вторник, 28 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  10976 прочитания

  Защо един чуждестранен ИТ специалист избра България пред родината си?

  Тук човек може да си позволи много повече неща за доста по-малко пари в сравнение с останалите държави от ЕС, казва Денис Юхно, Delivery мениджър в софтуерната компания DataArt
  02 май 2018, 14:49 a+ a- a

  Днес ще ви разкажем една по-различна история. Този път тя не е посветена на „изтичането на мозъци“ от страната ни към други точки на света, за което всички говорят. Ще повдигнем завесата на една друга, макар и плаха тенденция, която се забелязва през последните няколко години. От една страна, все повече млади професионалисти започнаха да се връщат у нас и да търсят реализация на родна почва, а от друга – България започва да се превръща във все по-интересна локация за ИТ специалисти от други държави. Един от примерите за това е Денис Юхно, експерт с богат опит в софтуерния бранш, който в момента е Delivery мениджър в софтуерната компания DataArt.

  Денис е от Украйна и избира именно България за дестинация, в която да упражнява професията си, след което решава да се премести тук заедно със своята съпруга Татяна. 

  Учудващо е колко добър български говори той, успявайки да усвои езика само за няколко години от престоя си. Признава, че преди това не е знаел нищо за страната ни и просто е търсел алтернативи за релокация. С изненада открива колко много неща има в България, заради които си заслужава да остане и дори да се устрои за постоянно. Това е и причината синът му Даниел да е роден тук и дори скоро ще бъде ученик в българско училище.

  „Бях впечатлен от изключително красивата природа, която притежава България. Имате уникално съчетание от море и планина, хубави ски курорти и много възможности за пътуване и забавление. Освен това тук човек може да си позволи много повече неща за доста по-малко пари в сравнение с останалите държави от Европейския съюз. Данъците са ниски, което прави живота достъпен и спокоен“, споделя той.

  Денис Юхно има магистърска степен по приложна математика от Националния технически университет на Украйна в Харков. Оттогава насам е натрупал повече от 15 години опит в софтуерния бранш, както като разработчик, така и като бизнес анализатор, консултант и проектен мениджър. Смята, че различните посоки на развитие са му дали нов поглед и нови познания, които се допълват взаимно. 

  „Когато започнах работа в българския офис на DataArt като Delivery мениджър, бях много приятно изненадан от чудесната атмосфера в офиса, страхотния екип и свободата, която компанията дава. Изобщо не се чувствах като чужденец и доста бързо се адаптирах“, споделя Денис и допълва: „Чувствам се страхотно в София. Това е град с богата култура и в същото време – спокоен и приветлив. Лесно е да стигнеш от една част на града до друга с удобния градски транспорт, с кола или такси. Освен това има много големи и красиви паркове, подходящи за семейни разходки и срещи с приятели“.

  Според Денис едно от богатствата на София, което не всички столичани оценяват, е планината Витоша. „Витоша е само на 15-на минути път с кола от центъра на града, а там човек може дори след работа да се наслади на прекрасна природа и чист въздух. Друго страхотно предимство на живота в София е, че морският бряг е само на 400 км разстояние по магистралата, а планинските курорти като Боровец например – са само на 70 км от града“.

  На въпроса има ли нещо, с което не е успял да свикне, Денис отговаря: „Със сигурност не мога да свикна с поп-фолк музиката, която е доста популярна тук и която наричате „чалга“. Не разбирам защо хората я считат за приятна и как се забавляват на нея, аз лично успях да я слушам не повече от 30 минути в един нощен клуб“.

  За Денис Юхно България вече е втори дом и макар Украйна да му липсва, без колебания заявява, че възнамерява да продължи живота си тук, че е щастлив, че детето му е родено именно на българска земя и се надява все повече хора да видят позитивната страна на живота у нас, както съумява да направи самият той. 

  Вижте още:

  Любимият въпрос на интервю за работа на Любомира Атанасова, DataArt България

  Как протича интервю за работа в DataArt България?

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на DataArt Europe Ltd в JOBS.bg тук

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Китай ще подпомага производството на чипове с $47,5 млрд.
  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове
  преди 19 часа
  Paysera България дебютира на ВЕАМ пазара на БФБ
  Компанията за дигитални платежни услуги планира да увеличи капитала си с 2 млн. лв.
  преди 20 часа
  Standard & Poor's потвърди рейтинга на България и стабилна перспектива
  Агенцията прогнозираприемане в еврозоната най-късно началото на 2026 г. и ръст малко под 3% за периода 2025-2027 г.
  23 май 2024, 15:30
  Eldrive започва да изгражда собствени зарядни паркове за електромобили
  Освен зарядните станции в парковете ще има кафенета и магазини
  23 май 2024, 13:52
  „Смарт Органик“ вече се търгува на основния базар на БФБ
  Тя е първата компания, преминала от малкия пазар beam на основния Standard на Борсата