петък, 21 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6976 прочитания

  85% от работните места на бъдещето още не съществуват

  Смяната на хора с роботи може да съкрати разходите за труд с до 90%, посочват анализатори от Dell
  22 март 2018, 16:14 a+ a- a

  От десетилетия роботите изпълняват дейности, които хората не искат или не трябва да вършат. Тук попадат опасни спасителни операции, скучни повторяеми задачи или пък просто ситуации, които не изискват умения за решаване на проблеми. Дали и за в бъдеще ролятата на роботите ще се запази?

  Изнасянето на дейности към икономиките с по-ниско заплащане на труда може да свие разходите за труд с 65%. Смяната на хората с роботи – 90% от тези разходи. Това открива множество перспективи за развитие, посочват анализатори от Dell. Те дават за пример китайската провинция Гангдонг, която обяви планове да инвестира 154 млрд. долара в инсталиране на нови автоматизирани производствени мощности.

  В доклад на PwC пък се посочва, че за повече от една трета от работните места във Великобритания съществува голям риск да бъдат автоматизирани.

  Само в Северна Америка приблизително 1500 компании упражняват дейност, свързана по някакъв начин с изкуствен интелект. Според доклад на американската банка „Мерил Линч“ този пазар ще се разрасне до 153 млрд. долара до 2020 година. От тях 83 млрд. долара ще бъдат генерирани от сегмента на роботите, а останалите 70 млрд. щ.д. от системи, базирани на изкуствен интелект.

  Според експерти развитието на изкуствения интелект може условно да се раздели на три етапа. Първият етап обхваща възможността алгоритмите да разпознават дадени модели. При втория етап се наблюдава способност за съждения – алгоритмите достигат до изводи на база данни. Третият етап ще бъде съществуването на виртуални хора, се посочва в доклада на Dell.

  Към момента има системи с изкуствен интелект, които могат да вземат правилни решения при непълна информация. Доказателство за това е, че изкуствен интелект победи най-добрия играч на покер. При тази игра картите на опонента остават неизвестни до финала, за разлика от шаха, при който може да бъде наблюдаван всеки ход. Машините също така могат да се учат от опита си.

  Изчислителната мощ нараства десетократно за всеки 5 години. При тази тенденция хората скоро ще бъдат засенчени от компютрите в много области. Но би било погрешно да се смята, че хората ще станат излишни, подчертават анализаторите от Dell. Малко вероятно е до 2030 компютрите да са развили интуиция, преценка и емоционална интелигентност – качества, които хората ценят.

  Американското бюро по труда прогнозира, че настоящите ученици ще сменят между 8 и 10 работни позиции, докато навършат 38 години. Много от тях ще работят на свободна практика. Т.нар. „фрилансъри“ ще съставляват 50% от работната сила в САЩ до 2020, информират още от службата. 85% от работните места, които ще съществуват през 2030, все още не са измислени, твърдят експертите.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 44 минути
  преди 2 часа
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  преди 4 часа
  преди 6 часа
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  преди 6 часа
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева