата стават трудни, тежки за четене, тежки за писане. И в тези моменти, знаейки, че компютърът може да служи и за по-развлекателни неща, у човек се появява един вътрешен инстинкт да го ползва за нещо интересно. Но когато преодолее това нещо, успее да се фокусира върху нещата и да ги довърши, тогава според мен човек научава най-много. 

    Как се поддържат знанията и квалификацията?

    В Ocado това е сравнително лесно, защото има много канали, по които научаваме информация. Един от каналите, който аз най-често използвам, са колегите ми. Поради разнообразието от технологии и проекти, в компанията има хора с доста различен опит и всеки разговор с тях наистина ме обогатява. Като цяло ученето в компанията е издигнато на доста високо ниво. Всеки получава индивидуален годишен бюджет, който може да изразходи за обучения, както сам прецени. Може да отиде на конференция, да запише курс, да си купи книги и пособия за учене и т.н. Човек сам преценява как да изразходи този бюджет.  Аз лично обичам да се уча чрез правене и винаги намирам нещо, което да правя и да се уча. Така например в текущия проект, по който работя, научавам много неща – за облачна инфраструктура, за AWS технологии, за сигурността...

    Какви са възможностите за развитие? 

    Интересното е, че доста динамични, защото компанията търпи сериозен растеж. Офисите в София и Барселона бяха отворени преди около година и половина, а сега вече работят към 30-40 човека в тях.  И покрай този растеж се появяват доста позиции. Що се касае до тази позиция конкретно, нагоре в йерархията има два различни пътя. Единият е, ако човек обича да организира и ръководи, може да стане ръководител на екип. А ако предпочита да се задълбочи много в техническата страна на нещата, може да стане Principal Software Engineer, но за това трябват много години опит и много четене. Що се касае до мен, аз по-скоро клоня към втория път. 

    Кои са най-големите митове за професията? 

    Основно, че ние сме хората, които инсталират Windows-и и монтират климатици. Много пъти са ме викали да видя защо някой телевизор не работи... Шегата настрана, но хората обикновено не разбират колко сложна и комплексна е материята. И е напълно нормално например двама души с 15 и повече години професионален опит да нямат допирна точка и да са работили по тотално различни неща през кариерата си. Толкова е широк секторът. 

    За почивката и хобитата... 

    Много харесвам всякакви спортове. Редовно играя футбол, организирам волейболни мачове. Всякакъв вид физически дейности много добре отморяват мозъка и разнообразяват ежедневието на човек. 

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 14 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 14 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 15 часа
    преди 16 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates
    преди 20 часа
    Паскал Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички – и за българите, и за цяла Европа
    По време на посещението си у нас председателят на еврогрупата се срещна и с президента Радев