петък, 21 септември 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6680 прочитания

  Какво да очакваме на пазара на труда през 2018?

  Вижте коментарите на HR мениджъри на компании от различни индустрии в България
  02 януари 2018, 14:17 a+ a- a

  2017 беше поредната предизвикателна година за пазара на труда в България от гледна точка на задържане и привличане на хора. Очакванията са трудното набиране на кандидати да продължи, а работодателите все повече да се фокусират върху инициативи и програми за задържане и мотивиране на настоящите си служители. 

  Кои са основните тенденции, които можем да очакваме на пазара на труда през 2018, попитахме HR мениджърите на водещи компании в България от различни индустрии. Вижте техните прогнози: 

  Петя Николова, директор „Човешки ресурси”, Paysafe България

  Надяваме се все повече хора да решат да останат в страната, тъй като възможностите за развитие тук се увеличават

  Очакваме динамиката да се запази, подобна на тази от 2017-та. Работодателите ще продължат да се борят да привличат повече специалисти от IT сектора, но и кадри от сферите на обслужване на клиенти, финанси, анализи, както и превенция на риска. Надяваме се все повече хора да решат да останат в страната, тъй като възможностите за развитие тук се увеличават. България се утвърждава като все по-търсена локация за разрастване на големи компании или стартиране на нови. 

  В Paysafe все така ще залагаме на развитието на нашите служители. Планираме продължението на нашите лидерски, бизнес, технически и езикови програми, също и работата с нови технологии и системи. 

  Ние вече сме голям екип с близо 1000 професионалисти, от които също може да се учи много и то всеки ден. Взаимното уважение и любовта към работата, както и гореспоменатото, са това, което ни прави отличими. Надяваме се на много успешна 2018-та! 

  Виктор Фачев, директор „Човешки ресурси”, Kaufland България

  Ще продължим да се развиваме и в сферата на иновациите и технологиите с подема на нашия IT Hub Kaufland Service

  Икономиката ни ще продължи да се развива, което несъмнено ще даде тласък на бизнеса. Това ще доведе до създаването на още работни места и острата нужда от квалифицирани кадри.  

  За Kaufland България това вече е от особено значение, защото през 2018-а ще продължим активно да модернизираме хипермаркетите си в страната и да разширяваме търговската ни верига. Вече предприехме и разширението на логистичния ни център в с. Стряма. Ще продължим да се развиваме и в сферата на иновациите и технологиите с подема на нашия IT Hub Kaufland Service, който е ключов за управлението на бизнеса ни в цяла Европа. 

  Това са само част от посоките, в които ще продължим да се развиваме с помощта на настоящите и бъдещите специалисти, които активно търсим за екипа ни. Те са разнообразни, някои от тях иновативни за пазара и еднакво важни за цялостната екосистема на нашия бизнес. Затова е важно ние, като специалисти в сферата на човешките ресурси, да чуваме пулса на бизнеса, да познаваме нуждите му и да реагираме адекватно и бързо предвид конкурентната среда, в която работим. По този начин ще можем да привлечем правилните специалисти и да създадем ангажираната микрообщност, която е предпоставката за успешна работа в екип и добавена стойност за компания като Kaufland България, лидер в този сектор от пазара.  

  Даниела Анева, директор „Човешки ресурси”, Endava Bulgaria

  Предизвикателство е намирането на висококвалифицирани профили с лидерски умения

  Основното предизвикателство е намирането на висококвалифицирани профили с лидерски умения. Това е пресечната точка, която намираме най-трудно. 

  Мария Аврамова, ръководител „Човешки ресурси“, ЗД „Евроинс“

  Недостигът на пазара на труда ще се задълбочи

  С оглед на прогнозите за силен икономически растеж недостигът на пазара на труда ще се задълбочи. Все още има скрит запас по линия на относително ниската степен на заетост в страната. Тук ще са необходими обаче специални правителствени мерки, които да върнат на пазара т нар. обезкуражени и тези, които са трайно безработни, защото няма да има друг начин да се преодолее този недостиг. България е силно отворена икономика и най-добрите  и конкурентноспособни кадри тук могат да работят във всяка страна член на ЕС. Изключително предизвикателство е да задържиш подобни хора и на работодателите не им остава друго, освен непрекъснато да подобряват условията и възможностите за професионално развитие.  

  Лазар Топчев, ръководител „Човешки ресурси“, „Максима България“

  Недостигът на добре подготвени кадри, който компаниите изпитват през последните години ще продължи 

  Търсенето и наемането на нови служители ще запази своя ръст, а с него и нивата на заетост в страната. Недостигът на добре подготвени кадри, който компаниите изпитват през последните години, обаче ще продължи да обуславя необходимостта от мобилизиране на вътрешни ресурси за обучения, преквалификации и повишаване на уменията. 

  Необходимо е също да се продължат усилията в посока подобряване на връзката между бизнеса и образователната система, за да се скъси още повече дистанцията и през следващата година. Бизнес развитието на организациите е в пряка зависимост от качеството на работната сила, т. е. от степента на усвояване на знанията и прилагането им на практика. По-добрата квалификация на трудещите се способства, разбира се, и за по-ефективен, ефикасен и конкурентен работен процес във всяка една икономическа сфера на дейност в страната. 

  Жени Жилева, ръководител на дирекция „Администрация и управление на персонала“ в „Агенция за събиране на вземания“ (част от B2Holding) 

  Трудностите са много, периодът за намирането на нови кадри се удължава

  Считам, че предизвикателствата ще продължат да ни следват и през 2018 г. Трудностите са много, периодът за намирането на нови кадри се удължава. Вече от всички нас, които се занимаваме активно с подбор на персонал, ще се очаква все по-голяма активност и иновативност, за да привлечем и присъединим успешните кандидати в екипите си.  

  Тина Атанасова, ръководител отдел „Човешки ресурси“ в „Язаки България“, клон „Крепост“ (Димитровград) 

  Очакваме интересна година

  Очакваме интересна година. Това, че сме на мястото, на което ще оперираме дългосрочно, би трябвало да има положителен ефект върху броя наети служители. В същото време не планираме да растем с темповете на 2017 г., което ще ни даде възможност да прецизираме подбора и системите за оценка на представянето на служители, да търсим вътрешни ресурси за развитие, както и да се фокусираме върху усъвършенстване и иновативност по отношение на придобивките за нашите служители. Очаквам да бъдем припознати не само като голяма, но и като социално отговорна компания. 

  Рада Йосифова, началник отдел „Човешки ресурси“ в Райфайзенбанк (България)

  Очаквам тенденциите от 2017 да се запазят и през следващата  

  Очаквам тенденциите от 2017 г. да се запазят и през следващата – за специалистите в областта на човешките ресурси ще е още по-предизвикателно и интересно. 

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Ocado Technology отвори нов софтуерен център в София
  Плановете са да се утрои екипът от софтуерни специалисти
  преди 5 часа
  130 млн. евро. са немските инвестиции у нас за първото полугодие
  Германската икономика създава повече от 50 000 работни места в България
  преди 5 часа
  Подготвяме кампания за привличане на туристи от Китай
  Официалният туристически портал на България ще бъде достъпен и на китайски език
  преди 7 часа
  Световна банка: Отпадъците в световен мащаб може да се увеличат със 70%
  До 2050 населението в България ще намалее с близо 2 милиона, но човек ще генерира 40% повече боклук, прогнозира организацията