неделя, 17 февруари 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  10313 прочитания

  Къде можем да учим безплатно машинно самообучение в България?

  Научете повече за образователната програма HS Learn от Петко Николов, ML Engineer в HyperScience
  26 март 2018, 16:32 a+ a- a

  Петко Николов, ML Engineer в HyperScience

  През януари в България стартира безплатна образователна програма HS Learn, която  представя машинното самообучение (machine learning, ML) като дисциплина и професия в България. Инициативата е на HyperScience, българо-американска високотехнологична компания, специализирана в автоматизирането на административна и офис дейност. „Целта на инициативата е да споделим какво сме научили практически и теоретично в сферата на машинното обучение“, разказва Петко Николов, който е част от ML екипа на HyperScience и един от лекторите в програмата. 

  Как стартира HS Learn?

  Идеята се ражда преди година, когато от компанията решават да разкажат за интересни експерименти пред аудиторията на Факултета по математика и информатика към СУ „Св. Климент Охридски“. Така стартират поредица от логически свързани лекции, които обогатяват и с теория.

  От началото на тази година инициативата се отделя като самостоятелна под наименованието HS Learn и се премества в Sopharma Business Towers, където е и офисът на компанията. Лекциите се провеждат в сряда от 19:00 часа на всеки две седмици и ще продължат до края на юни. Входът е свободен, но се изисква регистрация.

  Предстоящи лекции (19:00-21:00 ч.):
  4 април - Playing with image models;
  18 април - Object detection, localization and image segmentation;
  2 май - Optimization for Training Large and Deep Models
  16 май - Reinforcement Learning;
  30 май - Word Embeddings;
  13 юни - Recurrent Neural Networks, LSTM, GRU, Attention, Sequence to Sequence Learning;
  27 юни - Deep Generative Modelling.

  Лекторите са както професионалисти от HyperScience, така и експерти по машинно самообучение от други компании, които имат дългогодишен опит в сферата. 

  „Въпреки че вече са минали 4 лекции, още не е късно хората да започнат да посещават курсовете. Някои от тях са независими и не се изисква да се познава материалът от предишните“, казва Петко. „Една от интересните лекции, която предстои през май, е на тема Reinforcement Learning. Това е технологията, която стои зад системата AlphaGo на Google DeepMind, която успя да победи световния шампион в играта Go. На лекцията ще стане ясно как може да направиш интелигентен робот, който може да играе игри.“

  За кого са подходящи курсовете?

  Какви са темите и лекторите и за кого са подходящи курсовете?

  „Въвеждаме в голяма част от теорията, но се стремим да покажем и много практически приложения. Дори и хора, които не са специалисти в областта, могат да научат нови неща, да се запалят и да помислят за промяна в кариерата. Много хора от точните науки (физика, математика и т.н.) се преориентират към машинното самообучение“, казва Петко Николов. И пояснява, че за да работиш в сферата на машинното самообучение, е нужно да разбираш от програмиране и да имаш познания по математика. Но на курсовете са добре дошли всички: „Като цяло приветстваме хора с всякакъв опит, защото дори самите приложения на изкуствения интелект са много интересни.“ 

  Може ли да започнеш работа в сферата след курса? 

  Самият курс сам по себе си не е достатъчен, за да направиш смяна в кариерата. В интернет има достатъчно образователни инициативи, от които човек може да се възползва. „Курсът по-скоро цели да въведе хората в машинното самообучение и да ги запали. Разбира се, всеки, който се чувства достатъчно подготвен, може да кандидатства при нас“, посочва Петко Николов. По думите му обаче, за да работиш в сферата, се изисква голяма самоинициатива и един курс не е достатъчен. Нужни са много експерименти, с които да натрупаш практически опит. А един експеримент в машинното обучение обикновено отнема доста време. 

  Какви са възможностите за развитие в сферата на машинното обучение? 

  Какво е нужно, за да започнеш работа в сферата на машинното обучение? 

  Възможностите за кариера са все по-големи, а в България тази сфера тепърва ще се развива, смята Петко. „На Запад все повече хора се преквалифицират от точни науки към машинно самообучение с оглед на все по-голямото търсене на такъв тип специалисти. Почти всеки университет има такава програма, а конкуренцията вече е доста висока“. В България вече има няколко компании, които се занимават с машинно самообучение, но според Петко в бъдеще това ще е една от основните професии. „И много програмисти също ще се преориентират, защото, за да бъдеш добър ML инженер, трябва да можеш да програмираш и да разбираш математика.“ 

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  15 февруари 2019, 17:02
  Дуалното обучение у нас ще бъде подпомогнато с 14 млн. лева европейски средства
  През 2019 за първи път средната брутна учителска работна заплата изпреварва средната за страната
  15 февруари 2019, 15:14
  Нови правила намаляват бюрокрацията за работещите в друга страна от ЕС
  Ще отпадне необходимостта от заверка при представянето на официални документи
  15 февруари 2019, 13:57
  15 февруари 2019, 13:19
  Предсрочни избори в Испания на 28 април
  Това ще бъдат третите за последните четири години избори в страната